Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump-apparatet skal ha forsøkt å presse Stoltenberg til å fjerne sin egen NATO-nestsjef

Skal ha møtt NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg for å diskutere mulighetene, hevder amerikansk storavis.

PRESSET: NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg skal ifølge storavisa The Washington Post ha blitt forsøkt presset til å sparke sin egen nestsjef, visegeneralsekretær Rose Gottemoeller. Foto: Xinhua / NTB Scanpix
PRESSET: NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg skal ifølge storavisa The Washington Post ha blitt forsøkt presset til å sparke sin egen nestsjef, visegeneralsekretær Rose Gottemoeller. Foto: Xinhua / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Apparatet rundt USAs neste president Donald Trump skal ha forsøkt å presse NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg til å fjerne NATOs nestsjef, den amerikanske visegeneralsekretæren Rose Gottemoeller.

Det melder The Washington Post.

Avisa skriver at to personer fra Trump-leiren skal ha møtt Jens Stoltenberg i november for å snakke om muligheten for å fjerne visegeneralsekretæren Gottemoeller fra sin stilling.

Avisa siterer anonyme kilder fra Trump-leiren.

VISEGENERALSEKRETÆR: Rose Gottemoeller skal ikke være ønsket i sin nåværende NATO-jobb av leiren rundt Donald Trump. Foto: AP Photo / NTB Scanpix
VISEGENERALSEKRETÆR: Rose Gottemoeller skal ikke være ønsket i sin nåværende NATO-jobb av leiren rundt Donald Trump. Foto: AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

- Har NATOs fulle støtte

De samme kildene hevder over den amerikanske storavisa at Stoltenberg skal ha sagt seg villig til å undersøke mulighetene for å fjerne Gottemoeller.

Til samme avis forteller NATO-talsperson Oana Lungescu at forsvarsalliansen ikke har mottatt noen formell henvendelse eller krav fra Trump-leiren om å erstatte Gottemoeller, og at det ikke foregår en prosess for å undersøke mulighetene for å gjøre det.

Talspersonen Lungescu understreker at det ikke er opp til et enkelt land å velge NATOs visegeneralsekretær, men at det er en vanlig ansettelsesprosess hvor erfaring og kvalifikasjoner veier tyngst.

- Visegeneralsekretær Rose Gottemoeller har generalsekretær Jens Stoltenbergs og NATOs fulle støtte, sier talspoersonen Lungesco, til Washington Post.

PRESS: Trump-leiren skal ha presset NATO-sjef Jens Stoltenberg til å undersøke mulighetene for å fjerne NATOs nestsjef. En talsperson for forsvarsalliansen forteller at det ikke foregår en slik prosess. Foto: Reuters / NTB Scanpix
PRESS: Trump-leiren skal ha presset NATO-sjef Jens Stoltenberg til å undersøke mulighetene for å fjerne NATOs nestsjef. En talsperson for forsvarsalliansen forteller at det ikke foregår en slik prosess. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Nominert i mars, begynte i oktober

Gottemoeller har ikke vært nestsjef i NATO lenge. Hun tiltrådte jobben i oktober etter å ha blitt nominert til stillingen i mars av nåværende president Barack Obama.

Årsaken til at leiren rundt USAs kommende president Donald Trump ønsker å fjerne henne, er angivelig republikanske politikeres misnøye med hennes milde tone overfor Russland, og anklager om at hun har holdt tilbake informasjon fra republikanske politikere, skriver The Washington Post.

Skulle hun ikke bli fjernet etter politisk press fra USA, vil de Trump-styrte myndighetene forsøke å marginalisere hennes stilling, hevder avisa.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!