Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump avsetter USAs fungerende justisminister etter at hun ikke ville forsvare hans innreisenekt

- Ikke overbevist om at den er lovlig, sier Sally Q. Yates.

SPARKEN: President Trump har avsatt USAs fungerende justisminister etter at hun sa departementet ikke ville forsvare presidentordren om innreisenekt for flyktninger. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Trump har avsatt USAs fungerende justisminister etter at hun sa departementet ikke ville forsvare presidentordren om innreisenekt for flyktninger.

Sally Yates, som ble utnevnt av Obama-administrasjonen, fungerte som justisminister i påvente av at Donald Trumps kandidat Jeff Sessions godkjennes i Kongressen.

Fikk sparken

Mandag fikk hun sparken etter at hun hadde sagt at så lenge hun satt i sjefsstolen, ville justisdepartementet ikke kjempe i retten for å forsvare Trumps omstridte presidentordre om flyktninger.

- Fungerende justisminister Sally Yates har sveket justisdepartementet ved å nekte å innføre en lovlig ordre, som er utformet for å beskytte USAs borgere, heter det i en skarp uttalelse fra Det hvite hus.

Hun beskyldes også for å være «svak når det kommer til grenser og veldig svak når det kommer til ulovlig innvandring».

Tidligere på kvelden tvitret Trump sin misnøye med Yates.

«Demokratene utsetter mine kabinettvalg utelukkende av politiske grunner. De har ingenting annet fore enn å obstruere. Nå har jeg en Obama-justisminister».

Ville ikke forsvare ordre

Yates, som på Trumps forespørsel sa ja til å sitte som justisminister fram til Session ble godkjent i Kongressen, trakk lovligheten i Trumps presidentordre i tvil.

- Jeg er ansvarlig for å sikre at den rettslige posisjonen vi inntar er i tråd med denne institusjonens forpliktelse til å etterstrebe rettferdighet og stå for det som er rett, skriver Yates i et brev til advokatene i departementet, ifølge New York Times.

- Foreløpig er jeg ikke overbevist om at det å forsvare presidentordren er i tråd med dette ansvaret og jeg er heller ikke overbevist om at ordren er lovlig.

Dana Boente overtar nå som justisminister, inntil Sessions er godkjent og innsatt.

- Jeg vil forsvare og utøve lovene i dette landet for å sørge for at vårt folk og vår nasjon er beskyttet, sier Boente.

Trump har innført midlertidig innreiseforbud for reisende fra sju land med overveiende muslimsk befolkning og for flyktninger.

For syriske flyktninger gjelder innreiseforbudet på ubestemt tid, mens andre grupper foreløpig skal nektes innreise i noen måneder.

Pressetalsmann for Det hvite hus, Sean Spicer, har advart byråkrater som ikke er enig i Trumps planer, i kjølvannet av statsansatte sirkulerte et såkalt dissensnotat mot presidentordren.

- Har disse karrierebyråkratene et problem med den? Enten bør de holde seg til programmet eller så kan de gå, sa Spicer.

Avsatte en sjef til

Også den fungerende sjefen for tollen og grensekontrollen ble avsatt mandag. Igjen er det snakk om en etatsleder som var utnevnt av Obama-administrasjonen.

Beskjeden om at Daniel Ragsdale måtte gå fra jobben kom en time etter at Yates fikk sparken, men det ble ikke gitt noen grunn for avskjedigelsen.

(Dagbladet/NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling