Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump avslørte hemmelig terrorinfo i Russland-møte. Nå lover Putin å utlevere opptak fra møtet

Putin: - Hvis Trump-administrasjonen finner det nødvendig.

MØTE: Her står Russlands utenriksminister Sergej Lavrov, Donald Trump og Russlands ambassadør Sergej Kisljak i Det ovale rom torsdag forrige uke. Under dette møtet skal Trump ha delt hemmelighetssemplet informasjon. Foto: AFP / NTB Scanpix
MØTE: Her står Russlands utenriksminister Sergej Lavrov, Donald Trump og Russlands ambassadør Sergej Kisljak i Det ovale rom torsdag forrige uke. Under dette møtet skal Trump ha delt hemmelighetssemplet informasjon. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag skrev storavisa Washington Post at USAs president, Donald Trump, skal ha delt hemmelighetsstemplet informasjon i et møte med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og Russlands ambassadør Sergej Kisljak.

Informasjonen skal ha relatert seg til terrorgruppa Den islamske stat.

Rett etter nyheten kom mandag, nektet flere som hadde vært på møtet at Trump hadde delt hemmelighetsstemplet informasjon.

Politisk schizofreni

PRESIDENT: Vladimir Putin er villig til å dele et transkribert opptak til Sentatet og Kongressen fra møtet mellom Trump og Lavrov. Foto: Reuters / NTB Scanpix
PRESIDENT: Vladimir Putin er villig til å dele et transkribert opptak til Sentatet og Kongressen fra møtet mellom Trump og Lavrov. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

CNN skriver onsdag kveld at Russlands president, Vladimir Putin, lover å utlevere transkripsjon av et opptak fra møtet.

Putin mener at påstandene om at Trump skal ha delt hemmeligstemplet informasjon er «politisk schizofreni».

- Hvis Trump-administrasjonen finner det nødvendig, er vi klare for å gi opptaket fra samtalen mellom Trump og Lavrov til både Sentatet og Kongressen, sa president Putin på en pressekonferanse i Sotchi onsdag.

Informasjonen, som skal ha blitt delt mellom Russland og USA, skal ha kommet fra en av USAs allierte, som ikke skal ha godkjent at informasjonen ble delt med andre parter. Ifølge Washington Post kommer opplysningene fra et så sensitivt hold at allierte ikke har mottatt denne informasjonen.

CIA og NSA skal ha blitt kontaktet etter møtet for å minimere skaden.

Under en pressekonferanse tirsdag, nektet Trump å svare på spørsmål om hvorvidt han delte hemmeligstemplet informasjon med russiske myndigheter. Se video under.

NEKTER Å SVARE: Under en pressekonferanse i Det hvite hus, med den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan, fikk Donald Trump spørsmål om hvorvidt han delte hemmeligstemplet informasjon med russiske myndigheter uken før. Det nektet han å svare på. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Partene møttes i Det ovale kontor i Det hvite hus torsdag forrige uke. Dagen før Russland-møtet sparket Trump FBI-sjef James Comey. Comey ledet etterforskningen som skal finne ut om det var koblinger mellom Russland og Trumps kampanjeteam under valgkampen.

Foreløpig er det ikke ansatt noen ny FBI-sjef.

- USAs kilder i fare

At Russland er villig til å utdele en transkripsjon til Senatet og Kongressen, kan hjelpe på trykket mot Det hvite hus.

Etterretningskomiteen i Sentatet har allerede varslet at de skal ha et møte med medlemmer av Trump-administrasjonen som var tilstede på møtet i Det ovale kontor.

- Vi skal gi Det hvite hus en sjanse til å fortelle oss sannheten. Vi ønsker å høre om møtet fra de som var tilstede, sa Mark Warner, senator for demokratene, på en pressekonferanse tirsdag, ifølge CNN.

Mandag uttalte nestlederen i etterretningskomiteen i Representantenes hus, Adam Schiff, at ryktene er «dypt forstyrrende».

- Denne avsløringen kan sette USAs kilder som bærer på sensitiv informasjon i fare og forholdet USA har til disse på spill, sier Schiff.

FBI-DIREKTØR: Donald Trump sparket FBI-sjef James Comey tirsdag 9. mai. Her er en rask innføring i hvem Comey er. Video: CNN Vis mer

Nektet for opplysningene

Kort tid etter mandagens nyhet, sa utenriksminister Rex Tillerson i en uttalelse at han nekter for at Donald Trump har delt den hemmelighetsstemplede informasjonen.

- Under president Trumps møte med utenriksminister Lavrov, snakket de om mange tema som omhandlet terror. Under møtet ble det snakket om spesifikke trusler, men de snakket ikke om kilder, metoder eller millitære operasjoner, sier Rex Tillerson i en uttalelsen.

Trumps sikkerhetsrådgiver Herbert Raymond McMaster og assisterende sikkerhetsrådgiver Dina Powell, sa i en uttalelse at de mente historien var falsk.

SELVSKRYT: For å vise hva han har fått til i løpet av sine første 100 dager som president, har Donald Trump og hans gjeng laget en skrytevideo. VIDEO: CNN Vis mer