Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Trump avslørte topphemmelig terrorinfo til Russland

Skal ha diskutert hemmelighetsstemplet materiale i møte med Russlands utenriksminister og ambassadør. 

NEKTER: Nasjonal sikkerhetsansvarlig ved Det hvite hus, H.R. McMaster, nekter for at Trump skal ha delt hemmeligstemplet informasjon med russerne, under besøket forrige uke. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USAs president Donald Trump avslørte hemmelighetsstemplet informasjon i et møte med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og Russlands ambassadør Sergej Kisljak i Det hvite hus forrige uke, skriver Washington Post.

Den amerikanske storavisas kilder er tidligere og nåværende ansatte i amerikansk etterretning.

Den islamske stat

Informasjonen skal ha relatert seg til terrorgruppa Den islamske stat.

Informasjonen skal ha kommet fra en av USAs allierte, som ikke skal ha godkjent at informasjonen ble delt med andre parter. Opplysningene skal ha kommet fra et så sensitivt hold at allierte ikke har mottatt denne informasjonen.

Avisa skriver at SIA og NSA skal ha blitt kontaktet etter møtet for å minimere skaden.

Delte informasjon

- Trump har delt mer informasjon til den russiske ambassdøren enn de har delt med sine allierte, sier en kilde til avisa.

Møtet mellom Lavrov, Kisljak og Trump foregikk i Det hvite hus torsdag forrige uke, dagen etter USAs president sparket FBI-sjef James Comey.

Under møtet, som angivelig skal ha holdt sted i Det ovale kontor, skal de også ha snakket om en IS-trussel som er relatert til forbudet mot å ikke ta med seg elektroniske gjenstander på flyreiser fra enkelte land i Midtøsten til USA.

MØTTES: Donald Trump møtte torsdag Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og Russlands ambassadør til USA Sergej Kisljak. Foto: AFP / NTB scanpix
MØTTES: Donald Trump møtte torsdag Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og Russlands ambassadør til USA Sergej Kisljak. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

- Falske opplysninger

Trumps sikkerhetsrådgiver Herbert Raymond McMaster, assisterende sikkerhetsrådgiver Dina Powell og utenriksminister Rex Tillerson sier i en uttalelse at de nekter for at Donald Trump har delt den hemmelighetssemplede informasjonen.

- Under president Trumps møte med utenriksminister Lavrov, snakket de om mange tema som omhandlet terror. Under møtet ble det snakket om spesifikke trusler, men de snakket ikke om kilder, metoder eller millitære operasjoner, sier Rex Tillerson i en uttalelsen.

GRILLET: President Donald Trump må snakke om både Flynn og Comey under intervjuet med NBC Nightly News. Video: CNN Vis mer

Dina Powell mener opplysningene til Washington Post er falske.

- Denne historien er falsk. Presidenten diskuterer bare felles trusler som begge land har, sier Powell.

I forbindelse med Washingston Posts artikkel, holdt sikkerhetsrådgiver Herbert McMaster en pressekonferanse.

Også han mener at opplysningene ikke er riktige.

- Historien er falsk, og jeg var på møtet. Vi delte ikke kilder, sa McMaster.

Washington Post skrev heller ikke at president Trump delte kilder under møtet, men informasjon.

- Dypt forstyrrende

FBI-DIREKTØR: Donald Trump sparket FBI-sjef James Comey tirsdag 9. mai. Her er en rask innføring i hvem Comey er. Video: CNN Vis mer

Nestlederen i etterretningskomiteen i Representantenes hus, demokraten Adam Schiff kaller ryktene «dypt forstyrrende».

- Denne avsløringen kan sette USAs kilder som bærer på sensitiv informasjon i fare og forholdet USA har til disse på spill, sier Schiff.

Flere amerikanske embetsmenn reagerer og sier det er bekymringsfullt at Trump lekker informasjon som kan risikere at USA og deres allierte brenner broer til kilder på innsiden av ekstremistgruppa.

- Trump synes å være veldig dumdristig og forstår ikke alvorlighetsgraden i ting han har med å gjøre, spesielt når det handler om etterretning og nasjonal sikkerhet, sier en tidligere embetsmann.

SELVSKRYT: For å vise hva han har fått til i løpet av sine første 100 dager som president, har Donald Trump og hans gjeng laget en skrytevideo. VIDEO: CNN Vis mer