Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donald Trump knust av Barack Obama:

Trump ba om bevis på at han hadde flere publikummere enn Obama. Nå har han fått dem.

Bilder fra innsettelsesseremoniene i 2009 og 2017 viser den enorme forskjellen i antall tilskuere.

ENORM FORSKJELL: Bildet til venstre er fra Obamas innsettelsesseremoni i 2009, mens bildet til høyre er fra Trumps seremoni i januar i år. Bildene viser at langt flere møtte opp da Obama inntok Det hvite hus enn da Trump gjorde det. Foto: National Park Service.
ENORM FORSKJELL: Bildet til venstre er fra Obamas innsettelsesseremoni i 2009, mens bildet til høyre er fra Trumps seremoni i januar i år. Bildene viser at langt flere møtte opp da Obama inntok Det hvite hus enn da Trump gjorde det. Foto: National Park Service. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): National Park Service, den føderale enheten som administrerer nasjonalparker i USA, publiserte mandag flere hundre bilder fra innsettelsesseremonien av Donald Trump 20. januar. I tillegg slapp de flere bilder fra seremoniene for fire og åtte år siden, da Barack Obama ble tatt i ed som USAs president.

Bildene viser at det er en enorm forskjell mellom hvor mange som møtte opp for å se de to presidentene innta Det hvite hus.

SYNLIG FORSKJELL: Videoen viser bildene som først ble publisert og skapte debatt. Trump krevde nye bilder, da tidspunktene for fotoene var forskjellig. Video: CNN / C-span / AFP Vis mer Vis mer Vis mer

Liknende bilder har tidligere sirkulert i sosiale medier, men de bildene hadde blitt tatt på forskjellige tidspunkter på dagen. Dermed kunne man ikke konkludere ut i fra de bildene at Obama hadde flere tilskuere.

Bildene som nå har blitt publisert slippes etter at Trump-administrasjonen etterspurte dem, samtidig som flere amerikanske medier benyttet seg av den amerikanske offentlighetsloven (Freedom of Information Act) for å få utlevert bildene. Bildene viser at Obama langt på vei knuste Trump i antall publikummere da han ble innsatt som president i 2009.

Trump ville ha bevis

Det var ikke bare amerikanske medier som etterspurte bildene; også Donald Trump selv skal ha ringt opp National Park Service og beordret dem om å produsere bilder av innsettelsesseremonien.

Han ønsket å bevise at media hadde løyet om antall publikummere, og mente at bilder av folkemassene kunne gjøre det, ifølge Washington Post.

JANUAR: Disse bildene sirkulerte i sosiale medier i januar. Da mente mange at de beviste at Trump hadde langt færre publikummere enn Obama hadde i 2009, men de var tatt på forskjellige tidspunkter på dagen. Det øverste bildet er fra Obamas seremoni i 2009, det nederste fra Trumps seremoni i januar i år. Foto: AP
JANUAR: Disse bildene sirkulerte i sosiale medier i januar. Da mente mange at de beviste at Trump hadde langt færre publikummere enn Obama hadde i 2009, men de var tatt på forskjellige tidspunkter på dagen. Det øverste bildet er fra Obamas seremoni i 2009, det nederste fra Trumps seremoni i januar i år. Foto: AP Vis mer

Det kan hende at han angrer på det nå.

Mest sett via TV og nett

Sean Spicer, Donald Trumps pressetalsmann, var også meget selvsikker dagen etter innsettelsen.

- Det var det største publikummet som har vært vitne til en innsettelse, punktum, både personlig og verden over, sa Spicer den gang.

Spicer nyanserte dette noe i en senere uttalelse, og spesifiserte at han viste til det totale antallet personer som så innsettelsen, både som tilskuere utenfor Kongressen, og på TV eller nettet.

Det kan ha vist seg å være korrekt, ettersom 31 millioner amerikanere fulgte seremonien på TV. Hvis man da legger til de titalls millionene som fulgte seremonien via for eksempel Facebook, Youtube eller en av mange store amerikanske nettaviser, har Trump sannsynligvis gått forbi Ronald Reagans rekord på 41 millioner seere i 1982.

- Validerer bildene fra januar

Flere eksperter har anslått at Obama i 2009 hadde tre ganger så stor folkemengde på sin seremoni som det Trump hadde i januar i år. Ettersom National Park Service sluttet å offentliggjøre sine estimater i 1995, har det siden vært vanskelig å tallfeste nøyaktig hvor mange som har møtt opp når en ny president skal tas i ed.

Disse bildene kan likevel bidra til å støtte ekspertenes estimater, og samtidig fjerne tvilen som var rundt bildene fra januar.

- Dette bidrar til å validere de andre bildene som sirkulerte i januar. Det er åpenbart at de ikke hadde det publikummet de forventet. Det er ikke rakettvitenskap, sier Dan Gross til Washington Post. Han var ansvarlig for publikumslogistikk under seremonien i 2013.

STOR FORANDRING: Melania smiler til ektemannen idet han snur seg mot henne og sier noe. Med én gang han snur seg tilbake igjen får fjeset et annet utrykk. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media