Angrepet på Kongressen

«Trump ba oss gjøre det»

Flere av dem som deltok i stormingen av Kongressen hevder årsaken var presidentens uttalelser. Det viser rettsdokumenter.

TALE: President Donald Trump holdt tale for tusenvis av tilhengere. Senere stormet en mobb av Trump-tilhengere Kongressen.Foto: REUTERS/Jim Bourg
TALE: President Donald Trump holdt tale for tusenvis av tilhengere. Senere stormet en mobb av Trump-tilhengere Kongressen.Foto: REUTERS/Jim Bourg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FBI har pågrepet mer enn 100 personer i forbindelse med stormingen av Kongressen forrige uke. Rettsdokumenter gir et innsyn i hvordan de pågrepne forklarer seg.

Forklaringene viser virkningen av Trumps flere måneder lange angrep på presidentvalget og hans oppfordringer til støttespillere om å bekjempe resultatene, slår Washington Post fast.

En mann fra Kentucky har forklart overfor FBI at han og fetteren marsjerte mot The Capitol fordi «President Trump ba oss gjøre det».

Mens de ropte «stopp ranet», tok de seg inn i bygget og tok et bilde av seg selv med langfingrene hevet, viser rettsdokumenter, ifølge avisa.

Et videoklipp av en gruppe opprørere ved Capitols trapper viser en mann som roper til en politibetjent: «Vi ble invitert hit. Vi ble invitert av USAs president!»

En pensjonert brannmann har blitt siktet for å ha kastet et brannslokningsapparat på politibetjenter. Han hevder han følte seg beordret til å gå til The Capitol av presidenten, sier en tipser til FBI ifølge rettsdokumenter.

Avgjørende sekunder

Noen har hevdet de følte seg kallet til byen av Trump og hans påstander om at valget har blitt stjålet, samt hans forsøk på å presse Kongressen og visepresident Mike Pence til å ikke godkjenne valgresultatet samme dag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer