Angrepet på Kongressen

«Trump ba oss gjøre det»

Flere av dem som deltok i stormingen av Kongressen hevder årsaken var presidentens uttalelser. Det viser rettsdokumenter.

TALE: President Donald Trump holdt tale for tusenvis av tilhengere. Senere stormet en mobb av Trump-tilhengere Kongressen.Foto: REUTERS/Jim Bourg
TALE: President Donald Trump holdt tale for tusenvis av tilhengere. Senere stormet en mobb av Trump-tilhengere Kongressen.Foto: REUTERS/Jim Bourg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

FBI har pågrepet mer enn 100 personer i forbindelse med stormingen av Kongressen forrige uke. Rettsdokumenter gir et innsyn i hvordan de pågrepne forklarer seg.

Forklaringene viser virkningen av Trumps flere måneder lange angrep på presidentvalget og hans oppfordringer til støttespillere om å bekjempe resultatene, slår Washington Post fast.

VI MÅ SLÅSS: - Vi må slåss som et helvete. sier Donald Trump til sine tilhengere. VIDEO: AP Vis mer

En mann fra Kentucky har forklart overfor FBI at han og fetteren marsjerte mot The Capitol fordi «President Trump ba oss gjøre det».

Mens de ropte «stopp ranet», tok de seg inn i bygget og tok et bilde av seg selv med langfingrene hevet, viser rettsdokumenter, ifølge avisa.

Et videoklipp av en gruppe opprørere ved Capitols trapper viser en mann som roper til en politibetjent: «Vi ble invitert hit. Vi ble invitert av USAs president!»

En pensjonert brannmann har blitt siktet for å ha kastet et brannslokningsapparat på politibetjenter. Han hevder han følte seg beordret til å gå til The Capitol av presidenten, sier en tipser til FBI ifølge rettsdokumenter.

KONGRESSEN: Trump-tilhengere klatrer på Kongressbygget. Foto: REUTERS/Jim Urquhart
KONGRESSEN: Trump-tilhengere klatrer på Kongressbygget. Foto: REUTERS/Jim Urquhart Vis mer

Avgjørende sekunder

Noen har hevdet de følte seg kallet til byen av Trump og hans påstander om at valget har blitt stjålet, samt hans forsøk på å presse Kongressen og visepresident Mike Pence til å ikke godkjenne valgresultatet samme dag.

Pence hadde kort tid i forveien avvist Trumps offentlig oppfordring om å «gjøre det riktige i kveld». Visepresidenten uttalte han ikke hadde myndighet til å forkaste valgmannsstemmene som har gått til Joe Biden.

Det var ikke presidenten særlig fornøyd med. Han langet ut mot sin egen visepresident på Twitter, samtidig som kongressbygget var i lockdown.

- Mike Pence hadde ikke motet til å gjøre hva som måtte gjøres for å beskytte vårt land og vår grunnlov, som ville gitt stater en sjanse til å sertifisere et korrigert sett av fakta, ikke de falske eller unøyaktige som de tidligere har blitt bedt om å sertifisere. USA krever sannheten, skrev Trump.

Tidligere har det kommet fram at det var snakk om avgjørende sekunder for Pence da mobben stormet Kongressen.

Politimannen Eugene Goodman lurte mobben til å følge ham opp en trapp og inn i en gang i andre etasje utenfor Kongressens kammer. Pence ble evakuert gjennom den samme gangen, og befant seg der rundt ett minutt før Trump-mobben ankom.

PÅ VEI: I sin tale ba Trump tilhengerne om å marsjere til The Capitol. Foto: NTB
PÅ VEI: I sin tale ba Trump tilhengerne om å marsjere til The Capitol. Foto: NTB Vis mer

- Alle fortjener en benådning

Også Jenna Ryan, som deltok i stormingen, viser til at hun «lyttet til min president».

- Jeg vil bare at folk skal vite at jeg er en normal person. At jeg lytter til min president, som ba meg gå til The Capitol. At jeg viste min patriotisme mens jeg var der og jeg bare protesterte. Jeg prøvde ikke å gjøre noe voldelig og jeg skjønte ikke at det faktisk forekom vold, sier Ryan.

Eiendomsmekleren forteller til CBS 11 at hun vil at Trump skal benåde henne.

- Jeg synes vi alle fortjener en benådning. Jeg står overfor en fengselsdom. Jeg synes ikke jeg fortjener det og fra hva jeg forstår, vil enhver person som var der vil bli arrestert. Så jeg synes alle fortjener en benådning, så jeg vil be presidenten om å gi meg en benådning.

Hun sier hun ikke føler på dårlig samvittighet eller skam.

- Jeg føler at jeg fulgte min president. Jeg fulgte det vi ble bedt om å gjøre. Han ba oss om å fly dit. Så jeg gjorde det han ba oss gjøre.

Hun ble pågrepet av FBI 15. januar, etter at hun meldte seg selv.

Spor på sosiale medier

Ryan etterlot seg mye informasjon på internett, ifølge rettsdokumenter. Hun la ut et bilde av seg selv mens hun tok privatfly til D.C. dagen før opprøret, deretter poserte hun på trappene til The Capitol og ved siden av et vindu som hadde blitt knust av mobben som stormet bygget. Det skriver The Guardian.

- Vi skal gå ned og storme The Capitol. De er der nede akkurat nå og det er derfor vi kom, så det er hva vi skal gjøre. Ønsk meg lykke til, sa Ryan i en video hun la ut på Facebook.

Hun sendte også live på Facebook under stormingen av bygget.

- Vi skal inn her. Liv eller død, spiller ingen rolle, sa hun, ifølge avisa.

KONGRESSEN: En video som florerer på nett viser en kvinne med rosa lue stikke hodet gjennom det knuste vinduet i Kongressen. Her forteller hun det som angivelig er veien inntrengerne burde gå. Kvinnen blir omtalt som «The Bullhorn Lady». Video: @jleequinn (Twitter). Vis mer

Seinere skrev hun på Twitter at «vi stormet Capitol. Det var en av de beste dagene i livet mitt.» Hun er ikke den eneste som la igjen spor, til god nytte for FBI. De som deltok i angrepet livestreamet på YouTube og la ut innlegg på Facebook og Instagram, skriver NBC News.

Mange av dem har allerede tilstått på sosiale medier, viser rettsdokumenter. I tillegg har flere blitt identifisert ved hjelp av bilder fra pressen på stedet den dagen.

Torsdag opplyser en talsperson for FBI til NBC News at de har mottatt over 126 000 «digitale media»-tips.

«Invitert»

Jacob Chansley, «Qanon-sjamanen», ringte selv politiet og innrømmet at det var han som satt på plassen til Pence iført hjelm med horn og med spyd.

Hans forsvarer Albert S. Watkins har tidligere denne uka uttalt til Washington Post at «sjamanen» tok seg inn i Kongressen fordi han følte han var invitert til Washington D.C. av president Trump.

- Han tok de utallige meldingene fra president Trump alvorlig. Han trodde på president Trump, sa Watkins.

Forsvareren ba den avtroppende presidenten om å benåde «sjamanen».

- Klienten min har hørt de ofte repeterte ordene til president Trump. Ordene og invitasjonen til en president skal bety noe, sa Watkins.

Under opptøyene i USA 6. januar, var frontfiguren for store deler av demonstrantene en mystisk mann iført horn og pels på hodet. Hvem er egentlig denne mannen? Vis mer

Avslørt av dattera

Mens noen har blitt avslørt på sosiale medier, har andre blitt avslørt av kjente og nære. En 35 år gammel kvinne forteller til Washington Post at hun tipset FBI om sin mor.

Da mobben stormet The Capitol håpet hun foreldrene ville endre mening om Trump. I stedet endte hun opp med å melde sin egen mor til FBI, og la ved skjermdumper fra moras Facebook-side.

- Handlinger må ha konsekvenser, sier hun.

Tidligere har Dagbladet også omtalt hvordan Larry Rendell Brock, som er pensjonert oberstløytnant i det amerikanske flyvåpenet, ble identifisert etter stormingen av kongressbygget. Han ble nemlig identifisert etter at ekskona gjennom 18 år ringte politiet, heter det i en fengslingsbegjæring fra FBI.

- Da jeg så at dette skjedde var jeg redd for at han var der. Jeg tror dere allerede vet at han var der. Det er et bra bilde av ham, og jeg kjenner igjen merkene, sa ekskona på telefon til politiet, ifølge FBI.

Riksrett

Representantenes hus har besluttet å stille president Donald Trump for riksrett, tiltalt for å oppildne til opprør. Trump har ennå ikke gratulert Biden med seieren og bare indirekte erkjent at han tapte valget. Han nekter fortsatt å droppe de grunnløse påstandene om grovt valgfusk.

I tiltalen heter det at i månedene i forkant av seansen i senatet, kom Trump gjentatte ganger med falske uttalelser om at presidentvalgets resultater var produktet av juks og ikke burde bli akseptert av det amerikanske folket.

Kort tid før resultatet skulle godkjennes i senatet, talte Trump til en folkemengde i Washington D.C. Han gjentok påstandene om at han hadde vunnet valget.

- Han kom så med uttalelser som oppfordret til - og resulterte i - lovløs handling på The Captiol, som: «Hvis du ikke kjemper som et helvete, så kommer du ikke til å ha et land mer.»

STRAFF: Kommentator Marie Simonsen om hva en dom kan bety for Donald Trump. Vis mer

Presidenten oppfordret også sine følgere til å marsjere til kongressen, mens han selv dro tilbake til Det hvite hus.

Tirsdag denne uka beskrev Trump talen som «helt passende».

- Dere har lest talen min, mange har gjort det. Jeg har sett det i avisene, i media og på TV. Den har blitt analysert, og folk synes at det jeg sa var helt passende, sa Trump.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer