HACKE-OPPFORDRING: - Russland, hvis dere hører etter, jeg håper dere klarer å finne de 30 000 savnede e-postene. Jeg tror dere vil bli belønnet veldig av pressen, sier republikanernes presidentkandidat. Video: CNN Vis mer

Trump ba russerne om å hacke 30 000 eposter fra Clintons konto. Nå sier han at han bare tulla

- Det kalles sarkasme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Russland, hvis dere hører etter.

Slik innledet Donald Trump onsdag sin forespørsel om at russiske hackere skulle ta seg inn i den mye omtalte epostkontoen til Hillary Clinton.

Oppfordringen hans stjal rampelyset fra Demokratenes landsmøte i Philadelphia.

- Verre enn Watergate

Den har også blitt møtt med hard kritikk, på tross av mistanken som råder om at Clinton skal ha oppbevart hemmeligstemplet materiale på uforsvarlig vis.

Der William Imboden, som var en del av staben til tidligere president George W. Bush, kalte ham landsforræder, sammenlignet andre utspillet med Watergate-skandalen.

- Jeg tror Watergate var noe folk forstod. Det var galt, moralsk galt, for USAs president å være involvert i noe så trivielt. Det Trump snakker om er mye verre enn Watergate. Absolutt, sa Demokratenes leder, Harry Reid, i et intervju med Huffington Post.

Torsdag, en dag etter Reids uttalelse, svarte Trump på beskyldningene.

Ifølge den republikanske presidentkandidaten var det hele en spøk, skriver CNN.

- Selvfølgelig var jeg sarkastisk, sier Trump i et intervju med Fox News.

- Flytter fokuset vekk fra seg selv

Også hans makker, visepresidentkandidat og Indiana-guvernør Mike Pence, har tatt eiendomsmogulen i forsvar.

- De har fyrt seg opp over en sarkastisk kommentar, og brukt den til å fjerne oppmerksomheten vekk fra deres egne problemet, sier Pence ifølge CNN, og sikter med det til den nylige Wikileaks-lekkasjen som rystet Demokratene denne uka.

AMPER TRUMP: Trump oppfordret Russland til å finne de 30 000 e-postene han hevder Hillary Clinton slettet. Da han ble konfrontert om det, ble det ampert. Video: NTB Scanpix Vis mer

Der den nevnte lekkasjen har ført til splittelse innad i Demokratene, grunnet opplysninger om at partitoppene aktivt motarbeidet Bernie Sanders, så har etterforskningen av Clintons eposter vært svært skadelig for hennes kampanje.

Kontroversielle eposter

FBI konkluderte tidligere denne måneden at Clinton hadde vært svært uforsiktige i sin håndtering av hemmelig informasjon.

Dette i perioden hun var USAs utenriksminister.

110 av e-postene sendt via private servere ble av FBI betegnet som topphemmelige. 30 000 e-poster ble gransket.

Omkring halvparten av disse ble imidlertid ansett av Clintons valgapparat som private, og ble aldri gransket.

Det er disse e-postene Trump onsdag etterspurte.

Ifølge Clinton selv skal disse e-postene ha inneholdt den nåværende presidentkandidatens yogatimer og e-poster sendt i forbindelse med bryllupsplanlegging.