Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump beordrer forbud mot «bump stock»

Donald Trump instruerer justisdepartementet med endring i våpenloven.

«BUMP STOCK»-FORBUD: USAs president, Donald Trump, beordrer endring i våpenloven. Foto: Leah Millis / Reuters / NTB scanpix
«BUMP STOCK»-FORBUD: USAs president, Donald Trump, beordrer endring i våpenloven. Foto: Leah Millis / Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USAs president, Donald Trump, beordrer justisdepartementet å innføre forbud mot «bump stocks». Funksjonen omgjør halvautomatiske våpen til helautomatiske.

Målet er å «forby alle våpen som gjør lovlige våpner om til maskingevær». Det skriver NBC News.

Vurderer forbud

Nå vurderer presidenten et forbud mot det halvautomatiske våpenet. Ifølge CNN vil Trump likevel lese seg opp på temaet før han tar en endelig beslutning.

- Vi skal se nærmere på det om kort tid, sier han til avisa.

Pressesekretær i Det hvite hus, Sarah Sanders, sier imidlertid at fokuset deres nå er på å «lege sårene etter Florida-skytingen og å samle landet». Forslaget kommer under en uke etter skolemassakeren i Florida der 17 personer mistet livet.

Sanders uttalte seg også dagen etter Las Vegas-massakren der 58 personer mistet livet og 500 ble skadd. Stephen Paddock, gjerningsmannen bak massakren, var en av dem som brukte våpen som var utstyrt med denne modifikasjonen, skriver NTB.

Politiet fant hele 23 skytevåpen på Paddocks hotellrom. Et av våpnene var en slik modifisert geværkolbe. Den erstatter i praksis våpenets kolbe med et grep som dekker over avtrekkeren.

Halvautomatisk våpen
​Rekylen, med det påsatte utstyret, fører til at våpenet skyves fram og tilbake på en måte som gjør at fingeren dytter på avtrekkeren langt oftere.

Teknisk sett trykker skytteren dermed fortsatt inn avtrekkeren for hvert skudd, noe som gjør at våpenet fortsatt regnes som halvautomatisk - og dermed er lovlig i USA.

- Det er minimal forskjell mellom et modifisert halvautomatisk våpen og et helautomatisk et, sier Mike McLively, som jobber for lobbygruppa Americans for Responsible Solutions, til nyhetsbyrået Reuters.

«Bump stocks» ble opprinnelig laget for å gjøre det lettere for folk med funksjonshemninger å skyte med våpen, skriver nyhetsbyrået AP.

Det kan kjøpes for under 200 dollar, og beskrives som en «leke» og «bare noe en våpennerd vil ha». Våpenmodifikasjonen fikk godkjentstempel av myndighetene i 2010, etter at de konkluderte med at den ikke brøt noen føderale lover.

​Strengere bakgrunnssjekk

Mens USAs president i fjor insisterte på alle amerikaneres rett til å bære våpen, uttalte han på mandag at han likevel vil stramme inn reglene for hvem som får eie.

I en pressemelding skriver Det hvite hus at presidenten er positiv til å stramme inn reglene for kjøp og eierskap av våpen.

Presidenten snakket også om landets våpenlover med den republikanske senatoren, John Coryn, sist fredag. I løpet av samtalen var de blant annet innom bakgrunnssjekker av de som går til innkjøp av våpen som en mulighet.

- Vi diskuterer fremdeles hvilke innstramminger som skal vurderes, men presidenten støtter et mer inngående bakgrunnssjekkingssystem, skrev Sanders i pressemeldingen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!