Trump beordret angrep mot Syria

USAs president Donald Trump sa i en tale til det amerikanske folket at han har beordret presisjonsangrep mot Syria som gjengjeldelse for kjemiske angrep. Russland varsler motreaksjon.

ANGREP SYRIA: USA, Storbritannia og Frankrike angrep Syria i natt. Målet er å forhindre bruk av kjemiske våpen, sier president Trump. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Presidenten sier at det er snakk om en kombinert amerikansk, fransk og britisk respons. Målet er å forhindre bruk av kjemiske våpen, sier presidenten.

Trump kunngjorde at beslutningen i en TV-sendt tale klokka 3 norsk tid. Angrepet skal være et såkalt «presisjonsangrep» sammen med Frankrike og Storbritannia mot Syrias program for kjemiske våpen.

- HERREGUD: Dette er den første videoen av nattens bombeangrep, som CNN fikk tilgang til. I videoen kan man høre øyeblikket der han som filmer skjønner at det er en rakett han ser på himmelen. Video: CNN Vis mer Vis mer

Angrepet kommer ei uke etter at regimet til Bashar Al-Assad skal ha brukt kjemiske våpen i et angrep.

- Dette er ikke handlingene til en mann. Dette er kriminelle handlinger begått av et monster, sier Trump i talen.

Smell i Damaskus

Kort tid etter at Trump kunngjorde angrepet, meldte nyhetsbyrået AFP om kraftige smell i Syrias hovedstad Damaskus.

Kort tid seinere melder syrisk statlig TV at at det syriske luftforsvaret har respondert på angrep fra USA, Storbritannia og Frankrike, og at luftforsvarssystemer er aktivert.

En amerikansk tjenestemann sier til Reuters at landene har sendt Tomahawk-missiler mot flere mål i Syria. Vitner forteller også om minst seks kraftige eksplosjoner i hovedstaden, melder BBC.

LUFTANGREP: Storbritannia, USA og Frankrike gikk i natt til luftangrep mot Syria. Bildet viser luftangrep over Damaskus. Foto: AP Photo/Hassan Ammar
LUFTANGREP: Storbritannia, USA og Frankrike gikk i natt til luftangrep mot Syria. Bildet viser luftangrep over Damaskus. Foto: AP Photo/Hassan Ammar Vis mer

– Den vestlige koalisjonens angrep har vært rettet mot forskningssentre og flere militærbaser, opplyser britisk-baserte Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Det er også meldt om luftangrep nær den syriske byen Homs.

USAs forsvarsminister, Jim Mattis, holdt en pressekonferanse om angrepet ved 4-tida norsk tid.

- Vi har sendt en tydelig melding til Syrias president, Bashar al-Assad. Foreløpig har vi ikke planlagt flere angrep, sier forsvarsministeren.

Forsvarsdepartementet opplyser at angrepene har vært rettet mot et forskningssenter for kjemiske våpen utenfor Damaskus og to anlegg utenfor byen Homs som skal ha blitt brukt til lagring av kjemiske våpen.

- Vi brukte litt mer enn dobbelt så mange våpen som vi brukte i fjor. Angrepet var rettet mot mål som vi mener ble valgt for å skade programmet for utvikling av kjemiske våpen. Vi begrenset det til kjemiske våpen-mål, sier Mattis.

- Massemorder

I talen sin hadde Trump også en tydelig beskjed til Syrias allierte, Iran og Russland.

Målene for angrepet

Dette var målene for angrepene mot Syria, som ble gjennomført av USA, Storbritannia og Frankrike i natt:

  • Et vitenskapelig forskningssenter i Damaskus som angivelig har vært sentralt i å utvikle, produsere og teste Syrias kjemiske våpen.
  • Et militært lager vest for byen Homs som angivelig ble brukt til å oppbevare kjemiske våpen.
  • Et annet lageranlegg i nærheten av det andre målet, hvor det også ligger en viktig kommandopost. Kilde: USAs forsvarsdepartement.
  • Kilde: Det amerikanske forsvarsdepartementet (NTB)

– Hvilket land ønsker å assosieres med en massemorder som dreper uskyldige menn, kvinner og barn, spurte Trump.

Russlands ambassadør til USA, Anatoly Antonov, advarer om at angrepet vil få alvorlige konsekvenser. Han understreker at militærangrepet mot Syria ikke er akseptabelt for Vladimir Putin.

- Igjen er vi blitt truet. Vi advarte om at slike handlinger ikke ville bli forbigått uten konsekvenser. Å fornærme Russlands president er uakseptabelt og kan ikke godtas. USA besitter det største arsenalet av kjemiske våpen og har ingen moralsk rett til å skylde på andre land, sier Antonov, ifølge Reuters.

Han sier ikke hvilke konkrete konsekvenser Russland planlegger.

Britisk og fransk samarbeid

Om lag 20 minutter etter Trumps tale kom Storbritannias statsminister Theresa May med en uttalelse om at «det ikke finnes noe alternativ til bruk av makt i Syria».

- Vi har forsøkt alle mulige diplomatiske kanaler for å beskytte uskyldige sivile og forhindre at slike angrep blir en internasjonal norm, sier May, ifølge New York Times.

President Emmanuel Macron bekrefter at Frankrike deltar i angrep i Syria sammen med USA og Storbritannia.

– Vi kan ikke tolerere en normalisering av bruk av kjemiske våpen, sier Macron.

STORT ANGREP: Denne videoen, som er sluppet av det regimekontrollerte Syrian Central Military Media, viser en av rakettene over Damaskus. Video: CNN Vis mer

To angrep

Ifølge CNN blir både amerikanske skip og fly brukt i det koordinerte angrepet.

Tidligere denne uka skrev Trump på Twitter at et angrep var nært forestående. Tidligere har han vært langt mer opptatt av å trekke USA ut av den blodige konflikten.

Rundt 40 personer ble drept i det angivelige kjemiske angrepet mot Douma i Øst-Ghouta 7. april. Onsdag uttalte Verdens helseorganisasjon at 500 personer har vist symptomer for å ha blitt utsatt for et giftangrep, ifølge Reuters.

PÅ TRE MINUTTER: Syria-ekspert Cecilie Hellestveit forklarer - i korte trekk - konflikten i Syria. Video: Per Ervland Vis mer

Angrepet i natt er andre gang Trump angriper Syria for å straffe Assad-regimet for bruk av kjemiske våpen. I april i fjor fyrte av 59 Tomahawk-raketter mot en syrisk flyplass, men denne var tilbake i drift allerede dagen etter.

Kritiske Demokrater

Republikanske politikere i Kongressen støtter presidentens luftangrep, mens Demokratene er svært kritiske.

- President Trumps beslutning om å gå til luftangrep mot det syriske regimet uten godkjenning fra Kongressen er ulovlig og uten en breiere strategi er det også skjødesløst, sier den demokratiske senatoren Tim Kaine, ifølge New York Times.

- Én natt med luftangrep kan ikke erstatte en tydelig og omfattende Syria-strategi, sier Demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi.

Dagbladet kommer tilbake med mer

(NTB/Dagbladet)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer