CRUZER IKKE TIL SEIER LIKEVEL: Donald Trump ble slått av Ted Cruz i Iowa, og mener motstanderen spilte ureint. Foto: Joe Raedle/Getty Images/AFP
CRUZER IKKE TIL SEIER LIKEVEL: Donald Trump ble slått av Ted Cruz i Iowa, og mener motstanderen spilte ureint. Foto: Joe Raedle/Getty Images/AFPVis mer

Trump beskylder motstander for å «ulovlig stjele» valgseier

Krangel etter falske rykter om motkandidat Ben Carson.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bare timer før de første nominasjonsmøtene i Iowa mandag kveld spredte valgkampmedarbeiderne til Ted Cruz falske rykter om at en av motkandidatene, Ben Carson, var i ferd med å trekke seg ut av valgkampen.

Texas-senatoren Cruz og nevrokirurgen Carson kjemper begge om mange av de samme evangelisk kristne velgerne, og mens Cruz endte med å vinne den republikanske presidentnominasjonen i Iowa, endte Carson på en fjerdeplass. 

Carson var rasende etter hendelsen, og beskyldte Cruz for fusk og urent spill.

Ulovlig stjålet Donald Trump, som marginalt tapte stråvalget i Iowa til Cruz, slenger nå også med leppa, og beskylder Cruz for å «ulovlig ha stjålet» Iowa fra ham. Hvordan man lovlig stjeler ting, tydeliggjør derimot ikke Trump i sin Twitter-tirade.

«Ted Cruz vant ikke Iowa, han stjal den ulovlig. Det er derfor alle meningsmålingene var så gale og han fikk langt flere stemmer enn forventet. Dårlig» tvitret Trump.

Twitter-meldinga ble kjapt sletta og erstatta en ny Tweet hvor gramatiske feil var fikset opp i, og ordet «ulovlig» tatt bort. 

Det falske ryktet om Carson fikk ekstra styrke da kongressmedlem fra Iowa og Cruz-støttespiller, Steve King, skrev på Twitter at Carson ville trekke seg.

Trumps logikk er at Carson-tilhengere endte opp med å stemme på Cruz fordi de ikke ville gi støtte til en kandidat som uansett ville trekke seg. Dermed fusket Cruz til seg stemmer, og endte med å ta innersvingen på The Donald. 

Cruz beklaget Cruz unnskyldet tirsdag hele episoden.

- I går kveld så vårt politiske team en melding hos CNN om at doktor Carson ikke ville fortsette videre til New Hampshire og South Carolina. Vår valgkamporganisasjon oppdaterte da våre grasrotmedarbeidere slik vi ville gjort med enhver nyhetssak. Det er en ærlig sak. Men det vi skulle ha gjort, var å sende ut en oppfølgende melding fra Carson-kampanjen som klargjorde at de ville holde seg i racet, sier Cruz i en uttalelse til CNN og andre medier. 

Carson setter like fullt store spørsmålstegn ved hvordan Cruz driver valgkamp.

- Som en kristen aksepterer jeg unnskyldningen, men det retter ikke opp problemet. Det er et kulturelt spørsmål når folk i din valgkamp føler at det er greit å forvrenge saker til sin politiske fordel og fortelle absolutte løgner. Spørsmålet er om det vil få noen konsevenser, sier nevrokirurgen.