Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump besøker Europas hovedstad. Nå slår de jernring rundt byen

Politifolk og soldater utenfor offentlige bygg, stengte veier og sikkerhetssoner rundt de største turistattraksjonene.

SPERRINGER: Politiet i Brussel har satt opp sperringer langs veier, delvis for å hindre at biler parkerer på gateparkeringer, og for å hindre at personer kommer for tett opp til ulike bygninger. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SPERRINGER: Politiet i Brussel har satt opp sperringer langs veier, delvis for å hindre at biler parkerer på gateparkeringer, og for å hindre at personer kommer for tett opp til ulike bygninger. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRUSSEL (Dagbladet): Helt siden terrorangrepet i Brussel i fjor vår, har sikkerheten i Belgias - og Europas - hovedstad vært på et synlig høyere nivå.

Utenfor EU-bygninger står det nå nær sagt alltid væpnede soldater. Denne uka er situasjonen annerledes:

Nå er de sikkerhetstiltakene enda større og flere i antall.

AVSPERRET: Parkeringsplasser langs en litt større vei i Brussel sentrum er avsperret av politiet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
AVSPERRET: Parkeringsplasser langs en litt større vei i Brussel sentrum er avsperret av politiet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Trump i Brussel

I morgen skal nemlig alle NATO-medlemmenes statsledere avholde et mini-toppmøte i Brussel, byen hvor forsvarsalliansens hovedkvarter ligger. Det inkluderer ikke minst USAs president Donald Trump.

Uansett hvor en amerikansk president reiser, settes det inn ekstra sikkerhetstiltak rundt ham.

Når han i morgen for første gang deltar på et møte i NATO, er det satt inn ytterligere tiltak. Store deler av den belgiske hovedstaden vil i perioder regelrett bli avstengt, og minst 2000 belgiske politifolk vil være på plass, forsterket av kolleger fra både Nederland og Luxembourg.

En sikkerhetssone vil bli opprettet rundt det kongelige slott, NATOs hovedkvarter, EUs institusjoner og The Hotel, der Trump etter alt å dømme skal bo.

Stengte parkeringsplasser

MØTTE PAVEN: Donald Trump var på en 29 minutter lang audiens med paven under sitt besøk i Roma. Video: CNN. Vis mer

På nær sagt alle gatehjørner i sentrum av Brussel sto det onsdag formiddag, ettermiddag og kveld enten bevæpnet politi, bevæpnede soldater eller begge deler.

Parkeringsplassene som ligger langs veiene i sentrum er avsperret av politiet og kjørefiler i veiene er stengt.

På små offentlige plasser - deriblant foran Europakommisjonen - som normalt brukes av publikum, har politiet sperret av og brukt til stasjonert bilene sine. Det inkluderer biler som normalt brukes til å tekkes blant annet opptøyer.

Det samme har det belgiske militæret gjort på andre lignende plasser.

- Null risiko eksisterer ikke

Mandagens terrorangrep i Manchester, der 22 personer ble drept i et selvmordsangrep, har gitt sikkerhetssituasjonen i Brussel ny aktualitet.

- Hendelsen i Manchester viser at det er risiko overalt i Europa, sier Belgias statsminister Charles Michel, ifølge avisa Le Soir.

- Null risiko eksisterer ikke. Vi må fortsette å leve som vi alltid har gjort, men samtidig må vi være årvåkne og heve sikkerheten, sier videre.

THE HOTEL: Hvor i Brussel Donald Trump bor, er det kun et fåtall personer som vet. Det ryktes imidlertid at han bor på The Hotel, i sentrum av Brussel. Gatene langs hotellet er i alle fall delvis avsperret. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
THE HOTEL: Hvor i Brussel Donald Trump bor, er det kun et fåtall personer som vet. Det ryktes imidlertid at han bor på The Hotel, i sentrum av Brussel. Gatene langs hotellet er i alle fall delvis avsperret. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

NATO opplyser til NTB at alliansen samarbeider tett med belgiske myndigheter om sikkerheten.

Manneken Pis

I gamlebyen i Brussel er politi- og soldatnærværet mindre, men likefullt betydelig. Behovet for politiet har også blitt noe mindre.

Hele kvartaler rundt Grand-Place er stengt for trafikk, med visse unntak. I kvartalene rundt går patruljer med to til fire politifolk og holder oppsyn. Også disse bevæpnet ved hofta.

Turistene her virker ikke å være nevneverdig påvirket av politioppbudet.

Foran en annen av Brussels største turistattraksjoner Manneken Pis, sto det onsdag kveld turist etter turist og foreviget seg selv med en selfie foran bronsefiguren.

UKJENT BETYDNING: Donald Trump og kona Melania har fått mye oppmerksomhet etter flere videoer der Melania tilsynelatende unngår å ta hånden til ektemannen. Årsaken er foreløpig ikke kjent. Video: CNN / Twitter. Vis mer
Hele Norges coronakart