Valget i USA:

- Trump beundrer diktatorer

Donald Trump skryter av diktatorer, og pleier sitt forhold til autoritære ledere. - Han er autoritær og drømmer om denne type makt, sier norsk ekspert.

DONALD + KIM = SANT: Donald Trump og Nord-Korea's leder Kim Jong-un traff hverandre tre ganger, og den tidligere presidenten har uttalt at han ble forelsket i Kim. Foto: AFP/NTB.
DONALD + KIM = SANT: Donald Trump og Nord-Korea's leder Kim Jong-un traff hverandre tre ganger, og den tidligere presidenten har uttalt at han ble forelsket i Kim. Foto: AFP/NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da Donald Trump var president pleide han en tatt kontakt med flere mektige diktatorer. Han besøkte Russland, Vietnam, Filippinene, Kina og møtte lederen for Nord-Korea.

Donald Trump og Kim Jong-un kom dårlig over ens i starten av Trumps presidentperiode hvor fornærmelsene sto i kø mellom de to. Seinere har de to statslederne møttes til sammen tre ganger og de har skrevet en rekke brev til hverandre.

Trump og Kim ble forelsket

På et valgmøte i 2018 beskrev Donald Trump følelsene hans av å motta brev fra den nordkoreanske diktatoren Kim Jong-un.

BLE DROPPET: Donald Trump kunngjorde natt til onsdag at han på nytt stiller som presidentkandidat. Dagen derpå var det derimot mangelen på TV-tid som fikk mest oppmerksomhet i amerikanske medier. Vis mer

- Jeg var veldig tøff, og det var han også, og vi gikk fram og tilbake. Og så ble vi forelsket, OK? Nei, virkelig, han skrev vakre brev til meg, og de er flotte brev. Vi ble forelsket, sa Donald Trump.

Ifølge Washington Post fikk dette ansatte i Det hvite hus til å spøkefullt omtale brevene som «kjærlighetsbrev».

Brevene ble kjent gjennom Bob Woodwards bok «Rage» som kom ut i 2020, og inneholdt 27 av de såkalte kjærlighetsbrevene.

- Trump møtte Kim Jong-un flere ganger, og de fikk en stor kjærlighet for hverandre. Det var mange emosjonelle ord mellom dem, etter at de hadde startet sitt forhold med hat og utskjelling, sier Stein Tønnesson, Asia-forsker ved Institutt for fredsforskning (Prio).

EKSPERT: Forsker Stein Tønnesson er spesialist på Nord-Korea. Bilder tatt under Arendalsuka 2018.Foto: Terje Pedersen / NTB
EKSPERT: Forsker Stein Tønnesson er spesialist på Nord-Korea. Bilder tatt under Arendalsuka 2018.Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Han tror at grunnen til at Trump var fascinert av Kim Jong-un var hans beundring for den totale makta Kim Jong-un besitter, og at alle lystrer hans minste vink.

- Trump var mektig irritert over å hele tida forholde seg til det han kalte den dype stat i USA, de innskrenkningene som følger med det demokratiske systemet og begrenser presidentens makt. Det var ikke et system som han satte pris på. Han byttet ofte ut sine rådgivere for å få dem til å gjøre som han ville, sier Tønnesson.

I sin omgang med Kim Jong-un, den russiske presidenten Vladimir Putin og Kinas mektige leder Xi Jinping har Donald Trump svært ofte omtalt disse svært positivt.

Eks-president Donald Trump besøkte fredag 21. april en pizzarestaurant i Florida. Det han gjorde der fikk flere til å sperre opp øynene. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Kameraone Vis mer

Donald Trump gratulerte Kinas president Xi Jinping med en ny periode som leder for landets kommunistparti. - En enestående opphøyelse, mener Trump.

- Xi Jinping er en mektig mann. Jeg mener han er en veldig bra person, sier den amerikanske presidenten til TV-selskapet Fox, før han fortsatte:

- Noen vil si vi har det beste president-til-president-forholdet, uttalte Donald Trump.

Da Xi Jinping konsolidert sin maktposisjon og fjernet begrensningen på hvor lenge han kan sitte med makten i Kina, sa Trump følgende:

- Han er nå president på livstid. President på livstid. Og han er storartet. Jeg synes det er flott. Kanskje vi prøver det her en dag.

Trump ble sjarmert av Xi

Mens Joe Biden har kalt Xi Jinping for en diktator, har Donald Trump omtalt den kinesiske lederen i helt andre ordelag.

- Trump var også betatt av Xi Jinping, og lot seg belære av ham om saker som de fleste som følger med i internasjonal politikk kjenner, men som Trump var uvitende om. Dermed kom han med noen takknemlige utsagn om hva Xi hadde forklart og lært ham. Det var ikke engang et forsøk på å etablere likeverd. Trump lot seg besnære av Xi´s oppmerksomhet, sier Tønnesson.

- En svært dårlig idé

Den tida de tilbrakte tid alene, prøvde Trump angivelig å tilegne seg kunnskap om hvordan makta kunne gjøres personlig. En slags studietur.

- I utenrikspolitikken er hans ideer om å flørte med diktatorer en svært dårlig idé. Det å gi dårlige politiske ideer gode og rosende ord er uheldig for demokratiet. Statsledere som kommer fra demokratier bør være kritiske til diktaturer, diktatoriske tanker og autoritær ideer, omdømmeekspert sier Kjell Terje Ringdal som er en av Norges fremste eksperter på retorikk og førstelektor på Høgskolen Kristiania.

EKSPERT: Kjell Terje Ringdal er førstelektor/associate professor ved Høyskolen Kristiania i Oslo, der han underviser i retorikk, samfunnspåvirkning og public relation. Han er også foredrags- og kursholder med retorikk og effektiv formidling som tematikk. Foto: Heiko Junge / NTB
EKSPERT: Kjell Terje Ringdal er førstelektor/associate professor ved Høyskolen Kristiania i Oslo, der han underviser i retorikk, samfunnspåvirkning og public relation. Han er også foredrags- og kursholder med retorikk og effektiv formidling som tematikk. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Dette stoppet imidlertid ikke Donald Trump som også hyllet Filippinenes leder Rodrigo Duterte, samtidig som FNs menneskerettighetskommisjon slo fast at 12 000 mennesker hadde blitt drept i forbindelse med Dutertes blodige kamp mot narkotika. I tillegg hadde Duterte selv skrytt av å ha drept folk da han var borgermester i byen Davon.

- Trump drømmer om Putin ridende på hest

- Han blir glad av muskler og styrke, og jeg tror Trump har en slags drøm om Putin ridende på hest i bar overkropp. Jeg er ikke psykiater, men det virker som om han har noen maskuline drømmer og fantasier om å ha all makt. Om du er fra Nord-Korea eller Russland, blir han veldig fascinert av den type makt, sier Ringdal, før han legger til:

EN DRØM: Russlands president Vladimir Putin liker å spille på sitt mach-image med fotografer til stede, som her i 2009. Kjell Terje Ringdal tror Donald Trump har en slags drøm om Putin ridende på hest i bar overkropp. Foto: Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo/AP/NTB.
EN DRØM: Russlands president Vladimir Putin liker å spille på sitt mach-image med fotografer til stede, som her i 2009. Kjell Terje Ringdal tror Donald Trump har en slags drøm om Putin ridende på hest i bar overkropp. Foto: Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo/AP/NTB. Vis mer

- Trump er jo ingen demokrat, men virker som et totalitært menneske som synes demokrati er en irriterende forsinkelse for å få gjort ting, sier Ringdal.

Både han og Tønnesson mener påpeker at Donald Trump ikke plager disse autoritære lederne med å ta opp spørsmål knyttet til menneskerettigheter.

- Han forsøker heller å holde på den gode stemningen. Det ser ikke ut som om Trump på noen som helst måte har som sitt politiske prosjekt å fremme demokrati, sier Ringdal.

- Hvorfor er Trump så logrende for disse lederne?

- Da er vi litt over i psykologien igjen, men det virker som Trump har en slags fascistisk begeistring for styrke og kraft. Når jeg observerer det han gjør, og hvordan han ser ut når han ser en tanks og mange våpen, ser det ut til å begeistre ham, sier Ringdal.

- En gutteaktig konkurranse

Han trekker fram eksempelet om hans engasjement om å lage en militærparade i Washington D.C for å vise fram de militære styrkene, på lik linje med paradene vi kjenner fra Kina, Russland og Nord Korea.

Spaltisten E. Jean Carroll har saksøkt Donald Trump for en angivelig voldtekt på 90-tallet. Nå har videoopptak av forklaringen Trump ga i fjor høst blitt offentliggjort. Der går det i kluss for den tidligere presidenten. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet. Video: AP Vis mer

- Det er en gutteaktig greie hvor de skal måle hvem som har størst og mest våpen, men noen vokser det aldri av seg. Det er en egen glød og begeistring som kommer fram hos Trump når han blir mottatt av æres garde og er en del av en militaristisk kommunikasjon. Det ser ut som han blir oppildnet og inspirert av dette, noe vi har sett da han var i Saudi-Arabia. Trump ser ut til å trives i en slik setting – han ser ut som han har lyst til å danse.

- Han tror kanskje disse paradene er til ære for ham?

- Ja, ja, han tenker nok at han endelig blir jeg sett, sier Kjell Terje Ringdal til Dagbladet.

Stor respekt for Putin

I sitt forhold til den russiske presidenten Vladimir Putin har Trump flere ganger gjentatt budskapet at han enkelt kan avslutte krigen i løpet av 24 timer, hvis han igjen får tre inn i det ovale kontor i det hvite hus.

- Han hadde tydeligvis stor respekt for Putin og har lovet å avslutte krigen i Ukraina veldig raskt. Hvis det skjer, vil de åpenbart bli på Putins premisser. Trump liker makt som er samlet i en manns hender, sier Tønnesson.

Uansett hvem som blir den neste presidenten i USA, vil situasjonen i Sør-Kina-havet med spenningen knyttet til Taiwan havne på agendaen.

- Hvis Trump på nytt blir president, vil Xi Jinping kunne framstå som den mest ansvarlige supermaktslederen, mens USA forvitrer i intern krangel med en kunnskapsløs leder uten global ansvarlighet, sier Tønnesson.

Xi vil da kunne øke Kinas respekt og støtte i store deler av verden, forutsatt at han holder seg på matta i forhold til Taiwan.

- Og det tror jeg han gjør. Han er en sjakkspiller, ikke en kickbokser som Putin, sier Stein Tønnesson til Dagbladet.