Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump blir sterkere og sterkere. Motstanderne har én siste sjanse til å stoppe ham

Avgjøres alt neste tirsdag?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var feststemning (og noe himling med øynene) i Trump Tower i natt, etter at Donald Trump rasket med seg seire i samtlige distrikter i de fem østkyst-delstatene som avholdt primærvalg i går.

Det var forventet at 69-åringen skulle dominere, og dominere gjorde han. Trump er i ferd med å bli sterkere og sterkere, og antitrumperne ser nå ut til å ha ha et håp igjen: Indiana, hvor det er valg neste uke.

- Indiana er en stat som likner på Wisconsin med sine mange kristenkonservative velgere, og hvor Cruz vant, og det var ting som tydet på litt taktisk stemmegivning der i Cruz' favør, sier Hilmar Langhelle Mjelde, ekspert på amerikansk politikk og seniorforsker ved Uni Research Rokkansenteret.

«Skitten allianse» I Indiana får vinneren alle delegatene i de ulike distriktene, og kristenkonservative Ted Cruz kan derfor dra med seg flesteparten av de 57 delegatene som står på spill, selv om han skulle slå Trump bare med en liten margin. Trump har en knapp ledelse på meningsmålingene i delstaten, men det anerkjente nettstedet Fivethirtyeight anslår at Cruz har 54 prosent sjanse til å vinne, mot 45 prosent for Trump.

Ted Cruz og John Kasich har oppfordret sine tilhengere til å stemme taktisk i de kommende valgene, inkludert Indiana. Kasich har fortsatt færre delegater enn Marco Rubio, som la valgkampen på is i mars, og Cruz har ikke lenger en matematisk sjanse til å få de nødvendige delegatene. Deres eneste håp er å holde Trump under 1237 delegater, og de to har inngått en «skitten allianse» i et forsøk på å stoppe Trump (som de raskt delvis underminerte selv).

- Hvis Cruz vinner i Indiana vil de fortsatt ha muligheten til å holde Trump under grensa. Men jo nærmere han kommer, jo vanskeligere blir det å stoppe ham både moralsk og rent praktisk. Nå ligger Trump greit an til å vinne, sier Mjelde.

Han kaller nattas store seire et gjennombrudd for forretningsmannen, fordi han fikk over 50 prosents oppslutning.

- Han ser ut til å stabilisere seg på et høyere nivå enn tidligere, og viser at han har bred støtte i alle grupper internt i partiet. Samtidig var det hjemmebane for Trump i delstater med mange moderate republikanere, sier Mjelde.

Kan bli umulig å stoppe Minerva-kommentator Jan Arild Snoen påpeker også at Trumps seiere overgår meningsmålingene.

- Velgerne ser ut til å ha bestemt at dette bør være over. Indiana er Cruz' siste sjanse, skriver han på Twitter.

Fivethirtyeight-redaktør Nate Silver anslår at Trump vil være i praksis umulig å stoppe hvis han vinner Indiana.

I tillegg til de rene seierne, var det mer gode nyheter for Trump i natt. New York-mannen ser nemlig ut til å få støtte fra minst 31 av de 54 frie såkalt frie delegater i Pennsylvania. Det kan veie opp behovet hans for Indiana-seier.

Han er også i ferd med å samle et rekordhøyt antall stemmer totalt.

Clinton vinner På demokratisk side hadde Hillary Clinton også en god natt, med seire i fire av fem delstater. Hun har nå en større ledelse på Bernie Sanders enn Barack Obama noen gang hadde på Clinton i 2008, og selv om det er forventet at Sanders vil fortsette valgkampen, begynner Clinton nå å forberede seg på kampen mot Trump. Trump på sin side gikk i natt til harde angrep på Clinton.

Clinton roste for sin del Sanders i nattas seierstale, og sa blant annet at det er mer de er enige enn uenige om. Sanders svarte med at målet hans nå er å kunne dra til demokratenes årsmøte med så stor støtte som mulig for å kunne dreie partiets politikk i en progressiv retning.

- Clinton er i praksis demokratenes kandidat nå. Det må skje noe for eksempel med e-post-etterforskningen hvis hun ikke skal vinne, sier Mjelde.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart