Donald Trump

- Trump blir tiltalt

Statsadvokaten i Donald Trumps hjemby, West Palm Beach, Dave Aronberg, er ikke i tvil. Han mener ekspresidenten vil bli tiltalt for å ha tatt med seg hundrevis av graderte dokumenter hjem til Mar-a-Lago.

STATSADVOKAT: Statsadvokat i West Palm Beach, Dave Aronberg, i hjembyen til ekspresident Donald Trump, tror den tidligere presidenten vil bli tiltalt for dokumentene han oppbevarte hjemme i Mar-a-Lago.
STATSADVOKAT: Statsadvokat i West Palm Beach, Dave Aronberg, i hjembyen til ekspresident Donald Trump, tror den tidligere presidenten vil bli tiltalt for dokumentene han oppbevarte hjemme i Mar-a-Lago. Vis mer
Publisert

WEST PALM BEACH (Dagbladet): - Justisdepartementet er stille og venter til etter valget. De har interne retningslinjer om ikke å påvirke valg, sier Aronberg til Dagbladet.

Statsadvokaten sitter på kontoret sitt i West Palm Beach i Florida. Han tror det kan gå ganske kort tid etter mellomvalget 8. november før myndighetene slår til mot Trump.

TRUMP-RANSAKELSEN: Statsadvokaten i West Palm Beach forteller til Dagbladet at han tror at tidligere president Donald Trump vil bli tiltalt. Video: Dagbladet TV Vis mer

I august gikk FBI til ransaking av Trumps hjem og sosietetsklubb Mar-a-Lago. De beslagla hundrevis av graderte dokumenter som Trump skal ha tatt med seg da han forlot Det hvite hus i januar 2021. Det kan få store konsekvenser for ekspresidenten.

Risikere fengsel

Selv om Trump ikke er på valg i år, dominerer han valgkampen med svære folkemøter til støtte for republikanske kandidater rundt omkring i USA.

- Jeg tror justisdepartementet kommer til å tiltale tidligere president Donald Trump på et eller annet tidspunkt etter mellomvalget for dokument-saken, konkluderer den erfarne statsadvokaten, som er demokrat.

Som mange andre eldre amerikanere har gjort før ham, har USAs tidligere president Donald Trump flyttet til Florida for å tilbringe sin pensjonisttilværelse i solskinnsstaten. Reportere: Jesper Nordahl Finsveen og Vegard Kvaale. Vis mer

Han er ikke selv involvert i etterforskningen, men mener det er svært sannsynlig at Trump blir tiltalt etter de tre punktene som er nevnt i ransakingstillatelsen.

- De handler om ulovlig oppbevaring av sensitive myndighetsdokumenter. Det kan straffes med opptil ti år i fengsel. Så er det et punkt om å hindre justismyndighetenes arbeid. Det kan bli en stor smell og straffes med opp til 20 år i fengsel. Og så er det et punkt om feilhåndtering av dokumenter, som kan straffes med opptil tre års fengsel, forklarer Aronberg.

DEMOKRAT: Statsadvokat Dave Aronberg er demokrat. På kontoret i West Palm Beach har han et bilde av seg selv sammen med tidligere president Barack Obama.
DEMOKRAT: Statsadvokat Dave Aronberg er demokrat. På kontoret i West Palm Beach har han et bilde av seg selv sammen med tidligere president Barack Obama. Vis mer

- Rive i stykker

Han forteller at justismyndighetene som etterforsker Trump, ser ut til å legge et stort press på medarbeiderne hans for å få dem til å samarbeide i etterforskningen.

- Mange kommentatorer mener påtalemyndigheten ser ut til å ha en veldig klar sak mot Trump. Hvorfor tar det så lang tid å ta ut tiltale?

- Hvis du skal være den første aktoren i landets historie som tiltaler en tidligere president, bør du være helt sikker. Selv om det skal være likhet for love, er et individ som Trump så polariserende. Du må ta med det i vurderingen og sikre at du har mer enn godt nok med beviser, forklarer Aronberg.

Han mener en rettssak kan bli en stor stresstest for USA. Trump selv kan også komme til å kunngjøre at han stiller som presidentkandidat igjen i 2024. Da kan USA få en situasjon med en presidentkandidat som samtidig sitter på tiltalebenken.

- En tiltale mot Trump kan rive i stykker landet, så du må virkelig vurdere om det er verdt det, sier Aronberg.

- Ukjent farvann

Han mener derfor at en aktor i saken må vurdere hvor alvorlig saken er.

- Inneholder dokumentene atomhemmeligheter? Er det navn på amerikanske ressurser og kilder i andre land? Er det informasjon som setter landets nasjonale sikkerhet i fare? Dersom det bare er kjærlighetsbrev fra Kim Jong-un, kommer de ikke til å ta ut tiltale, men alle indikasjoner tyder på at det er alvorligere, sier Aronberg.

- Hvor stor er sannsynligheten for at Trump faktisk må tilbringe tid i fengsel?

- Det vet jeg ikke. Vi er i ukjent farvann. Vi har aldri vært gjennom noe sånt som dette. Dersom han skulle bli dømt, og vi får en republikansk president, vil han nesten garantert bli benådet, sier Aronberg.

Politisk heksejakt

Selv avviser Trump at han har gjort noe galt. Han har kommet med ulike forklaringer. Blant annet hevdet han at FBI plantet beviser, og at han degraderte alle dokumentene før han tok de med seg. Han hevder også at han er utsatt for en politisk heksejakt.

Ekspresidenten er for tida omringet av juridisk trøbbel.

Blant annet er forretningsvirksomheten hans i New York saksøkt for 250 millioner dollar for anklager om bedrageri og skatteunndragelser over mange år. Han etterforskes for sin rolle i det dødelige angrepet mot Kongressen 6. januar 2021. Og i Georgia er Trump under kriminaletterforskning for å ha forsøkt å presse lokale folkevalgte til å omgjøre valgresultatet i 2020.

HJEMME: Donald Trumps hjem og klubb Mar-a-Lago i West Palm Beach i Florida ble ransaket av FBI i august.
HJEMME: Donald Trumps hjem og klubb Mar-a-Lago i West Palm Beach i Florida ble ransaket av FBI i august. Vis mer

Holder seg hjemme

Da Trump flyttet til West Palm Beach i januar 2021 var mange naboer negative og protesterte.

Det var også frykt for at høyreekstreme personer knyttet til organisasjoner som The Oath Keepers eller Proud Boys - som støtter Trump - skulle etablere seg i byen.

- Det som kanskje vil forene mange innbyggere her, er at de ikke ønsker mer av dramaet, trafikken og oppstyret som følger med en tidligere president. Selv folk som støttet ham som president, vil kanskje ikke ønske å ha ham som nabo, sa Aronberg til Dagbladet den gangen.

Fortsatt er det trafikale problemer rundt Trumps svære herskapseiendom, men mange av protestene ser ut til å ha stilnet.

- Han forlater ikke Mar-a-Lago stort, så vi har egentlig ikke hatt noen problemer. Bystyret gikk med på at han kunne få bo på Mar-a-Lago, som egentlig var regulert som en klubb, sier Aronberg nå.

Samtidig opplever de stadig at demonstranter - særlig Trump-tilhengere - kommer for å ytre seg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer