Trump brukte bilder fra 11. september i Twitter-angrep

- Avskyelig og skammelig, sier den demokratiske presidentkandidaten Elizabeth Warren.

REFSER TRUMP: Den demokratiske presidentkandidaten Elizabeth Warren refser Donald Trump etter at han angrep Kongressrepresentanten Ilhan Omar på Twitter på fredag. Foto: NTB scanpix
REFSER TRUMP: Den demokratiske presidentkandidaten Elizabeth Warren refser Donald Trump etter at han angrep Kongressrepresentanten Ilhan Omar på Twitter på fredag. Foto: NTB scanpixVis mer

Under fjorårets mellomvalg i USA ble Ilhan Omar fra Minnesota historisk, sammen med Rashida Tlaib fra Michigan, da de ble de to første muslimske kvinnene som ble valgt inn i Representantenes hus i USA.

Spesielt Omar har ikke brukt all verdens tid på å gjorde seg bemerket, og spesielt den siste uka har det vært til dels frisk debatt rundt henne. Bakgrunnen er en tale hun holdt under et arrangement arrangert av rådet for amerikansk-islamsk relasjoner (CAIR).

«Noen mennesker gjorde noe»

Der snakket hun om diskrimineringen amerikanske muslimer sto overfor etter terrorangrepet 11. september 2001.

- I altfor lang tid har vi levd med ubehaget som andrerangs borgere, og jeg er lei av det og alle muslimer i dette landet burde være lei av det, sa Omar.

- CAIR ble grunnlagt etter 11. september fordi de innså at noen menneske gjorde noe og at vi alle begynte å miste tilgangen til våre friheter.

For ordens skyld ble CAIR faktisk grunnlagt i 1994, men ifølge nyhetsbyrået AP skjøt medlemstallet i taket etter terrorangrepet i 2001.

Etter hvert begynte folk på høyresida å dele et utdrag av den 20 minutter lange talen, der de fokuserte på uttalelsen «noen mennesker gjorde noe», for å antyde at Omar tonet ned betydningen av 11. september.

VALG I USA: 6.november var det mellomvalg i USA. Da skapte disse kvinnene historie. Video: CNN Vis mer

Trump-angrep

Lengst gikk tabloidavisa New York Post, som over forsida kombinerte et bilde av tvillingtårnene i flammer, med overskriften «Ilhan Omar: 11. september var «noen mennesker gjorde noe», skriver Washington Post.

Under sto det: «Her er ditt noe».

Og fredag meldte president Trump seg på. Han tvitret en video, der det lille utdraget av Omars tale, «noen mennesker gjorde noe», blir kombinert med bilder fra terrorangrepet 11. september.

«Vi vil aldri glemme», skrev Trump til videoen.

- Avskyelig

Det fikk Omars kolleger i det demokratiske partiet til å reagere.

«Medlemmer av Kongressen har en plikt til å svare på presidentens angrep i dag. Omars liv er i fare. Våre kollegers stillhet gjør dem medskyldige i å gjøre Omar til en målskive, noe som er farlig. Vi må si fra», tvitrer Alexandria Ocasio-Cortez.

«Presidenten oppfordrer til vold mot en sittende kongresskvinne og ei hel gruppe amerikanere basert på deres religion. Det er avskyelig. Det er skammelig. Enhver valgt leder som nekter å fordømme det deler ansvaret for det», tvitret Elizabeth Warren, som er med i kampen om å bli demokratenes presidentkandidat, og som selv har vært en yndet målskive for Trumps angrep.

Også den profilerte senatoren Bernie Sanders refser Trump for hans uttalelser, og antyder at Trump ikke forstår hva det vil si å være nettopp president.

- Funksjonen til en president er å bringe folk sammen. Selv konservative presidenter har skjønt det. George W. Bush - jeg hadde ikke mye til felles med ham. Han har helt andre meninger enn meg. Men husker dere hva han gjorde etter 11. september? Han gikk inn i en moské og sa at kriminelle, terrorister, angrep USA. Ikke det muslimske folk. Det var en konservativ republikaner. Nå har vi en president som prøver å splitte oss for å vinne billige politiske poeng, sier Sanders.

Nancy Pelosi, lederen i Representantenes hus, refser Trump for å bruke «de smertefulle bildene fra 11. september i et politisk angrep».

Dødstrusler

Når det gjelder Omar har hun fått flere dødstrusler siden hun ble valgt. I forrige uke ble en Trump-tilhenger fra New York pågrepet etter at han ringte Omars kontor og truet med å putte en «kule gjennom skallen hennes».

Men Omar ser ikke ut til å la seg affisere av verken dødstrusler eller president Trumps angrep. Hun svarte med å legge ut et sitat fra George W. Bush.

«Folkene som felte disse bygningene vil høre fra alle oss veldig snart», var Bushs ord som Omar brukte, før hun føyde til sin egen kommentar.

«Tonet Bush ned terroristangrepet? Hva om han var en muslim».

Omar ble altså valgt inn i Representantenes hus i høst. Hun kommer opprinnelig fra Somalia, men er nå amerikansk statsborger. Som barn tilbrakte hun fir år i en flyktningleir.

Da hun ble valgt ble hun også den første kongressrepresentanten med hijab.