Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump bryter med WHO

Donald Trump melder på en pressekonferanse fredag at han bryter med Verdens helseorganisasjon.

BRYTER: - Vi bryter i dag vårt forhold med Verdens helseorganisasjon og retter ressursene andre steder. Det sier Donald Trump på en pressekonferanse fredag 29. mai. Vis mer

Fredag ettermiddag holdt den amerikanske presidenten en pressekonferanse hvor temaet var USAs forhold til Kina.

Han anklaget kinesiske myndigheter for å ha dekket over utbruddet av coronaviruset, og på den måten bidratt til å forårsake pandemien.

- Kinesiske myndigheter har ignorert sin meldeplikten sin overfor Verdens helseorganisasjonen, og presset dem til å villede verden da viruset først ble oppdaget. Talløse liv har gått tapt, og store økonomiske tap har rammet store deler av verden.

Bryter

Presidenten anklager WHO for å la seg påvirke i Kina i uforholdsmessig grad, og sier de har nektet å gjennomføre reformer USA har tatt til orde for.

- Vi avslutter derfor i dag vårt forhold til Verdens helseorganisasjon, og retter heller de ressursene til andre globale helsebehov, sier han.

Trump har gjentatte ganger kritisert Verdens helseorganisasjon.

Han anklager også Kina for industriell spionasje.

TRUMP: Under fredagens pressekonferanse forlater USAs president podiet uten å svare på et eneste spørsmål, selv om pressen skriker etter han. VIDEO: AP Vis mer

- Kinesiske myndigheter har gjennomgående brutt sine løfter til oss, sier Trump.

USA er den største bidragsyteren til WHO. I midten av april frøs Trump pengestøtten til organisasjonen i påvente av en gjennomgang av organisasjonens håndtering av coronaviruset.

- Tragedie

Den amerikanske presidenten opplyser også om at de særskilte rettighetene Hongkong har hatt i mange år, som blant annet har gjort byen til et internasjonalt finanssenter, vil bli fjernet.

- Det er en tragedie for folket i Hongkong, for det kinesiske folk og ikke minst for verdens folk, sa Trump ifølge NTB.

Under dagens pressekonferanse var det også forventet at presidenten skulle snakke om George Floyds dødsfall, og forklare de kontroversielle twitterkommentarene som har blitt oppfattet som en trussel om å skyte demonstranter i Minneapolis. Trump forlot imidlertid pressekonferansen før det - og uten å ta imot spørsmål fra de frammøtte journalistene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!