Presidentvalget i USA

Trump bykser fram, men disse tallene bør bekymre ham

Fortsatt overveldende sannsynlighet for at Hillary Clinton blir USAs neste president

STØ SEIERSKURS: Ifølge statistiske modeller er det fortsatt betydelig større sjanse for at Clinton vinner valget enn at Trump gjør det. Foto: EPA/GARY HE
STØ SEIERSKURS: Ifølge statistiske modeller er det fortsatt betydelig større sjanse for at Clinton vinner valget enn at Trump gjør det. Foto: EPA/GARY HEVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge den siste meningsmålingen til ABC News og Washington Post ligger Donald Trump nå ett prosentpoeng foran Hillary Clinton.

46 prosent sier de støtter Trump, mens 45 prosent støtter Clinton ifølge målingen, og Trump har nå startet valgkamp i delstater Clinton lenge anså som trygge.

Men, ifølge statistikken skal det fortsatt mye til for at Donald Trump blir USAs neste president. Den statistiske modellen fra FiveThirtyEight gir 71 prosent sjanse for Clinton-seier, mens liknende modeller fra New York Times (88 prosent) og Princeton-universitetet (97 prosent) også gir Clinton valgseier med overveldende sannsynlighet.

Trump-offensiv

Trump var tirsdag i både Pennsylvania og Wisconsin for å drive valgkamp. Det ble samtidg kjent at Clinton-leiren sender Tim Kaine til Wisconsin, noe en kan tolke som tegn på at Demokratene ikke lenger er like sikre på seier i ostestaten. Trump var i Colorado og New Mexico, to andre Clinton-tunge stater, på søndag.

Ifølge avisa The Telegraph har Trump 2016-kampanjen nå hostet opp 210 millioner kroner for en skippertaksoffensiv i 13 delstater. Pengene skal i all hovedsak brukes på reklametid, melder avisa videre.

Trekket tolkes som større tro på seier i Trump-leiren, hvor man nå ser at det er flere veier inn i Det hvite hus enn bare gjennom seier i de mye omtalte vippestatene. Selv dette tatt i betraktning er altså ikke de statiske modellene på Trumps side.

Clinton sitter stille i båten

NBC News hevder Clintons kampmoral og strategi forblir uendret, til tross for at Trump bykser fram på meningsmålingene, og på enkelte målinger har passert den tidligere utenriksministeren. Clinton har heller ikke endret sine reiseplaner siden nedturen på målingen begynte.

Hun skal ifølge NBC også ha samlet inn over 80 millioner kroner de siste dagene, en foreløpig bestenotering siden Demokratenes landsmøte.

Donald Trump har likevel ingen planer om å opp kampen. Ifølge Fox News oppfordret han tirsdag velgere som har forhåndsstemt på Clinton til å ombestemme seg.

Trump på frierferd

En rekke amerikanske delstater gir mulighet til å endre stemmer som er gitt i forkant av selve valgdagen.

- Dette er en beskjed til enhver demokrat som allerede har stemt på Hillary Clinton og som har fått kalde føtter, sa Trump ifølge Fox, og ramset opp delstatene hvor det er mulig å endre stemmen sin.

Clinton talte under et valgmøte i Florida tirsdag, og langet der ut mot Donald Trump.

- Jeg kan ikke forstå hvilket land Donald Trump tror han kommer fra, raste Clinton, som hevdet republikaneren er i ferd med å splitte det amerikanske folk.

Hennes mann, tidligere president Bill Clinton, slo senest i dag fast at kona hans blir president dersom hun vinner vippestaten Florida, ifølge ABC News.