Fidel Castro er død

Trump: Castro var en brutal diktator

Påtroppende president Donald Trump legger ikke fingrene imellom i sin kritikk av avdøde Fidel Castro. Ekspert mener han kan snu opp ned på forholdet mellom USA og Cuba.

KRITISERER: Trump sier i en skriftlig uttalelse at «Castro var en brutal diktator som undertrykket sitt folk i seks tiår». Foto: Reuters / NTB scanpix
KRITISERER: Trump sier i en skriftlig uttalelse at «Castro var en brutal diktator som undertrykket sitt folk i seks tiår». Foto: Reuters / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lørdag døde den tidligere presidenten på Cuba og leder av den kommunistiske revolusjonen, Fidel Castro, 90 år gammel.

Kort tid etter at nyheten om Castros bortgang kom, var Donald Trump raskt ute med å tvitre om dødsfallet.

«Fidel Castro er død!», skrev han på sin Twitter-konto.

«Brutal diktator»

Noen timer senere sa Trump i en skriftlig uttalelse at «Castro var en brutal diktator som undertrykket sitt folk i seks tiår».

- Fidel Castros ettermæle er preget av henrettelser, tyveri, ufattelige lidelser, fattigdom og benektelse av grunnleggende rettigheter, står det i uttalelsen.

- Cuba har fortsatt å være en totalitær øy, og det er mitt håp at dagen i dag blir et steg bort fra de grusomheter som folket har måttet utstå i altfor lang tid og fram mot en framtid der det fantastiske cubanske folket endelig kan leve i den frihet de virkelig fortjener, sier Trump videre.

Trump har tidligere lovet en hardere linje mot Cuba, dersom de ikke endrer sin politikk.

Under valgkampen sa Donald Trump at han ville stenge den amerikanske ambassaden som åpnet i Havanna i fjor og utvide handelsembargoen mot landet.

President Barack Obama har tidligere uttalt at Trump ikke kan endre de diplomatiske avtalene mellom de to landene.

Eksperter ABC News har snakket med, er ikke enige.

- Obamas politikk kan reverseres ganske raskt. Trump kan faktisk beordre det med en gang han overtar makta, men det vil ta noen uker før byråkratiet kan omskrive reguleringene, sier William LeoGrande, professor ved American University og medforfatter av boka "Back Channel to Cuba".

Strekker ut en vennlig hånd

Avtroppende president Obama tror på sin side at Castros død kan åpne Cuba mot USA.

I en uttalelse sier Obama at USA strekker ut en vennlig hånd til det cubanske folk etter Fidel Castros død.

- Ettertiden vil felle sin dom over den enorme påvirkningen som Fidel Castro har hatt på folket på Cuba og på resten av verden, sier Obama.

Han legger til at han selv «har jobbet hardt for å åpne et nytt kapittel i forholdet mellom USA og Cuba».

I 2015 gjenopptok USA og Cuba diplomatiske forbindelser, og i 2016 besøkte Obama Cuba som den første sittende amerikanske president på nesten 90 år.

(NTB)