NYE KOSTER: Republikanernes presidentkandidat Donald Trump fikk onsdag sin første brifing med gradert informasjon. Samtidig har han ansatt nye kampanjesjefer. Foto: AP Photo/Gerald Herbert
NYE KOSTER: Republikanernes presidentkandidat Donald Trump fikk onsdag sin første brifing med gradert informasjon. Samtidig har han ansatt nye kampanjesjefer. Foto: AP Photo/Gerald HerbertVis mer

Trump degraderer kampanjesjefen og ansetter «konservativ flammekaster»: - Repulikanerne bør være livredde

Trump gjør endringer i valgkampledelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De siste tre ukene har vært preget av dårlige resultater for Republikanernes presidentkandidat Donald Trump.

Han har tapt stort på meningsmålingene til Hillary Clinton og blitt angrepet av stadig flere høytstående republikanere. Ikke bare har han tapt på de nasjonale målingene, men sliter også i viktige vippestater som Florida, Pennsylvania og Ohio.

Enkelt og greit er dette en trend Donald Trump (70) er nødt til å stoppe om han vil vinne presidentvalget 8. november. Derfor gjør han nå endringer i kampanjeledelsen.

To nye inn

Endringene er heller ikke små. For bare halvannen måned siden ble styreleder for Trump-kampanjen, Paul Manafort satt inn som kampanjesjef for Corey Lewandowski. Lewandowski var kjent som en type som lot Trump være seg selv og likte impulsiviteten til den republikanske kandidaten.

Det er slik vi er blitt vant til å se Trump de siste 14 månedene, men Manafort, som har tette bindinger til toppledelsen i partiet og den politiske eliten, skal ha blitt hentet inn for å gjøre nettopp dem fornøyde.

NY OG GAMMEL: Kellyanne Conway får en sentral rolle i kampanjen framover. Paul Manafort (t.h.) har vært kampanjesjef de siste to månedene, men vil nå fortsette som styreleder. Foto:. REUTERS/Carlo Allegri / NTB scanpix
NY OG GAMMEL: Kellyanne Conway får en sentral rolle i kampanjen framover. Paul Manafort (t.h.) har vært kampanjesjef de siste to månedene, men vil nå fortsette som styreleder. Foto:. REUTERS/Carlo Allegri / NTB scanpix Vis mer

Ifølge New York Times og de fleste toneangivende amerikanske medier ønsket Manafort at Trump skulle endre seg til å bli en mer moderat og samlende kandidat.

Trump skal selv ha innsett at noe trengte å endre seg, men i og med at det bare har gått en vei for kampanjen de siste tre ukene, ser nå Trump behov for å endre igjen.

Det var Wall Street Journal som meldte om endringene onsdag. Trump henter inn toppsjef i det konservative nyhetsnettstedet Breitbart, Stephen Bannon, som ny kampanjesjef.

Han henter også inn den republikanske rådgiveren Kellyanne Conway som sjef i kampanjen. Manafort beholder sin posisjon som styreleder i kampanjen. Han har i det siste vært i hardt vær etter å ha blitt koblet til millionutbetalinger fra det tidligere pro-russiske ukrainske regimet til Viktor Janukovitsj.

«En konservativ flammekaster»

I en pressemelding sier Trump:

OMDISKUTERT: Stephen Bannon betegnes av mange som et kontroversielt valg som ny kampanjesjef. Foto: REUTERS/Carlo Allegri/NTB scanpix
OMDISKUTERT: Stephen Bannon betegnes av mange som et kontroversielt valg som ny kampanjesjef. Foto: REUTERS/Carlo Allegri/NTB scanpix Vis mer

«Jeg har kjent både Steve og Kellyanne i mange år. De er meget kvalifiserte folk som elsker å vinne og vet hvordan de skal vinne. Jeg mener vi henter inn noen av de største politiske talentene, som har erfaringen og ekspertisen til å slå Hillary Clinton i november».

Bannon har bakgrunn fra storbanken Goldman Sachs og er i tillegg konservativ filmskaper. Nettstedet Breitbart, der han er arbeidende styreleder er et av de mest innflytelsesrike på høyresida i USA, og har vært blant de mest positive til Trump kampanjen gjennom.

Nyhetsbyrået AP beskriver ham som «en konservativ flammekaster».

Trumps tidligere valgkampsjef Corey Lewandowski sier til CNN at Bannon har hatt stor suksess i privat sektor.

- Han er, litt som meg selv, en slåsskjempe, en som er villig til å konfrontere motstanderne sine direkte.

Bloomberg kalte i fjor Bannon for den «farligste med politisk innflytelse i USA». Han er selv sterkt kritisk til den republikanske partieliten, og er en stor tilhenger av noe av Trumps mest populistiske og radikale politikk.

Conway støttet Trumps hovedmotstander Ted Cruz i primærvalgkampen, men den erfarne strategen har allerede vært en viktig brikke i Donald Trumps kampanje.

- Har tenkt til å gå «all in»

USA-ekspert Hilmar Langhelle Mjelde og forsker ved Rokkansenteret mener Trump var nødt til å ta grep i valgkampen.

- Det meldes stadig om at valgkampen hans er i krise. Det er to tegn som tilsier at det er riktig: stadige uheldige uttalelser og internt bråk. Det er klassiske tegn. Med så kort tid igjen, er det et eller annet som må gjøres, sier Mjelde.

Han mener nyansettelsene og omrokeringene signaliserer én ting:

- Nå har han tenkt til å gå «all in» med den aggressive stilen sin, sier Mjelde.

- Går mot læreboka

Han mener Donald Trumps valgkamp har hatt to spesifikke dimensjoner, som ikke alltid går like godt overens. Her finnes et skille mellom Trump og etablissementet.

- Det første er budskapet, og det har Trump alltid hatt 100 prosent kontroll over alene, sier Mjelde.

Det andre er det gigantiske valgkampapparatet kandidatene normalt omgir seg med, men hvor Clinton har fulgt en mer tradisjonell linje.

- Den store organisasjonen med mange betalte ansatte, mange frivillige på bakken og politisk reklame på TV og radio, er et format Trump aldri har vært komfortabel med. Clinton gjør dette perfekt, mens Trump har valgt en annen linje.

Og den er den linja Mjelde nå ser for seg kommer til å feste et enda hardere grep rundt Trumps valgkamp.

- Trump vant primærvalgene ved å basere seg på Twitter, store folkemøter og mediedekningen dette førte med seg. Det er hans foretrukne format. Hans holdning er at han vant nominasjonsvalget ved å bryte normene, gå mot læreboka. Det vil han fortsette med. Du får ikke Trump inn i et politisk rehabiliteringsprogram.

- Bør være livredde

Slik Dagbladet skrev tirsdag har Trumps nedgang i det siste ført til at flere mener presidentkandidaten burde trekke seg. Enkelte Republikanere fordi de frykter Trump kan ødelegge for kongresskandidater og Det republikanske partiets flertall i kongressen.

De mener det overhengende problemet er Trumps mangel på disiplin og organisering i grasrota. Trumps resultater i meningsmålinger landet rundt kan nå skade posisjonen til mange etablerte republikanske politikere, mente flere av Fox News' kilder.

Med Bannon inn som kampanjesjef, mener kommentator i Washington Post, Chris Cillizza, at den bekymringen nå bør være større.

- Dette betyr at «la Trump være Trump»-bevegelsen har vunnet. Paul Manafort har først å moderere og styre Trump, mens Trump selv mener maset om at han skal være noen andre har gjort at han nå taper.

- Bannon kommer til å la han si hva han tenker når som helst. De Republikanerne som var bekymret for uforutsigbarheten hans før dette, bør nå være livredde, sier kommentatoren.

VIL INNFØRE BAKGRUNNSJEKK: Med den kalde krigens screening-mekanismer som modell, sier Trump det kan bli aktuelt å sette en fullstendig stopper for ... Vis mer
ANGRIPER CLINTONS HELSE: Donald Trump nøyer seg ikke bare med å angripe Clintons karakter. Nå stiller han også spørsmål ved helsen hennes. Videoer ... Vis mer