Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donald Trump i New York:

Trump-demonstrasjoner: - Det verste som har skjedd her i landet på så lenge jeg kan huske

Da bysbarnet Trump kom hjem til New York, ble han møtt av sinte demonstranter.

DONALD-DEMONSTRANTER: Richard Rice Allen og Diane Beny er to av demonstrantene som møtte opp i New York for å protestere mot Donald Trumps første besøk i hjembyen siden han ble USAs president. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
DONALD-DEMONSTRANTER: Richard Rice Allen og Diane Beny er to av demonstrantene som møtte opp i New York for å protestere mot Donald Trumps første besøk i hjembyen siden han ble USAs president. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK / OSLO (Dagbladet): - Vi hater Trump. Han hater demokratiet og er det verste som har skjedd her i landet på så lenge jeg kan huske. Og jeg har demonstrert siden Vietnam-krigen.

Det sier Richard Rice Allen til Dagbladet. For første gang siden Donald Trump flyttet inn i Det hvite hus i januar, er presidenten tilbake i sin hjemby New York.

Tro imidlertid ikke at Trump er spesielt populær i byen hvor han ble født. Da han kom til det gamle hangarskipet «Intrepid», som nå fungerer som museum langs Hudson River, møtte flere hundre motdemonstranter opp. Det ventet i flere timer på den forsinkete presidenten.

HJEMME: Her ankommer USAs president, Donald Trump, det tidligere hangarskipet Intrepid i New York. Han ble møtt av demonstranter. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet 
HJEMME: Her ankommer USAs president, Donald Trump, det tidligere hangarskipet Intrepid i New York. Han ble møtt av demonstranter. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet  Vis mer

Da bilkortesjen hans rullet inn i byen, var det til buing og ukvemsord.

Å si at Trump ikke har spesielt mye støtte i den liberale bastionen på USAs østkyst, er en underdrivelse. Da innbyggerne på Manhattan, selve symbolet på verdensmetropolen, gikk til valgurnene i november, stemte usle 9,7 prosent av av dem på ham.

Da han kom tilbake til New York ble han møtt av demonstranter, deriblant Richard Rice Allen.

PROTEST: Demonstranter mot Donald Trump i New York. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
PROTEST: Demonstranter mot Donald Trump i New York. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

- For å vise solidaritet

Allen står sammen med Beny ved Dewitt Clinton-parken noen kvartaler unna det gamle hangarskipet «Intrepid» hvor Trump etter planen skal holde en tale under New York-besøket.

Han har også satt av tid til å møte Australias statsminister Malcom Turnbull.

- Jeg er her for å vise solidaritet med alle mennesker i verden som er redde for det som skjer med Trump som president, sier Beny til Dagbladet.

«RIKSRETT»: Abdul Haqq Islam har fylt frakken med buttons med ordene «still Trump for riksrett». Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
«RIKSRETT»: Abdul Haqq Islam har fylt frakken med buttons med ordene «still Trump for riksrett». Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

Hvis ordene deres ikke når presidenten, hadde det uansett vært lett å se på dem hva dem synes om USAs 45. president, bysbarnet Donald Trump.

«Still Trump for riksrett»

Abdul Haqq Islam har fylt frakken med buttons med ordene «still Trump for riksrett».

Melania Trump hadde også tatt turen til Trump-demonstrasjonen i New York. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet 
Melania Trump hadde også tatt turen til Trump-demonstrasjonen i New York. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet  Vis mer

Han har tatt turen fra Harlem og står sammen med andre demonstranter foran det gamle hangarskipet «Intrepid» i New York som nå fungerer som museum. Her skal president Donald Trump tale om ikke veldig lenge.

- Trump er ikke velkommen her. Folk må slutte å være redde for ham. Dette er en form for fascisme hvor de prøver å terrorisere folk til ikke å handle. Vi må stå imot, sier Islam til Dagbladet.

Blant demonstrantene kom enkelte smokingkledde menn på vei til Trumps arrangement. De måtte gå en «walk of shame» forbi aggressive demonstranter som taktfast ropte «skam deg, skam deg, skam deg».

Lisa De Frees og mora, som ikke ønsker navnet sitt i avisa, var to av ekstremt få Trump-tilhengere utenfor «Intrepid» like før Trump ankom.

- Jeg er innvandrer, og har jobbet som frivillig for Donald Trump siden mars i fjor. Jeg støtter all politikken hans. Han tok over et kaos, og er i ferd med å rydde opp, sier De Frees fra Brooklyn til Dagbladet.

Hun mener alle demonstrantene som er til stede er betalte demonstranter.

- De får betalt for dette. Mange Trump-tilhengere holder seg hjemme, sier De Frees.

TRUMP-TILHENGERE: Lisa De Frees (t.v.) og mora, som ikke ønsker navnet sitt i avisa, var to av ekstremt få Trump-tilhengere som kom til demonstrasjonen. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet 
TRUMP-TILHENGERE: Lisa De Frees (t.v.) og mora, som ikke ønsker navnet sitt i avisa, var to av ekstremt få Trump-tilhengere som kom til demonstrasjonen. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet  Vis mer

- Katastrofalt dårlig

- Folk i New York har visst hvem Trump er i flere tiår. Det er en grunn til at nesten ingen new yorkere stemte på ham. De vet hvor katastrofalt dårlig han drev selskapene sine, sier kommentator og Gawker-gründer Elizabeth Spiers til Dagbladet.

Hun er tidligere sjefredaktør for den innflytelsesrike avisa The New York Observer, som eies av Trumps svigersønn, Jared Kushner.

- Det er en stor forskjell mellom hva folk i New York, som er blitt eksponert for Trump, synes, og hva resten av USA, som bare kjenner ham gjennom realityserien «The Apprentice», synes, sier Spiers.

Trump har vært et velkjent i navn i New York-tabloidene siden 1980-tallet. Trump, mens resten av USA for alvor ble kjent med ham gjennom realityserien fra 2004.

- Trump føler at folkene i New York, som han ønsker å imponere, aldri har respektert ham. Han trodde at å bli president ville forandre på det. Men det har det neppe gjort, sier Spiers.

SELVSKRYT: For å vise hva han har fått til i løpet av sine første 100 dager som president, har Donald Trump og hans gjeng laget en skrytevideo. VIDEO: CNN Vis mer