Donald Trumps reise til Asia

Trump diskuterte menneskerettigheter, ifølge Det hvite hus. Det stemmer ikke med Dutertes versjon

Tok ikke noen stilling krigen mot narkotika, ifølge talsmann for Filippinenes president.

KJEMPER MOT NARKOTIKA: Både USA og Filippinene har utfordringer med narkotika på hjemmebane. Foto: REUTERS/Manan Vatsyayana/NTB Scanpix
KJEMPER MOT NARKOTIKA: Både USA og Filippinene har utfordringer med narkotika på hjemmebane. Foto: REUTERS/Manan Vatsyayana/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Siden Rodrigo Duterte ble president for Filippinene den 30. juni 2016, har minst 3000 blitt drept av politiet i forbindelse med landets krig mot narkotika.

Det reelle antallet er langt høyere, ifølge FNs menneskerettighetskommisjon.

Kommisjonen anslår at 12 000 er blitt drept, deriblant 54 barn, og en rekke organisasjoner har bedt Donald J. Trump om å ta opp menneskerettigheter med sin filippinske kollega.

- Deres samtaler omhandlet IS, og ulovlig kjøp og salg av narkotika. Temaet menneskerettigheter ble kortfattet diskutert i forbindelse med Filippinenes kamp mot narkotika, sa Sarah Huckabee Sanders, talsperson for Det hvite hus, tidligere i dag om samtalene de to imellom, ifølge CNN.

Skal ha vært forståelsesfull

Samme kanal skriver imidlertid at Harry Roque, en talsmann for Filippinenes president, har benektet at menneskerettigheter overhodet ble nevnt.

Han skal også ha sagt at Trump var «forståelsesfull» da Duterte fortalte om narkotikaproblemene på Filippinene, og at han «ikke tok noen stilling til saken» bortsett fra å nikke.

Denne beskrivelsen er ikke bekreftet av amerikanske myndigheter.

HOREUNGE: Under en tale om den pågående krigen mot narkotika sa den filippinske presidenten Rodrigo Duterte at Obama må vise respekt, ikke bare hive inn spørsmål. - Din horeunge, jeg kommer til å banne til deg på det møtet. USAs president Barack Obama avlyser nå det planlagte møtet med Rodrigo Duterte. Redigerer: Torstein Bøe / NTB Reuters/ Foto: REUTERS / Lean Daval Jr / NTB scanpix Vis mer

Skrøt av Duterte

Tonen mellom Duterte og Trump har imidlertid vært svært god, både foran og under dagens ASEAN-møte i Vietnam.

- Jeg vil gjerne gratulere deg, fordi jeg hører at du gjør en utrolig jobb med å få has på narkotikaproblemet, sa Trump i en telefonsamtale ned sin kollega i april, ifølge Politico.

Da understreket han at narkotika er en utfordring for mange land, også hans eget.

Der dør nærmere 100 mennesker hver dag som følge av opioidoverdose.

- Denne epidemien er en nasjonal helsekrise. Som amerikanere kan vi ikke la det fortsette, sa Trump i forrige måned.

Blir kritisert for liten innsats

Da beordret han en ekstraordinær kriseinnsats, uten å bevilge ekstra penger til formålet. Derimot åpner administrasjonen for at eksisterende midler på helsebudsjettene kan omprioriteres og brukes i kampen mot opioidmisbruk.

Den løsningen er ikke tilstrekkelig, ifølge presidentens kritikere.

- Å bare flytte penger rundt, er det samme som å stjele penger fra Peter for å betale Paul, sier Joseph Parks, medisinsk sjef for den frivillige organisasjonen National Council for Behavioral Health, ifølge NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer