Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump-døgnet ingen forstår seg på: - De burde være rasende

Abortstraff, kvinnemotstand og Genèvekonvensjonen.

BLÅSER I TOPPENE: Det stormer rundt Donald Trump, og det siste døgnet har vært svært begivenhetsrikt for Republikanernes lederkandidat. Foto: REUTERS/Jim Bourg/NTB scanpix
BLÅSER I TOPPENE: Det stormer rundt Donald Trump, og det siste døgnet har vært svært begivenhetsrikt for Republikanernes lederkandidat. Foto: REUTERS/Jim Bourg/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mye er blitt sagt og mye skal fortsatt sies om Donald Trump, men det siste døgnet for Det republikanske partiets lederkandidat har vært svært begivenhetsrikt.

Trump har uttalt seg i hytt og vær, fram og tilbake. Eiendomsmogulen og realitystjerna har sjokkert partikolleger, konservative kommentatorer og mainstream-mediene, og nå begynner det virkelig å ta av.

Kvinneopprop I går annonserte Donald Trump at han ikke ville støtte partiets presidentkandidat dersom det blir noen andre enn han selv.

Det etter at han tidligere har lovet at han vil støtte kandidaten. Han mente seg urettferdig behandlet av partiet, dets ledelse og dets elite.

Et oppsiktsvekkende trekk sånn sett, men aller mest oppsikt vakte nok hans kvinneuttalelser.

Det startet med at Trumps valgkampsjef, Corey Lewandowski, ble siktet for legemsfornærmelse mot reporter Michelle Fields. Trump forsvarte Lewandowski, og svarte med flere angrep på Fields, som dekket et valgkampmøte i Florida for det konservative nyhetsnettstedet Breitbart da hendelsen med Lewandowski oppsto.

Han vil heller ikke sparke Lewandowski, og Trumps forsvar av valgkampsjefen får flere til å rase. Blant annet har 16 av USAs mest innflytelsesrike konservative kvinnelige kommentatorer og mediepersonligheter signert et opprop for å sparke Lewandowski, skriver CNN Money.

- I en slik stilling er det aldri akseptert å besvare fornuftige og legitime spørsmål med fysisk makt, skriver de i oppropet.

Abortstraff Det var imidlertid ikke Michelle Fields-sagaen som fornærmet flest i går, skriver Politico.

I et intervju med TV-kanalen MSNBC svarte Trump ja på at kvinner burde straffes dersom det blir forbudt å ta abort i USA.

- Det må være en eller annen form for straff, svarte Trump, uten å gå inn på hva slags straff han så for seg.

Uttalelsen vekket naturligvis sterke reaksjoner. Like etterpå kom hans pressetalskvinne Hope Hicks ut med en uttalelse om at spørsmålet var uavklart, og bare timer etter snudde visstnok Trump i en egen uttalelse.

Da sa han at han egentlig mente at leger burde straffes dersom de utfører abort til tross for et forbud. Han understrekte dessuten at abortspørsmålet bør avgjøres av delstatene, ikke på nasjonalt plan.

«Donald Trumps tre standpunkter om abort på tre timer» skriver CNN.

Både abortmotstandere og abortforkjempere har reagert kraftig på Trumps uttalelser, og mener han ikke har satt seg inn  i problemstillingen overhodet.

«Men er noen overrasket? Det er dette Trump gjør, og det er grunnen til at konservative - ekte konservative som elsker livet og friheten, ikke bare burde være irritert på Trump, de burde være rasende, skriver Ian Tuttle, spaltist i det konservative nyhetsnettstedet National Review.

Genèvekonvensjonen I tillegg gikk Trump mot Genèvekonvensjonene, de fire traktatene som sikrer folkeretten under krig. Reglene for moderne krig ble først utarbeidet i 1864, og har blitt utvidet flere ganger siden. Trump har tidligere også stilt seg tvilende til konvensjonene.

- Problemet er at vi har Genèvekonvensjonen, alle slags lover og regler, så soldatene er redde for å slåss. Vi kan ikke bruke vanntortur, men de kan kappe av hoder. Jeg tror vi må endre noe, gjøre noen justeringer, sa Trump under et valgmøte i Appleton i Wisconsin, skriver Politico.

Også disse uttalelsene har vekket sterke reaksjoner.
 
24 timers kaos  Politico omtaler hendelsene som «Trumps 24 timer med kaos», og at han trolig dro Det republikanske partiet mot et åpent landsmøte, noe som minsker hans sjanser for å få nominasjonen stort.

- Trump er ydmykende for partiet. Har er ikke konservativ, han er ingen republikaner, han er bare deg for seg selv, sa tidligere Mitt Romney-rådgiver Ryan Williams.

Siden Trump annonserte sitt kandidatur i juni i fjor, har de aller fleste forsøkt å forstå seg på kandidaturet hans og forutse betydningen av uttalelsene hans. Ekspertene har stort sett tatt feil, og det spørs om noen i det hele tatt blir klok på ham.  
Denne uka er det verken primærvalg eller nominasjonsmøter for Republikanerne eller Demokratene, og neste delstat ut er Wisconsin på tirsdag. Så spørs det om Trumps siste døgn vil slå tilbake på ham eller ikke.

Hele Norges coronakart