G7-toppmøtet

Trump dropper Erna og klima: - Fundamentalt uviktig for Trump

- Det kan være at han ønsker å signalisere at klima ikke er så viktig. Det kan også ha noe å gjøre med at han vil vise at «jeg gjør som jeg vil», sier professor.

IKKE OPPTATT AV KLIMA: At Donald Trump er uinteressert i klimaspørsmålet, har vært kjent siden han ble valgt som president. Foto: Scanpix
IKKE OPPTATT AV KLIMA: At Donald Trump er uinteressert i klimaspørsmålet, har vært kjent siden han ble valgt som president. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I dag og i morgen møtes statslederne for G7-landene på toppmøtet i Quebec i Canada. Gruppa består av de sju økonomiske og demokratiske stormaktene Canada, Frankrike, Italia, Japan, Storbritannia, Tyskland og USA.

I dag kom meldingen fra Det hvite hus om at Donald Trump forlater G7-toppmøtet i Canada før det er ferdig. Han dropper dermed klimadelen av møtet hvor vår egen statsminister Erna Solberg skal delta.

Ifølge Det hvite hus vil presidenten forlate toppmøtet lørdag formiddag rundt kl. 10.30 lokal tid, altså ca. en og en halv time før Solberg skal innlede en sesjon.

Stemningen mellom EU-landene og USA har vært ladet de siste månedene. I hovedsak skyldes dette USAs innføring av økte tollsatser, atomforhandlinger med Nord-Korea og Trumps marsj ut av Iran-avtalen og den globale klimaavtalen.

Konflikt på Twitter

I forkant av toppmøtet har også Trump langet ut mot Canadas statsminister Justin Trudeau og Frankrikes president Emmanuel Macron på Twitter.

Jo Jakobsen, professor i statsvitenskap ved NTNU, mener det kan være flere årsaker til at Trump velger å reise fra møtet tidligere enn planlagt.

Den ene grunnen er knyttet til stemningen mellom deltakerlandene:

- De andre statslederne har gått langt retorisk. Macron har vært spesielt hard i retorikken mot Trump med tanke på at Trump er hans nære allierte, sier Jakobsen.

Han påpeker at G7-toppmøtet i realiteten er et G6+1-møte. USA er med, men er ikke på linje med de andre.

- Nå har det også vært en Twitter-runde hvor Trump har vært i en retorisk konflikt med Trudeau. Det dreier seg om fundamentale spilleregler i den økonomiske storpolitikken, sier Jakobsen.

Ikke interessert i klima

En annen grunn er Trumps holdning til klimaspørsmålet.

- Klima er fundamentalt uviktig for Trump, sier Jakobsen.

- Ønsker han å sende noen signaler ved å forlate møtet?

- Det kan være at han ønsker å signalisere at klima ikke er så viktig. Det kan også ha noe å gjøre med at han vil vise at «jeg gjør som jeg vil». Han er verdens mektigste person som kan forlate møtet og gjøre som han vil. De andre statslederne kan ikke tillate seg sånt, sier Jakobsen.

At USAs president ikke har store bekymringer for klima har vært kjent siden han ble valgt som president.

I desember 2017 hisset på seg mange etter at han gjorde narr av global oppvarming.

Store deler av USA var da rammet av kaldt vær og Trump tvitret om det kalde været:

- I øst kan det muligens bli den KALDESTE nyttårsaften noensinne. Kanskje vi kunne bruke litt av den gode gammeldagse globale oppvarmingen, som vårt land, men ingen andre land, skulle betale TUSEN MILLIARDER AV DOLLAR for å beskytte oss mot. Kle dere godt!, skrev presidenten.

Meldingen fikk flere til å reagere. Mange lurte på om Trump forstår forskjellen på vær og klima.

Trump har flere ganger tidligere hevdet at klimaendringer ikke eksisterer, og påsto en gang at det var skapt av kineserne for å utkonkurrere amerikansk industri, ifølge NTB.

Nord-Korea viktigere

Ifølge Jakobsen kan det også hende at det forestående møtet med Nord-Koreas leder Kim Jong-un i Singapore tirsdag 12. juni er av betydning.

- Dette møtet er mye viktigere for Trump. I hans øyne er det grunnlag for å få Nobels fredspris. Trump har gitt signaler om at det å forberede seg ikke er så viktig, men det er grenser for hvor mye han kan ta på sparket, sier Jakobsen.

Selv om klima er et viktig tema for de andre deltakerlandene på G7-møtet tror ikke Jakobsen det vekker store reaksjoner at Trump forlater møtet når klima er tema.

- Trumps holdning til klimaspørsmålet har vært kjent siden han ble president så det vekker nok ikke sterke reaksjoner, sier han.

Jakobsen påpeker at andre saker er viktigere i de andre statsledernes øyne.

- Amerikas egenrådighet på det økonomiske området og Iran-avtalen er viktigere. Det er andre problemer som er større akkurat nå, sier Jakobsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer