President Trump varsler i kveld at USA trekker seg fra Paris-avtalen

Trump dropper Parisavtalen: - Den undergraver vår økonomi, etterlater millioner i fattigdom

President Donald Trump talte i kveld utenfor Det hvite hus.

UT AV PARISAVTALEN: Trump annonserte at USA vil droppe Parisavtalen, en av de viktigste klimaavtalene mellom verdens nasjoner. Video: CNN Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- USA vil trekke seg fra Paris-klimaavtalen, sa president Donald Trump da han begynte sin tale utenfor Det hvite hus klokka halv ti i kveld, norsk tid.

Han bekreftet dermed det flere medier har meldt i flere dager.

Bekjentgjørelsen ble straks møtt av applaus fra de inviterte til det spesielle arrangementet i hagen utenfor Det hvite hus.

På forhånd har kilder i Det hvite hus sagt til flere amerikanske medier at han mest sannsynlig ville trekke USA ut av avtalen.

- Flytter jobber ut av USA

Trump benyttet anledningen til å holde en politisk avtale om amerikanske arbeidsplasser i blant annet kullindustrien, og hvor urettferdig den er for USA.

- Avtalen fjerner ikke arbeidsplasser i kullindustrien, men flytter dem ut av Amerika og USA, sa han i sin tale.

Noen hadde håpet at han ville moderere seg etter å ha blitt bedt av en rekke utenlandske ledere - deriblant Erna Solberg - om å ikke trekke seg fra avtalen.

De ble skuffet.

- Avtalen er mindre om klimaet og mer om andre land som vinner en finansiell fordel over USA, sa Trump, og mente dette er grunnen til jubelen fra verdens øvrige land da USA under president Obama sluttet seg til avtalen.

- Straffer USA

Trump sa likevel at han bryr seg om miljøet.

- Som en som bryr seg dypt om miljøet, slik jeg gjør, kan jeg ikke støtte en avtale som straffer USA, slik den gjør, sa Trump.

Han mener mener Paris-avtalen vil være en katastrofe for USA som et land med enorme naturressurser.

- Avtalen putter disse ressursene under lås og slå, sier han og legger til at den ville etterlate «millioner og millioner av amerikanere i fattigdom».

- Avtalen undergraver vår økonomi og gjør våre arbeidere maktesløse, sa han utenfor Det hvite hus i kveld - til stor applaus.

Han spør også, retorisk, om når omverdenen begynte å le av USA, og gjør det klart at det heretter skal bli slutt på det.

Solberg-appell

På forhånd hadde statsminister Erna Solberg og hennes nordiske kolleger oppfordret president Donald Trump til ikke å trekke USA ut av Parisavtalen.

- Vi oppfordrer deg til å vise globalt lederskap, vi trenger USA på laget. Hilsen dine nordiske venner, skrev Solberg ifølge NTB på Twitter torsdag kveld, halvannen time før det var ventet at Trump ville gå på scenen utenfor Det hvite hus.

Sammen med sine fire nordiske statsministerkolleger har hun undertegnet et felles brev til Trump der de innstendig ber ham om å stå ved klimaavtalen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer