Donald Trump - ett år som president

Trump er avslørt: Fem løgner hver dag

Fem USA-eksperter har talt: Twitter-tiradene, kaoset, løgnene og dramaet på hjemmebane vil også prege 2018.

AMPERT: Det første året for Donald Trump som president har vært innholdsrikt. Video: CNN/Reuters/DRPK Today Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO / NEW YORK (Dagbladet): Amerikanske Washington Post er en av flere aviser som har gjennomgått Trumps utsagn siden 20. januar i fjor, og har avdekket over 2000 falske eller misvisende påstander og løgner. Det vil si at Trump har uttalt seg usant, eller upresist, mer enn fem ganger hver dag i snitt.

- 2017 kan legges som mal for hvordan amerikansk politikk vil bli i 2018, sier Svein Melby, seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier, Senter for transatlantiske studier, til Dagbladet.

I dag er det ett år siden Donald Trump ble innsatt som USAs 45. president. Siden har dramaene i amerikansk politikk vært mange.

SITT FØRSTE ÅR: Donald Trump er nå ferdig med sitt første år som USAs president, og det har vært mildt sagt innholdsrikt. Video: AP/CNN Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

Turbulent år

Melby sier at man med god grunn kan man kalle USAs president Donald Trump for «kaospresidenten» - for 2017 har vært et år fylt med kaos i amerikansk politikk og tror at dette året vil by på det samme.

- Trump er kaospresidenten. Han trives med bråk og spetakkel rundt seg. 2017 har ikke vært det mest turbulente året i amerikansk politikk, men det har vært et turbulent år preget av veldig mye direkte løgn og mye feilinformasjon, sier Melby.

Under kan du klikke deg gjennom Trumps skandalekalender for det første året som president.

Opp i alt dette har Russland-etterforskningen også skapt mye blest, som i og for seg har toppet kransekaka av saker som har preget hans første år som president. Etterforskningen kommer til å prege 2018 betydelig, tror Melby.

Ikke bare innenriks, men også utenrikspolitisk har det vært mye kaos. Blant annet har han rettet mye trusler mot personen han kaller «rakettmannen»: Kim Jong-un, Nord-Koreas leder.

- Utenrikspolitisk har hans første år som president vært preget av uforutsigbarhet, og hovedbildet er at Trump har brukt sine sterkeste skyts mot sine nærmeste allierte, og opptrådt i overkant vennlig overfor autokrater, som Russland, Kina og Saudi-Arabia, sier Melby, og sier at USA har vært skadelidende for all uro han har skapt rundt seg.

PRESIDENTFRUEN OG PRESIDENTEN: Melania og Donald Trump. Foto: NTB scanpix
PRESIDENTFRUEN OG PRESIDENTEN: Melania og Donald Trump. Foto: NTB scanpix Vis mer

Splittelse

Lea Askarinam er reporter for det partipolitisk uavhengige analysebyrået Inside Elections. Hun er tydelig på hva som vil bli den store utfordringen for Donald Trump og Republikanerne i 2018.

- Det republikanske partiet er splittet, men da Obama var i Det hvite hus fant de en enighet om hva som var feil med offentlig sektor. Nå er de nødt til å finne sine egne løsninger, men det blir ikke lett gitt de ulike fraksjonene innen partiet, sier Askarinam til Dagbladet.

Alf Tomas Tønnessen, førsteamanuensis ved Høgskolen i Volda, sier til Dagbladet at det også er splittelse i landet - ikke bare i partiet.

- Trump har en lav oppslutning i verden, også på hjemmebane på grunn av sin væremåte og sine raseorienterte uttalelser, sier Tønnessen, som viser til sammenstøtene mellom såkalte «hvite nasjonalister» og deres meningsmotstandere i Charlottesville i august i fjor. Presidenten mente at begge sider hadde skyld.

STRYK: Etter pressekonferansen med Erna Solberg og Donald Trump har det kokt i sosiale medier. De mener nemlig den norske statsministeren er bedre i engelsk enn amerikaneren selv. Video: CNN, NTB Scanpix Vis mer

- Han har bidratt til splittelse i samfunnet. Han oppfører seg ikke presidentaktig på grunn av disse uttalelsene, men også for mye av det han skriver på Twitter, sier Tønnessen.

Barslagsmål

Hilmar Mjelde, USA-kjenner og forsker ved Universitetet i Bergen, sier at de tre Trump-sakene som har fått mye oppmerksomhet i 2017, er forgjengeren Barack Obamas helsereform som Trump ikke klarte å skrote, Nord-Korea og følgende:

- Reality-preget som amerikansk politikk har fått: personkonflikter, drama, folk som kommer og som sparkes ut igjen. Trump i politikken er som et gedigent barslagsmål, sier Mjelde og fortsetter:

- USA står foran et valg nå: Akseptere et Nord-Korea med atomvåpen, eller militær konflikt. Det siste virker mer sannsynlig enn det første, dog uten at atomvåpen brukes. ​

PÅ BESØK: Donald Trump var i 2017 blant annet i Kina og møtte Kinas president Xi Jinping i Beijing. Foto: NTB scanpix
PÅ BESØK: Donald Trump var i 2017 blant annet i Kina og møtte Kinas president Xi Jinping i Beijing. Foto: NTB scanpix Vis mer

Mellomvalget
I november skal nye representanter velges til alle de 435 plassene i Representantenes hus og til 36 av de 100 plassene i Senatet i det såkalte mellomvalget.

At økonomien går så det griner for Trump, kan være en fordel for ham, men det at han har skapt så mye misnøye internt i partiet og at det ikke lenger er en positiv ting å stå ved presidentens side, kan føre til at republikanerne mister representanter, mener Tønnessen.

Han sier det er vanlig at vinnerpartiet av et presidentvalg kommer dårlig ut i et mellomvalg to år etter. Det som imidlertid kan føre til enda dårligere resultat, er følgende:

- Om rapporten fra Russland-etterforskningen kommer før valget og den er verre enn antatt, kan det påvirke resultatet. Det er en fare for at de kan miste flertallet, sier Tønnesen.

Selv om amerikansk økonomi går bra, tror Tønnesen at misnøyen mot Trump også har mye å si for hvordan valget vil gå. Han trekker blant annet til senatorvalget i Alabama, der republikanerne tapte på 25 år.

- De blir straffet mye på grunn av Trumps oppførsel, sier Alf Tomas Tønnessen.

PÅ BESØK: Statsminister Erna Solberg møtte USAs president, Donald Trump, i Det hvite hus i Washington 10. januar. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
PÅ BESØK: Statsminister Erna Solberg møtte USAs president, Donald Trump, i Det hvite hus i Washington 10. januar. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

Målingene skader

Lea Askarinam i Inside Elections er imidlertid usikker på hvordan Trump vil påvirke mellomvalget.

- Vanligvis lider partiet som har presidenten i mellomvalg fordi velgerne stemmer på representanter som kan ettergå presidenten. Men det er uklart om Trump har distansert seg tilstrekkelig fra partiet til å unngå denne historiske trenden. Han stilte til valg som en outsider og en dealmaker, forklarer Askarinam.

Imidlertid er det liten tvil om at han vil ha betydning for valget.

- Jeg tror det er noen kandidater som vil stille til valg og ha suksess med å gå til valg som støttespillere for Trumps agenda. Men for øyeblikket skader de lave meningsmålingene hans mer enn de hjelper, sier Askarinam.

- Hvordan tror du all tvitringen til Trump preger presidentskapet hans?

- Jeg tror mange republikanere vil at han skal slutte tvitre.

- Hvordan påvirker Russland-etterforskningen Trumps presidentskap?

- Det vil trolig være en vitamininnsprøytning for Demokratene i mellomvalget selv om nasjonale meningsmålinger viser at republikanere ikke er så bekymret for den, sier Askarinam.

Valget overskygger det meste

Også Kyle Kondik, nyhetsredaktør for nyhetsbrevet Sabato´s Crystal Ball, tror meningsmålingene vil være en ulempe for presidenten.

- Mellomvalget overskygger det meste annet i 2018. Da er det ofte slik at presidentens parti har en ulempe. Trumps svake oppslutning på meningsmålingene kan bety store problemer for Republikanerne i mellomvalget, sier Kondik til Dagbladet.

Det uavhengige nyhetsbrevet, som lages av University of Virginia Center of Politics, følger amerikansk politikk tett. Kondik tror Demokratene vil ta en rekke seter fra Republikanerne i Kongressen, men sier samtidig at det er for tidlig å si det med stor sikkerhet.

- For presidenten vil det bli mye vanskeligere å få gjennomført sin politikk dersom Demokratene får flertall i Representantenes hus. Får Demokratene flertall, vil de også få kontroll over etterforskningsmaskineriet. Det kan skape ytterligere trøbbel for Trump i Russland-etterforskningen, sier Kondik.

Han mener Russland-etterforskningen kan få store konsekvenser for presidenten.

- Det ser ut til å komme nye avsløringer hele tida. Jeg tror ikke offentligheten nødvendigvis følger alle vendinger i saken, men den utgjør definitivt en trussel for presidenten, sier Kondik.

Tiradene

Han mener skattereformen, som ble vedtatt i desember er Trumps største politiske bragd, og tviler på at det vil komme andre liknende, store saker i det kommende året, som Republikanerne kan ha håp om få vedtatt. Også Trump ukonvensjonelle oppførsel kan få betydning for presidentskapet framover.

OPPSTYR: Da USAs president Donald Trump tok seg en liten vannslurk under en tale på onsdag, trodde han nok ikke at det kom til å føre til et så stort oppstyr. En «viralvideo» fra 2013 av senator Marco Rubio, som Trump selv var med å hause oppunder, har mye av skylden til det. Video: CNN Vis mer Vis mer

- Presidentskapet hans ville vært i langt bedre stand om Trump klarte å opptre mer disiplinert. Men det er ingen grunn til å tro at han vil endre oppførsel, sier Kondik.

Særlig tvitringen hans ser ut til å skape mer kaos og problemer for presidenten.

- Selv folk som støtter Trump mener han sier mye merkelig, som er langt under verdigheten til en amerikansk president. Twitter-tiradene hans og hans krigerske holdning mot alle motstandere virker utmattende. Dessuten uttrykker han holdninger og meninger i alle mulige retninger. Det skaper hodepiner for alle, sier Kondik.

Han tror ikke presidenten vil være en fordel for andre Republikanere som stiller til valg i mellomvalget.

- I mesteparten av landet er han definitivt ikke en fordel. Det viser den lave oppslutningen han får på meningsmålingene.

Fake news

Twitter er Trumps måte å formidle til verden på. Blant annet harselerer han med mediene og hevder at det de skriver om han, er såkalt «fake news» (falske nyheter).

Svein Melby, seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier, Senter for transatlantiske studier, sier at det er merkelig at presidenten går til krig mot mediene, når han er så avhengig av dem.

- Trump kritiserer medier for falske nyheter, samtidig som han er opptatt av medias dekning av seg selv. Hva hadde Trump vært uten mediene? sier Melby og fortsetter:

- Det er merkelig at han driver krig mot den virksomheten han selv er helt avhengig av informasjon fra.