- Trump er blitt en leverandør av hat

Ordkrig mellom Donald Trump og Storbritannia etter at han retvitret videoer fra britisk, straffedømt høyreekstremist.

IKKE ENIGE: Storbritannias statsminister, Theresa May og USAs president, Donald Trump. Foto: NTB Scanpix
IKKE ENIGE: Storbritannias statsminister, Theresa May og USAs president, Donald Trump. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Bråket startet onsdag morgen amerikansk tid. Den amerikanske presidenten, Donald Trump, retvitret tre videoer som angivelig viser muslimer som utøver vold og knuser en kristen statue.

De ble tidligere lagt ut på Twitter av Jayda Fransen, nestleder i det britiske ytre-høyre-partiet Britain First. Hun er også tidligere straffedømt for hatkriminalitet.

Ikke uventet ble Trump møtt med en storm av kritikk fra de fleste hold. En talsmann for Storbritannias statsminister, Theresa May, sa også at det var galt av Trump å dele videoene.

Slår tilbake

Men Trump har foreløpig overhodet ingen planer om å be om unnskyldning. I stedet slår han tilbake mot May.

- Theresa May, ikke fokuser på meg. Fokuser på den destruktive radikale islamistiske terroren som finner sted i Storbritannia. Vi klarer oss helt fint! skriver Trump på Twitter.

Ordkrigen har fått begeret til å flyte over for mange. Flere britiske opposisjonspolitikere krever, ifølge NTB, at May trekker tilbake invitasjonen som Trump har fått til et statsbesøk i Storbritannia. Trump har takket ja til invitasjonen, men noen dato er ennå ikke fastsatt.

Enkemannen til den britiske Labour-politikeren Jo Cox, Brendan Cox, er ikke nådig. Jo Cox ble drept i juni 2016 av en mann med høyreekstreme holdninger. Under drapet ropte han «Britain First».

- Som Ku Klux Klan

- President Donald Trump er blitt en leverandør av hat. Dette er som om presidenten hadde retvitret Ku Klux Klan. Dette er ikke en mainstreamorganisasjon, og presidenten i USA, vår fremste allierte retvitrer og gir en mikrofon til disse stemmene, sier enkemannen til CNN.

Han mener de fleste briter er sjokkert over Trump.

- Når du retvitrer og gir støtte til en organisasjon som dette, forandrer det folks syn på hva som er akseptabelt. Det betyr at folk er mer åpne om hatet sitt. Det betyr at det er mer sannsynlig at de utfører hatefulle handlinger, sier Cox.

Høyreekstrem hyllest

Samtidig blir Trumps handlinger hyllet av høyreekstremister.

- Takk for retvitringen, Donald Trump. Jeg står overfor en fengselsstraff for å kritisere islam. Storbrtiannia styres nå etter Sharia. Jeg trenger din hjelp! Gud velsigne, skriver Fransen selv på Twitter.

Også den amerikanske, tidligere lederen i rasistorganisasjonen Ku Klux Klan, David Duke, er begeistret for at Trump retvitret anti-islam-videoene.

- Dette er grunnen til at vi elsker Trump og hvorfor «fake news»-mediene hater Trump. Han bringer lys på det de løgnaktige «fake news»-mediene ikke gjør. Sannheten er at media dekker over et grufullt antall rasistiske hathandlinger mot hvite mennesker, skriver Duke på Twitter.

POCAHONTAS: En seremoni som skulle hedre urbefolkningen som tjenestegjorde under andre verdenskrig, havnet i skyggen av at president Trump kalte senator Elizabeth Warren for Pocahontas. Video: CNN Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer