Israel- og Palestina-konflikten:

- Trump er det beste som har skjedd Israel og palestinerne

Endelig kan Midtøsten bli kvitt USAs engasjement i regionen, håper israelsk historiker og Palestina-aktivist.

NÆRT FORHOLD: USA er Israels nærmeste støttespiller. I 2016 ga USA over 127 milliarder dollar i bistand til Israel, som gjør Israel til den største mottakeren av bistand fra USA siden 1945. Her tar USAs president Donald Trump i mot Israels statsminister Benjamin Netanyahu i Det hvite hus denne uka. Foto. Mendal Ngan / Afp / Scanpix
NÆRT FORHOLD: USA er Israels nærmeste støttespiller. I 2016 ga USA over 127 milliarder dollar i bistand til Israel, som gjør Israel til den største mottakeren av bistand fra USA siden 1945. Her tar USAs president Donald Trump i mot Israels statsminister Benjamin Netanyahu i Det hvite hus denne uka. Foto. Mendal Ngan / Afp / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I desember i fjor erklærte USAs president Donald Trump at USA mener at Jerusalem er Israels hovedstad, ene og alene. Avgjørelsen skapte enormt sinne og demonstrasjoner blant palestinere og store deler av verdenssamfunnet, inkludert Norge.

Palestinernes president, Mahmoud Abbas, sa at det aldri vil bli fred før også palestinerne får sin tiltenkte del av den hellige byen, Øst-Jerusalem.

- Bare negativt

- Å gi Trump til Israel var en forferdelig avgjørelse. Det bryter mot internasjonal rett og er veldig negativt og urettferdig. Samtidig mener jeg at at Trump er det beste som har skjedd Israel og palestinerne i Midtøsten, sier den israelske historikeren og jøden Ilan Pappe.

Han viser til at Trump tar mange avgjørelser som kan gjøre verden farligere. Samtidig håper og tror Pappe at Trump kan være mannen som får USA ut av Midtøsten.

- Helt utilsiktet kan Trump åpne nye dører. USA har vært involvert i konflikten i 60 år, noe som bare har vært negativt, sier Pappe og fortsetter:

- Jeg frykter at en amerikansk tilbaketrekning kan føre til et farlig vakuum, men det er en risiko verdt å ta. USA har bare bidratt negativt når de har forsøkt å lage fred i Midtøsten. Det er det på tide med noe nytt, med nye ideer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer