Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Israel- og Palestina-konflikten:

- Trump er det beste som har skjedd Israel og palestinerne

Endelig kan Midtøsten bli kvitt USAs engasjement i regionen, håper israelsk historiker og Palestina-aktivist.

NÆRT FORHOLD: USA er Israels nærmeste støttespiller. I 2016 ga USA over 127 milliarder dollar i bistand til Israel, som gjør Israel til den største mottakeren av bistand fra USA siden 1945. Her tar USAs president Donald Trump i mot Israels statsminister Benjamin Netanyahu i Det hvite hus denne uka. Foto. Mendal Ngan / Afp / Scanpix
NÆRT FORHOLD: USA er Israels nærmeste støttespiller. I 2016 ga USA over 127 milliarder dollar i bistand til Israel, som gjør Israel til den største mottakeren av bistand fra USA siden 1945. Her tar USAs president Donald Trump i mot Israels statsminister Benjamin Netanyahu i Det hvite hus denne uka. Foto. Mendal Ngan / Afp / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I desember i fjor erklærte USAs president Donald Trump at USA mener at Jerusalem er Israels hovedstad, ene og alene. Avgjørelsen skapte enormt sinne og demonstrasjoner blant palestinere og store deler av verdenssamfunnet, inkludert Norge.

Palestinernes president, Mahmoud Abbas, sa at det aldri vil bli fred før også palestinerne får sin tiltenkte del av den hellige byen, Øst-Jerusalem.

- Bare negativt

- Å gi Trump til Israel var en forferdelig avgjørelse. Det bryter mot internasjonal rett og er veldig negativt og urettferdig. Samtidig mener jeg at at Trump er det beste som har skjedd Israel og palestinerne i Midtøsten, sier den israelske historikeren og jøden Ilan Pappe.

Han viser til at Trump tar mange avgjørelser som kan gjøre verden farligere. Samtidig håper og tror Pappe at Trump kan være mannen som får USA ut av Midtøsten.

- Helt utilsiktet kan Trump åpne nye dører. USA har vært involvert i konflikten i 60 år, noe som bare har vært negativt, sier Pappe og fortsetter:

- Jeg frykter at en amerikansk tilbaketrekning kan føre til et farlig vakuum, men det er en risiko verdt å ta. USA har bare bidratt negativt når de har forsøkt å lage fred i Midtøsten. Det er det på tide med noe nytt, med nye ideer.

Jøde og Palestina-aktivist

OPTIMIST: Den israelske jøden og historikeren Ilan Pappe håper USAs uforutsigbare president, Donald Trump, utilsiktet kan bidra til at Israel og de palestinske områdene blir et fredeligere sted. Her på Litteraturhuset i Oslo denne uka. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
OPTIMIST: Den israelske jøden og historikeren Ilan Pappe håper USAs uforutsigbare president, Donald Trump, utilsiktet kan bidra til at Israel og de palestinske områdene blir et fredeligere sted. Her på Litteraturhuset i Oslo denne uka. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

Historikeren Ilan Pappe er noe så sjeldent som en israelsk jøde - og Palestina-aktivist. Han er oppvokst i Israel, og var en av flere israelske forskere som fikk tilgang til tidligere klassifisert materiale i israelske arkiver. Her fant Pappe og en liten gruppe andre historikere, De nye historikerne, en helt annen historie enn hva de hadde lært på skolen.

- Men Israel tviholder på sitt narrativ. Samtidig mister de stadig flere, som de yngre generasjoner liberale jøder i USA. Når de ser en israelsk minister uttrykke seg rasistisk... når de ser at Israel lager rasistiske lover... Da begynner folk å tenke: Må jeg støtte et Israel som mer og mer fører en politikk som går helt imot mine verdier? Stadig flere sier nei, sier Pappe.

Så seint som denne uka var Israels statsminister Benjamin Netanyahu i Det hvite hus hos Donald Trump. Her sa Trump at de amerikanske og israelske båndene «aldri har vært sterkere».

Optimist

- Jeg er en Palestina-aktivist og en optimist. Stadig flere mennesker over hele verden oppdager at sionistene i Israel er rasistiske. Ideen om at du kan ha et jødisk demokrati går ikke når landet også inkluderer en rekke andre minoriteter, sier Pappe og fortsetter på sitt favorittema:

- Sionistene gir én gruppe suverenitet: Jødene. Det går ikke i en verden med humanisme og demokrati, sier Pappe.

DIREKTE: Israels statsminister Benjamin Netanyahu taler om Trumps anerkjennelse. Video: AP Vis mer

Ilan Pappe er en av Israels mest forhatte personer på grunn av hans mange bøker og hans kritikk mot Israel.

- Jeg har ikke trøbbel med israelere, men med den israelske staten. Du kan ikke komme til Midtøsten som en gjest, for så ikke å ville ha noe med de andre rundt deg å gjøre, sier historikeren og fortsetter:

- Jeg er for en énstatsløsning for palestinere og israelere. De kan bygge et fantastisk sted sammen. Men da må israelerne se på palestinerne som likeverdige mennesker. De må gi opp en del av sine privilegier og godta at også palestinere har rett på et normalt liv.

SKRYTEVIDEO: Trump la selv ut denne videoen på Twitter, hvor han håner de tre foregående presidentene for å ikke ha levert på sine valgløfter om Jerusalem. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!