- Trump er en tosk, McCain er en helt

Krigsveteraner ønsket presidentkandidaten velkommen til Texas.

EGET FLY:  Presidentkanidat Donald Trump kom med sin egen Trump-Boeing til Laredo i Texas torsdag kveld norsk tid for å sjekke om amerikansk grensepoliti har kontroll med mexicanere fra sør.  Foto: LM Otero, AP/NTB Scanpix.
EGET FLY: Presidentkanidat Donald Trump kom med sin egen Trump-Boeing til Laredo i Texas torsdag kveld norsk tid for å sjekke om amerikansk grensepoliti har kontroll med mexicanere fra sør. Foto: LM Otero, AP/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Presidentkandidat uten filter, Donald Trump, blir ikke bare møtt med flagg og heiarop av sine egne i markant republikanske Texas torsdag kveld.

Så langt har mange av multimilliardærens utsagn på veien mot å bli nominert til republikanernes presidentkandidat neste høst blitt møtt med smil og latter.

Men omtalen av republikanernes forrige presidentkandidat John McCain har ikke blitt tatt like humoristisk. 

Trump sa nylig at McCain ikke er noen krigshelt selv om han ble skutt ned i jagerfly over Hanoi og satt i kommunistisk fangehull under Vietnam-krigen.

Helt og tosk Responsen på å «skite i eget reir» fikk Trump av en velkomstkomite på den internasjonale flyplassen i Laredo i Texas.

Krigsveteraner og familie til soldater i den amerikanske hæren nå, sto klare med plakatbudskap som «McCain er en helt - Trump er en tosk» og «Veteraner fordømmer Trump».

Den styrtrike og frittalende forretningsmannen har så langt fått mer oppmerksomhet enn de andre 15 republikanske presidentkandidatene til sammen.

Sånn sett fikk han en pangstart med å kalle mexicanere fra nabolandet i sør for voldtektsmenn og narkosmuglere i rimelig generelle ordelag.

Ville ikke møte Trumf - likevel I dag hadde Trumps valgkampstab avtalt et møte med grensepolitiets fagforening på grensa mellom Texas og Mexico.

Grensepolitets nasjonale fagforening avlyste møtet, men Trump ville komme for å se på forholdene likevel.

Texas' tidligere guvernør og Trumps partifelle Rick Perry har heller ikke vært særlig begeistret for grensebesøket til presidentkandidaten.

- Jeg får håpe han finner fram, han har jo aldri vært der, har Perry kommentert overfor The Texas Tribune.

Og seinere har han fulgt opp med at «Trump har ulovlige innvandrere fra Mexico i jobb på sine eiendommer».

- Bra arbeidere - Tusenvis av latinamerikanere er ansatt hos meg. Jeg elsker det folket. De er bra arbeidere. Det er et fantastisk folk, og de ønsker lovlig innvandring, sa Trump da kan kom fram til grensa. Det store problemet, sa eiendomsmogulen, er den ulovlige innvandringen til USA.

En lokal fagforening med grensevakter boikottet Trumps besøk.

Eiendomsmogulen hevdet derfor at politikere i Washington hadde presset fagforeningen til å unngå å møte opp, fordi «politikerne ikke vil at folk skal vite hvor ille det er på grensen».

Uavhengig kandidat? Nå leker Trump med tanken på å stille som uavhengig presidentkandidat om han ikke får bedre behandling av Republikanerne.

- Så mange mennesker vil at jeg stiller, om jeg ikke vinner. Jeg får se hvilken behandling jeg får av Republikanerne. Om den ikke er rettferdig, vil det være en faktor, sier han til tidsskriftet The Hill, gjengitt av NTB.

Trump har på kort tid tatt ledelsen blant de 16 republikanske kandidatene med en gjennomsnittlig oppslutning på 18,4 prosent blant republikanske velgere.

Dersom Trump velger å stille som uavhengig kandidat, kan han ødelegge mulighetene til begge partier, først og fremst Republikanerne. Uavhengige kandidater eller kandidater fra tredje partier har flere ganger avgjort amerikanske valg. Miljø- og forbrukeraktivisten Ralph Nader tok så mange stemmer fra demokratenes Al Gore i Florida i 2000 at han trolig hjalp George W. Bush til å vinne.

Og i 1992 fikk Ross Perot 18 prosent av stemmene. Men han trakk trolig like mange stemmer fra George H.W. Bush som Bill Clinton.

LUNKEN VELKOMST:  Denne velkomstkomiteen på flyplassen i Laredo setter mer pris på "helten" McCain en "tosken Trump". Foto: Darren Abate, AP/NTB Scanpix.
LUNKEN VELKOMST: Denne velkomstkomiteen på flyplassen i Laredo setter mer pris på "helten" McCain en "tosken Trump". Foto: Darren Abate, AP/NTB Scanpix. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer