Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Trump er fenomenalt lik Putin

Putins pressetalsmann sier at Trump og Putin har samme mål, og at han er forsiktig optimist når det gjelder en ny russisk - amerikansk dialog.

GRATULERER: Vladimir Putin gratulerer USA og Donald Trump med valget. Han håper nå at forholdet mellom USA og Russland kan normaliseres. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Valget av Donald Trump som amerikansk president skapte trampeklapp i det russiske parlamentet da resultatet ble kjent. Men til tross for at den nyvalgte amerikanske presidenten Donald Trump, og den russiske presidenten Vladimir Putin, har omtalt hverandre i respektfulle ordelag under valgkampen, har Putin så langt vært taus.

I dialog med alle

Inntil fredag morgen. Gjennom sin pressetalsmann Dmitrij Peskov, bekrefter Putin det mange har spekulert i etter at Trump ble valgt natt til onsdag denne uka.

- Trump er villig til å gå i dialog med ethvert land. Putin har sagt det samme, sa Peskov.

Og han fortsatte:

- Det er fenomenalt hvor nær de er hverandre i denne holdningen til utenrikspolitikk, og det er god grunn til å være forsiktig optimist om at en dialog vil starte igjen, sa Peskov.

DETTE PRIORITERTER HAN: Da den kommende presidenten, Donald Trump, besøkte Det hvite hus dagen etter valget, fikk han spørsmål om hva han vil prioritere først som president. Her er svaret. Video: CNN Vis mer

Iskaldt

Forholdet mellom det som en gang var de to supermaktene er nå på sitt kaldeste etter at Den kalde krigen formelt ble avsluttet etter Sovjetunionens kollaps i 1992.

USAs fortsatt sittende president Barack Obama har beskrevet Putin som pøbelen bakerst i klasserommet som bare venter på en anledning til å lage fantestreker. Og Putin har snakket foraktfullt om USAs støtte til demokratiprosesser, og det han kaller «fargede revolusjoner».

Konfliktene om Georgia i 2008, Ukraina i 2014, og Syria, etter at også Russland kastet seg inn i krigen i fjor, har gjort forholdet mellom USA og Russland iskaldt.

«Trump-veien» i Rjazan

Men nå kan det bli varmere. Et kuriøst uttrykk for dette var da bymyndighetene i byen Rjazan i dag ba om tillatelse til å omdøpe en av byens gater til «Trump-veien».

- Den nyvalgte amerikanske presidenten Donald Trump er en stor venn av Russland, og en forsvarer av tradisjonelle verdier, heter det i søknaden om gatenavnet.

Ordene i søknaden reflekterer stemningen i Russland, og den positive dekningen av Trump i russiske medier.

Diplomati og Syria

Russlands viktigste mål i forhold til både USA og EU er å fjerne sanksjonene mot landet på grunn av annekteringen av Krim, og støtten til krigen i Øst-Ukraina i 2014. Da Russland gikk inn i krigen i Syria i fjor så var et av motivene å bruke sin makt over Syrias president Bashar al-Assad til å skape rom for en politisk løsning i Syria, og som takk for det få opphevet sanksjonene på grunn av Ukraina.

MØTTES FOR FØRSTE GANG: President Obama inviterte den nyvalgte presidenten Donald Trump til Det hvite hus torsdag denne uka. Video: CNN Vis mer Vis mer

Men både Obama og den tyske forbundskansleren Angela Merkel nektet å løfte sanksjonene før man hadde noe som liknet på en varig politisk løsning i Øst-Ukraina. Putins trekk lyktes ikke, Russland har ikke lenger noe diplomatisk motiv for å søke fred i Syria, og krigen der har ytterligere fjerner USA og Russland bort fra hverandre.

Med Trump som amerikansk president kan kortene være delt ut på nytt. Den nye presidenten har indikert at han har et annet syn på Putins Russland enn Obama. I juli sa Trump at han ville vurdere å oppheve sanksjonene mot Russland på grunn av annekteringen av Krim. Det får ukrainske ledere til å se rødt. Der er angsten for president Trumps manifest. Slik verden engang er, gjør det gleden i Russland desto større.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!