- Trump er for dum til å være en suksessrik autoritær leder

Donald Trumps 50 minutter lange utblåsing vekker oppsikt: - Ingen vet hva som kommer til å komme ut av munnen hans, inkludert ham selv.

UNNTAKSTILSTAND: USAs president Donald Trump erklærer en nasjonal unntakstilstand for å håndtere det han beskriver som en «invasjon» av grenseområdene til Mexico. Et oppfølgingsspørsmål fra CNNs reporter fikk han til å rase. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Donald Trump holdt fredag ettermiddag en oppsiktsvekkende solo-pressekonferanse i hagen utenfor Det hvite hus.

Presidenten holdt det først gående alene og uten manus i hele 25 minutter foran et samlet pressekorps med alle verdens kameraer rettet mot ham. De neste 25 minuttene tok han imot spørsmål fra pressekorpset.

I løpet av de totalt 50 minuttene endte det både med konfrontasjoner med journalister og utsagn fra presidenten som vekker oppsikt ute i verden.

«Sang» om søksmål

På pressekonferansen var presidenten innom handel med Kina, overdoseproblematikk, dødsstraff, økonomi, mediepolitikk, mediepersonligheter, forsvarspolitikk og Syria, blant annet.

Det var åpenbart at presidenten holdt pressekonferansen uten manus, og på et tidspunkt begynte han med en slags syngende oppramsing av veien videre etter at han i kveld annonserte at han offisielt vil erklære unntakstilstand for å få penger til muren.

«Så vil vi bli saksøkt, og de vil saksøke oss i en ankedomstol, så ender det opp i Høyesterett, akkurat som innreiseforbudet for muslimer», sang han fra scenen.

UTEN MANUS?: Det kan virke som presidenten holdt pressekonferansen uten manus, og på et tidspunkt begynte han med en slags syngende oppramsing av veien videre etter at han i kveld annonserte at han offisielt vil erklære nasjonal krisetilstand for å få penger til muren. Video: AP Vis mer

- Dette er så rart, skriver redaktør for nyhetsnettstedet Cheddar, Jim Roberts på Twitter.

Trump fulgte opp seinere.

- Jeg måtte ikke gjøre det. Jeg vil bare få det gjort raskere. Det er alt, sier presidenten.

Demokratene har allerede varslet at de vil saksøke presidenten for å erklære unntakstilstanden. Flere lurer nå på hvordan advokatene skal forsvare unntakstilstanden for en domstol når Trump selv sier at han ikke trenger å gjøre det.

- Han lager en falsk krise med falske fakta, sier den anerkjente CNN-kommentatoren og tidligere presidentrådgiveren David Gergen, som reagerte sterkt på talen.

- Dette er et angrep på demokratiet. Presidenten har et ansvar for å fortelle oss sannheten, sier han bryskt.

- Ingen vet hva som kommer

På et tidspunkt hyllet han også dødsstraff for narkotikahandlere. Presidenten holdt det gående i lang tid om en rekke ulike temaer.

Den britiske programlederen Piers Morgan, kjent for sin vennlige innstilling overfor Trump, var tydeligvis fascinert av presidentens pressekonferanse.

- President Trumps direkteopptreden uten manus ved Det hvite hus er unik og medrivende. Ingen vet hva som kommer til å komme ut av munnen hans, inkludert ham selv, mistenker jeg, skriver han på Twitter.

Morgan mener videre at Trump var flytende i dag og snakket på en måte som en stor del av amerikanere kan kjenne seg igjen i. Han mener samtidig at Trump snakker og oppfører seg på akkurat samme måte som da han møtte ham for første gang for tolv år siden.

- Trump er for dum og distrahert til å være en suksessrik autoritær leder, men den neste republikanske presidenten vil ikke være det, skriver tidligere taleskriver for Barack Obama, Dan Pfeiffer.

- Sett deg ned!

På et tidspunkt ropte Trump «sett deg ned» til journalisten Brian J. Karem da sistnevnte stilte ham spørsmål ved hvor han fikk tall om krisa fra.

- Presidenten har ingen fakta for som understøtter hans erklæring om nasjonal krise og ber meg om å sette meg ned da jeg spurte om å få denne statistikken, skriver Karem, som er korrespondent i Det hvite hus for magasinet Playboy.

Den profilerte CNN-reporteren Jim Acosta, som har vært i en høyst offentlig konflikt med Trump og Det hvite hus, tvitrer følgende:

- Trump klarer ikke å svare på spørsmålet om hvordan han finner opp ting om hva som skjer på grensa, skriver han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer