Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump er ikke redd for å utfordre våpenlobbyen: - Halvparten av dere er så redde for NRA

Samtidig sier Trump det ikke er noen grunn til å frykte den mektige våpenorganisasjonen. - De er på vår side, sier presidenten.

UTFORDRER NRA: Donald Trump mener det ikke er noen grunn til å være redd for NRA, men Trumps forslag om endringer i våpenlovgivningen får neppe gjennomslag. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Våpenlovgivningen i USA har igjen blitt et hett debatt-tema etter skoleskytingen i Florida for snaue to uker siden.

I sentrum for all våpendebatt i USA er den mektige organisasjonen National Rifle Association, NRA. Politikere, og spesielt republikanske politikere, er svært forsiktige med å støtte lovforslag NRA er imot.

I helga har Donald Trump brukt tid sammen med republikanernes leder i Representantenes hus, Paul Ryan, og Det hvite hus har også invitert lovgivere fra begge partier til møter denne uka.

- Dere er så redde

Trump har også kommet med flere forslag i kjølvannet av skoleskytingen. Han har foreslått å bevæpne lærere, øke aldersgrensen for kjøp av automatgevær (assault rifle) til 21 år og å innføre strengere bakgrunnssjekk av våpenkjøpere. Men så langt har forslagene ikke fått noe særlig støtte.

- Halvparten av dere er så redde for NRA. Det er ingenting å være redd for. Vet dere hva? Hvis de ikke er med dere, så må vi kjempe mot dem en gang iblant. Det er OK, sa Trump under et møte med landets guvernører mandag, ifølge nyhetsbyrået AP.

Selv om Trump altså ser ut til å ikke være bekymret for å kjempe mot NRA og den mektige våpenlobbyens ønsker, melder CNN at presidenten allerede går tilbake på sitt forslag om å øke aldersgrensen for kjøp av automatgevær.

Trump snakket også varmt om sitt nære bånd til lederne i NRA, og han spår også at NRA vil «gjøre noe» for å svare på den økende bekymringen knyttet til våpen.

- Ikke bekymre dere for NRA. De er på vår side, sa Trump.

HYLLES: Cameron Kasky overlevde skoleskytingen i Florida 14. februar. En utvist elev skyter og dreper 17 personer. I ettertid har våpenloven i USA blitt diskutert. Her konfronterer Kasky senator Marco Rubio om politikerens tette bånd til NRA, den amerikanske organisasjon for våpeneieres rettigheter. Video: CNN Vis mer

Vil forby «bump stocks»

Våpendebatten blir vekket til liv etter hver masseskyting i USA, og i kjølvannet av skoleskytingen i Florida har Trump beordrer justisdepartementet om å innføre forbud mot «bump stocks», en modifisert geværkolbe som i praksis erstatter våpenets kolbe med et grep som dekker over avtrekkeren.

Målet til Trumps administrasjon er å «forby alle våpen som gjør lovlige våpen om til maskingevær».

«Bump stocks» fikk mye omtale etter Las Vegas-massakren i oktober i fjor, der Stephen Paddock drepte 58 personer og skadet rundt 500. Paddock brukte den modifiserte geværkolben, som opprinnelig ble laget for å gjøre det lettere for folk med funksjonshemninger å skyte med våpen.

Lovforslag

Når det gjelder innstramminger i våpenlovgivningen, ser det ikke ut til å skje veldig mye i denne omgang. Det som kan komme til å bli vedtatt er et lovforslag, støttet av NRA, kalt «Fix NICS Act», skriver Washington Post.

Målet med lovforslaget er å sikre seg at byråer rapporterer relevante data om potensielle våpenkjøpere til National Instant Criminal Background Check System.

Lovforslaget skal gi ytterligere insentiver og straffer for å forsikre seg om at byråene gjør jobben sin. Bakgrunnen er at mannen som drepte 26 kirkegjengere i Sutherland Springs i november ikke hadde fått kjøpe våpen dersom Luftforsvaret hadde meldt fra om at gjerningsmannen i 2012 ble stilt for krigsrett for vold mot sin egen familie.

Angrep politimann

Trump skapte for øvrig flere overskrifter mandag da han sa at han ville stormet inn på skolen i Florida for å stoppe skytteren, selv om han ikke hadde våpen.

Uttalelsen var en del av et hardt angrep på Scott Peterson, politimannen som var først på stedet under skoleskytingen i Florida, men valgte å ikke gå inn i bygningen.

Trump omtalte politimannen, og flere av hans kollegers, oppførsel som «motbydelig».

- Måten de oppførte seg på var en skam, sa Trump, ifølge CNN.

I kjølvannet av Trumps kommentarer har en advokat som representerer Peterson kommet med en uttalelse. Peterson har også blitt sterkt kritisert av sin egen sjef i politiet.

- Påstandene om at Peterson var en feiging og at hans oppførsel ikke møtte de kravene som settes til en politibetjent, er helt usanne. Mr. Peterson er sikker på at hans handlinger den dagen var passende gitt omstendighetene, og at videoen (sammen med vitnebeskrivelser fra dem på stedet) vil frifinne ham for påstander om å ha gjort mindre enn det som var ventet av ham, heter det i uttalelsen, ifølge NBC News.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!