Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sparket FBI-sjef til krig mot USAs president:

- Trump er moralsk uegnet til å være president

Tidligere FBI-sjef James Comey sparte ikke på kruttet da han ga sitt første store intervju siden han fikk sparken av USAs president Donald Trump i fjor vår.

IKKE IMPONERT: Den tidligere FBI-sjefen James Comey (t.h.) er ikke imponert over de moralske verdiene til USAs president, Donald Trump. Foto: REX/Shutterstock
IKKE IMPONERT: Den tidligere FBI-sjefen James Comey (t.h.) er ikke imponert over de moralske verdiene til USAs president, Donald Trump. Foto: REX/Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): - Jeg kjøper ikke alt snakket om at han er mentalt inkompetent eller i tidlige stadier av demens. Han slår meg som en person som er over gjennomsnittet intelligent, som holder styr på samtaler, og som vet hva som foregår. Jeg tror ikke han er medisinsk uegnet til å være president. Jeg mener han er moralsk uegnet til å være president, sier Comey i et stort intervju med ABC News søndag kveld amerikansk tid.

Forventningene var høye før intervjuet med Comey, som også er aktuell med boka «A Higher Loyalty». Trump gikk til et voldsomt angrep på Comey på Twitter tidligere søndag.

«Sleipe James Comey, en mann som alltid kommer dårlig ut (han er ikke smart!), vil bli husket som den VERSTE FBI-direktøren i historien, med god margin!» skriver blant annet Trump.

- Kvinner som kjøttstykker

I boka og i intervjuet framstiller Comey presidenten som en mafiaboss-aktig figur og hevder han ble forsøkt presset i forbindelse med etterforskningen av russernes angivelige påvirkning av presidentvalget.

Comey er heller ikke nådig mot presidentens personlige egenskaper som USAs øverste leder.

- En person som ser en moralsk ekvivalens mellom demonstrantene i Charlottesville, som snakker om og behandler kvinner som de er kjøttstykker, som lyver konstant om store og små ting og insisterer på at det amerikanske folk må tro ham - det er ikke en person som er egnet til å være president i USA, av moralske årsaker. Det er ikke et politisk standpunkt. Jeg bryr meg ikke om hva du mener om våpen eller innvandring eller skatter, sier Comey i intervjuet med ABC.

Han mener det er noe som er viktigere, og som bør samle alle amerikanere.

- Det er at presidenten må ha den respekten og etterstrebe de verdiene som er kjernen i dette landet. Og den aller viktigste er sannheten. Denne presidenten er ikke i stand til det. Han er moralsk uegnet til å være president, sier Comey.

- Sverter alle

Comey ble sagt opp som FBI-sjef 9. mai i fjor, og ble selv underrettet om det via nyhetssendinger på TV. På det tidspunktet var han ansvarlig for etterforskningen av eventuell russisk innblanding i valget året før - en oppgave som etter hans avskjed gikk til spesialetterforsker Robert Mueller.

I det timelange intervjuet er Comey innom en rekke temaer, og han er nådeløs mot Trump.

- Utfordringen med denne presidenten er at han sverter alle rundt seg. Og spørsmålet er hvor mye sverting er for mye sverting, og hvor mye sverting som til slutt gjør deg ute av stand til å oppnå målet ditt om å beskytte og tjene landet, sier Comey.

FBI-DIREKTØR: Donald Trump sparket FBI-sjef James Comey tirsdag 9. mai. Her er en rask innføring i hvem Comey er. Video: CNN Vis mer

I boka si avslører han blant annet at Trumps nåværende stabssjef, John F. Kelly, truet med å slutte i protest da Comey fikk sparken. Comey skal ha insistert på at Kelly fortsatte i jobben han da hadde som Trumps minister for innenlands sikkerhet av hensyn til USAs beste.

- Mulig utpressing

Comey utelukker heller ikke at Trump blir utpresset av russiske myndigheter gjennom for eksempel en video med prostituerte, som er omtalt i den nå så berømte spionrapporten til Christopher Steele.

- Er det mulig at russerne har noe på Donald Trump? spør ABC-journalisten

- Jeg tror det er mulig. Jeg vet ikke. Disse er ord jeg aldri trodde jeg ville bruke om en president i USA, men det er mulig.

- Dette er sjokkerende. Du kan ikke si med sikkerhet at USAs president ikke er kompromittert av russerne?

- Det er sjokkerende, og jeg skulle ønske jeg ikke sa det, men det er sannheten. Det har alltid slått meg som usannsynlig, og jeg ville ha kunnet si det med stor overbevisning om hvilken som helst annen president jeg har arbeidet for, men nå kan jeg ikke det. Det er mulig, sier Comey.

Samtidig gir ikke den tidligere FBI-sjefen noe bevis for at russerne faktisk begår denne typen utpressing.

GRILLET: President Donald Trump må snakke om både Flynn og Comey under intervjuet med NBC Nightly News. Video: CNN Vis mer

Demokratisk sinne

Under presidentvalgkampen i 2016 offentliggjorde Comey at FBI etterforsket Demokratenes kandidat, Hillary Clinton, for å ha brukt en privat e-postserver da hun var utenriksminister. Sommeren 2016 gjorde Comey det klart at FBI ikke kom til anbefale noen siktelse i saken, og mange anså den som avsluttet. Men få dager før valget offentliggjorde han at FBI hadde begynt å gjennomgå ytterligere Clinton-e-poster.

Hillary Clinton selv mener disse opplysningene kan ha skadet henne så mye at hun tapte presidentvalget hun var storfavoritt til å vinne.

Samtidig opplyste ikke Comey offentligheten om at FBI samtidig etterforsket en mulig forbindelse mellom Trump-leiren og russiske myndigheter for å påvirke valget. Dette har gjort mange - særlig Demokrater - rasende. I intervjuet med ABC News forvarer Comey avgjørelsen med at de to sakene var svært forskjellige.

- Hillary Clinton-saken begynte med en offentlig henvisning. Alle visste at vi så på e-postene hennes. Så da vi bekreftet dette tre måneder seinere, risikerte vi ikke noe i etterforskningen. Russland-etterforskningen var veldig annerledes. Vi ville ikke at disse amerikanerne skulle vite at vi hadde grunn til å tro at de kanskje jobbet for russerne, sier Comey.

Samtidig innrømmer han at beslutningen om å offentliggjøre at de hadde begynt å se på nye Clinton-eposter like før valget, var påvirket av at hun var storfavoritt til å vinne.

- Jeg opererte i en verden der Hillary Clinton kom til å slå Donald Trump. Jeg tenkte at hun kommer til å bli valgt, og hvis jeg skjuler dette fra det amerikanske folket, vil hun være illegitim i det øyeblikket hun blir valgt og dette kommer ut, sier Comey til ABC News.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!