USA og Iran

Trump er mot krig. Bak ham står disse to

De to «haukene» John Bolton og Mike Pompeo omtales som Trumps mest sentrale rådgivere i den spente Iran-konflikten.

RÅDGIVERE: Både Mike Pompeo (i midten) og John Bolton var til stede da Donald Trump i går møtte Canadas statsminister Justin Trudeau. Senere samme dag skal Trump ha godkjent et militært angrep mot Iran før det skal ha blitt avblåst av ham selv. Foto: MANDEL NGAN / AFP / NTB Scanpix
RÅDGIVERE: Både Mike Pompeo (i midten) og John Bolton var til stede da Donald Trump i går møtte Canadas statsminister Justin Trudeau. Senere samme dag skal Trump ha godkjent et militært angrep mot Iran før det skal ha blitt avblåst av ham selv. Foto: MANDEL NGAN / AFP / NTB ScanpixVis mer

Det er nå reell frykt for krig mellom Iran og USA. President Donald Trump skal torsdag kveld ha avblåst et angrep mot flere iranske mål i siste liten. Angrepet skulle ha vært gjengjeldelse for Irans nedskyting av en ubemannet amerikansk drone dagen i forveien.

Det anstrengte forholdet mellom landene er nær et bristepunkt etter en lang rekke hendelser, provokasjoner og uttalelser.

Trump skal ha uttrykt interesse for å opprette dialog med Iran, men landets leder, ayatolla Khamenei skal ha nektet tvert å snakke med USA.

REAGERER: USAs president Donald Trump sier USA «er forberedt» i situasjonen med Iran. Nå svarer Iran at de er klare for krig. Video: NTB Scanpix. Reporter: Kristoffer Løkås Vis mer

Hauker

De er de to som nå bestemmer hva som skjer i konflikten, men rundt dem sitter det også mektige rådgivere. Spesielt to av Trumps mest sentrale menn, sikkerhetsrådgiver John Bolton og utenriksminister Mike Pompeo, trekkes fram som avgjørende i krigsspørsmålet.

Kilder har tidligere fortalt New York Times at Trump har fortalt det amerikanske forsvarsdepartementet at han ikke ønsker krig. Når han tidligere har blitt spurt om USA er i ferd med å gå til krig mot Iran, var svaret «håper ikke det».

Det synspunktet deler imidlertid ikke i hvert fall ikke Bolton, ifølge en rekke kilder. Begge omtales som «utenrikspolitiske hauker» i tråd med en sterk tradisjon i Det republikanske partiet om å markere militær makt.

Aggressiv

Allerede måneden etter at Pompeo fikk stillingen som utenriksminister trakk USA seg fra atomavtalen med Iran og innførte kraftige sanksjoner mot landet. I dag skal han imidlertid være mindre innstilt på krig enn sikkerhetsrådgiver Bolton, men mer aggressiv enn Trump.

- Så vidt jeg har sett har Pompeo forsøkt å være en slags likevekt mellom Boltons velkjente synspunktet og presidentens - et sted midt imellom, sier en diplomatkilde til CNN.

VRAK: Disse bildene skal vise vrakrestene av den amerikanske dronen som ble skutt ned i Hormuzstredet utenfor Iran torsdag. Foto: Tasnim News Agency / NTB Scanpix
VRAK: Disse bildene skal vise vrakrestene av den amerikanske dronen som ble skutt ned i Hormuzstredet utenfor Iran torsdag. Foto: Tasnim News Agency / NTB Scanpix Vis mer

Etter at den amerikansk drone ble skutt ned i Hormuzstredet utenfor Iran torsdag, virket Trump å snakke ned betydningen av hendelsen.

På spørsmål om «han er villig til å gå til krig mot Iran», svarte han:

- Det vil dere finne ut av snart, svarte han kryptisk og tilføyet:

- Jeg har vanskelig for å tro at nedskytingen var intensjonell. Det kan ha vært noen som var dumme som gjorde det.

GJENVALG: President Donald Trump stiller til gjenvalg i 2020, og kom i den forbindelse med flere lovnader. Video: AP. Vis mer

Trumps sabelrasler

Det synes deler ikke Bolton. Den tidligere FN-ambassadøren har i tiår vært høylytt tilhenger av regimeendring på Cuba, Irak, Nord-Korea, Venezuela og Iran. Han blir kalt Trumps sabelrasler, mens iranske myndigheter har stemplet ham som en krigshisser.

Bolton skal i årevis ha kjempet for amerikansk bombing av Iran, og presidenten har selv sagt at han må roe ned sikkerhetsrådgiverens sterke meninger.

- Presidenten har vist at han frykter risikoen for militærbruk. Han vil ut av gamle kriger som ikke kan vinnes og vil ikke ha nye. I sterk kontrast har Bolton vært en Iran-hauk i hele sitt profesjonelle liv, sier CNN-analytiker Aaron David Miller.

Han mener Pompeo ikke vil kjempe for militært angrep mot Iran.

TORPEDO-ANGREP: Lydklipp avslører hvordan besetningen på «Front Altair» ble reddet etter angrepet i Omanbukta. Video: AP/TradeWinds. Vis mer

- Pompeo har vært tøff mot Iran i offentligheten. Han vil neppe kjempe tilbake sterkt mot dem som anbefaler et militært angrep. Til slutt er det presidenten selv som har de største motforestillingene, sier Miller.

- Vil til krig over atomvåpen

Utenriksminister Pompeo ba som kongressmann i 2004 USA og allierte om å vurdere angrep for å ødelegge Irans atomkapasiteter.

Selv om Pompeo har hatt en sterk retorikk, anses han som en utenriksminister som er lojal til presidenten og hans avgjørelser, mens Bolton ses på som mer spontan og en løs kanon.

I et intervju med Time Magazine på tirsdag avdramatiserte Trump situasjonen med Iran. Han mener det så langt har vært smått, men at han har ei rød linje når det kommer til atomvåpen.

- Jeg vil definitivt gå til krig over atomvåpen, sier han.

Forholdet mellom USA og Iran er blitt kraftig forverret etter at president Donald Trump i fjor trakk USA fra den internasjonale avtalen om Irans atomprogram. Formålet med avtalen var å fjerne muligheten for at Iran i hemmelighet forsøkte å utvikle atomvåpen. Det har i lang tid vært fryktet at Irans atomprogram også har militære formål.