Offentliggjør egne helsedata

Trump er overvektig og har høyt kolesterol

Men har ellers utmerket helse, ifølge legen.

TV-SHOW: Donald Trump sammen med TV-vert Mehmet Oz på «The Dr. Oz Show», som sendes i kveld. Foto: Sony / Reuters / NTB Scanpix
TV-SHOW: Donald Trump sammen med TV-vert Mehmet Oz på «The Dr. Oz Show», som sendes i kveld. Foto: Sony / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Presidentkandidat Donald Trump (70) har høy kroppsmasseindeks (BMI) og har høyt kolesterolnivå, men er ellers i utmerket form. Det er konklusjonen i et brev fra hans lege, ifølge Washington Post.

Brevet offentliggjøres på det populære TV-programmet «The Dr. Oz Show», et talkshow med kjendislegen Mehmet Oz. I programmet, som sendes i kveld, spør Trump publikum om han skal vise Oz brevet, og får et rungende ja til svar.

- Jeg føler meg så bra i dag som da jeg var 30, konstaterer 70-åringen overfor programlederen.

107 kg

Helsedataene som offentliggjøres, stammer fra Trumps siste undersøkelse hos sin personlige lege gjennom 36 år, Harold N. Bornstein. Brevet inneholder ikke presidentkandidatens sykdomshistorikk eller journal, ut over å nevne at han gjennomgikk en blindtarmoperasjon som elleveåring - hans angivelig eneste sykehusopphold.

KONTROVERSIELL: Harold N. Bornstein har vært Trumps faste lege siden 1980, og det er tidligere stilt spørsmål ved hans objektivitet i uttalelsene om pasientens helse. Foto: Splash News / NTB Scanpix
KONTROVERSIELL: Harold N. Bornstein har vært Trumps faste lege siden 1980, og det er tidligere stilt spørsmål ved hans objektivitet i uttalelsene om pasientens helse. Foto: Splash News / NTB Scanpix Vis mer

Bornstein skriver altså at Trump tar medikamentet Statin for å senke kolesterolnivået, som er 169, og at han har en BMI som plasserer ham overvektig-kategorien.

I brevet slås det fast at han er 191 cm høy og veier 107 kg - det gir en BMI på 29,33. Grensa for å være overvektig går ved 25, og ved 30 lider man av fedme.

«Han tar et lipidsenkende stoff (rosuvastatin) og en lav dose aspirin», skriver legen.

Men han understreker like fullt at pasienten er i «utmerket fysisk form», og at han verken bruker tobakk eller alkohol.

Neppe tilfeldig

Tidspunktet for Trumps offentliggjøring av egne helsedata kommer neppe helt tidfeldig, bare dager etter at konkurrenten Hillary Clinton kollapset under en 11. september-markering, og har lidd av lungebetennelse.

Trump har de siste dagene undret seg om hvorvidt Clinton vil være i stand til å delta på lange valgkampmøter.

«Jeg vet ikke, jeg. Tror dere at Hillary kunne stått her oppe i en time?» spurte Trump tilhengere under et møte i Ohio i går.

Kontrovers

Forholdet mellom Bornstein og Trump er gjenstand for noe kontrovers. I fjor spredte legen et brev der han også framhevet businessmannens «utmerkede» helse og fastslo at pasienten ville bli «den sunneste personen som noensinne er valgt som president».

Det kom seinere fram at Bornstein skrev brevet i hui og hast, mens en av Trumps medarbeidere ventet på det, men legen sto likevel ved hva han hadde skrevet.

I brevet som legges fram på «The Dr. Oz Show», skriver Bornstein at Trump ikke har noen familiehistorie med hjerteproblemer eller kreft. Han peker på at foreldrene, Fred og Mary, levde inn i 80- og 90-åra.

Normale prøver

Legen skriver at hjerteundersøkelsene de siste åra har vist normale resultater, og at «testene av lever- og skjoldbruskkjertelfunksjonen er alle innenfor normalområdet».

Trumps blodtrykk er 116 over 70. Han har blodsukkernivå på 99 milligram pr. desiliter. Testosteronnivået er 441.6.

Programleder Oz uttaler i programmet, basert på Bornsteins brev: «Dersom jeg som lege hadde en pasient som ham, ville jeg konkludere med at han er ved god helse for en mann i hans alder, og sende ham av gårde.»

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer