NATOs generalsekretær

- Trump er positiv

Jens Stoltenberg levner ingen tvil om at Svalbard er en del av Norge og NATO.

INGEN TVIL: NATO-sjef Jens Stoltenberg om Norges suverenitet over Svalbard, de nye truslene og Trump i intervju med Dagbladet. Foto: Henning Lilllegaard / NTB scanpix
INGEN TVIL: NATO-sjef Jens Stoltenberg om Norges suverenitet over Svalbard, de nye truslene og Trump i intervju med Dagbladet. Foto: Henning Lilllegaard / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BRUSSEL (Dagbladet): I et oppsiktsvekkende brev til utenriksminister Ine Eriksen Søreide tidligere i uka uttrykte Russlands utenriksminister Sergey Lavrov uttrykte misnøye med hva Russland mener Norge har bestemt for russisk bruk av helikopter og muligheter for russisk forretningsvirksomhet på Svalbard.

I brevet fra den russiske utenriksministeren, ber Russland om et møte med Norge for å diskutere Svalbard-problemer. Norsk UD bekreftet at de har mottatt henvendelsen og uttalte at de vurderer hvordan brevet vil bli besvart, ifølge NTB.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg er tydelig overfor Dagbladet at Svalbard er en del av Norge, og at den norske øygruppa i Nordishavet er en del av NATO.

- NATOs forsvarsgaranti gjelder hele Norge, også Svalbard, sier Jens Stoltenberg til Dagbladet.Søndag markeres det at Svalbardtraktaten ble undertegnet for 100 år siden - 9. februar 1920. Traktaten slår fast Norges suverenitet over Svalbard, men også at folk fra andre land har fri rett til å komme dit, drive jakt, fiske og næringsvirksomhet.

«Hjernedød»

Jens Stoltenberg leder verdens største og mektigste forsvarsallianse, og beskriver alliansen som en levende organisasjon som er i en reflekteringsprosess.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer