POPULÆR: Elizabeth Warren er svært populær på venstresida i Det demokratiske partiet, og har tidligere ikke vært nær venn av Hillary Clinton. Nå er det stadig flere som tror hun blir Clintons visepresidentkandidat. Foto:  REUTERS/Jonathan Ernst/NTB scanpix
POPULÆR: Elizabeth Warren er svært populær på venstresida i Det demokratiske partiet, og har tidligere ikke vært nær venn av Hillary Clinton. Nå er det stadig flere som tror hun blir Clintons visepresidentkandidat. Foto:  REUTERS/Jonathan Ernst/NTB scanpixVis mer

Trump er så forbanna på senatoren at han kaller henne «Pocahontas». Nå er hun Clintons visepresidentfavoritt

Heftige spekulasjoner om Elizabeth Warren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Du vet du er en alvorlig trussel for Donald Trump når den republikanske presidentkandidaten har gitt deg et nedsettende kallenavn.

Han refererte til sine tidligere republikanske motkandidater Marco Rubio og Ted Cruz som «little Marco» og «lyin' Ted». Demokratenes kandidat Hillary Clinton omtales nesten utelukkende av Trump som «crooked Hillary», mens Bernie Sanders er blitt referert til som «crazy Bernie».

Men det mest fargerike kallenavnet av dem alle, er gått til den demokratiske senatoren og superstjerna Elizabeth Warren.

«Pocahontas»

Den 66 år gamle jusprofessoren ble valgt inn som den første kvinnelige senatoren for delstaten Massachussets i 2013. Hun er populær blant venstresida i partiet, og er blitt relativt kjent for sin skepsis mot storkapitalen på Wall Street.

Naturlig nok er hun også svært kritisk til Donald Trump, og det er på Twitter de to virkelig har kranglet. Da Donald Trumps republikanske motstandere trakk seg i mai, og det ble klart eiendomsmogulen mot alle odds og gode råd ble partiets kandidat, begynte Warren å angripe Trump.

Feiden på sosiale medier fikk Trump til å tenne på alle plugger, og i et intervju med New York Times i mai svarte Trump følgende på spørsmål om krangelen med Warren:

HEMMELIGHETSFULL: Hillary Clinton har kommet med lovord om Elizabeth Warren de siste dagene. Foto: Getty Images / NTB scanpix
HEMMELIGHETSFULL: Hillary Clinton har kommet med lovord om Elizabeth Warren de siste dagene. Foto: Getty Images / NTB scanpix Vis mer

- Mener du Pocahontas?

Det startet i mars, etter at Warren hadde kalt Trump en «taper». Trump svarte med å kalle henne «indianeren», men har siden brukt kallenavnet Pocahontas. Bakgrunnen for kallenavnet, som han har brukt gjentatte ganger siden, er også interessant.

Indianerrøtter

Årsaken er en lenger saga om Warrens etniske bakgrunn.

Ifølge Vox begynte diskusjonen under senatorkampanjen hennes i 2012. Hun vokste opp i delstaten Oklahoma sør i sentrale USA, og sa at hun der ble fortalt under oppveksten at hun hadde røtter blant de amerikanske Cherokee-indianerne.

- Alle på vår mors side - tanter, onkler og besteforeldre - snakket åpent om deres indianerrøtter, skrev hun i boka «A Fighting Chance».

Ifølge Vox ble disse uttalelsene seinere et problem for Warren fordi eliteuniversitetet Harvard, der hun var ansatt som professor, hadde brukt Warrens indianerbakgrunn som bevis på etnisk mangfold ved universitetet.

Men verken Warren eller slektsforskere kunne finne bevis på hennes indianerrøtter.

Spekulasjonene begynte dermed å oppstå om Warren hadde blitt ansatt på falske premisser om at hun hadde indianerrøtter. Det er imidlertid ingen beviser på at Warren brukte denne bakgrunnen for å få professorjobben. Hun skal imidlertid ha vært klassifisert som «minoritet» i listene til en organisasjon for fakultetsdirektører ved amerikanske jusuniversiteter.

VIL ADVARE: Hillary Clinton har kommet med en anti-Trump-kampanje - og den spres lynraskt, bare få timer etter at den ble lagt ut. Video: Hillaryclinton.com Vis mer

Henger ved

Donald Trump har ikke tenkt å gi slipp på Warren så lett, spesielt ikke med tanke på den siste tids utvikling.

Eiendomsmogulen og realitykjendisen har flere ganger blitt beskyldt for rasisme - seinest da han mente en dommer ikke kunne gi ham en rettferdig avgjørelse fordi han hadde meksikanske røtter.

Flere av Trumps partifeller har anklagd Trump for rasisme etter dommerutspillene, og ifølge Washington Post har også «Pocahontas»-kommentarene fått flere republikanere til å rase mot presidentkandidaten.

Men det hele er mer enn litt krangling mellom to rivaler fra hvert sitt parti.

INGEN KOMMENTAR: Her forlater Elizabeth Warren Hillary Clintons hjem etter et timeslangt møte i ettermiddag. Verken hun eller Clinton har kommentert møtet. Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite/NTB scanpix
INGEN KOMMENTAR: Her forlater Elizabeth Warren Hillary Clintons hjem etter et timeslangt møte i ettermiddag. Verken hun eller Clinton har kommentert møtet. Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite/NTB scanpix Vis mer

Visepresidentkandidat

Den siste tida har nemlig spekulasjonene skutt i været om hvem som kan bli Hillary Clintons visepresidentkandidat - og de ble ikke akkurat mindre i dag etter at Warren ble avbildet på vei inn i Hillary Clintons bolig i Washington, D.C.

Det skjedde dagen etter at Clinton i et intervju med Politico uttalte at Warren er kvalifisert til å være hennes presidentkandidat.

- Jeg har høye tanker om senator Warren. Hun er en utrolig folkevalgt og er kvalifisert for enhver rolle. Jeg ser fram til å jobbe med henne, ikke bare i kampanjen og hennes effektive kritikk av Trump, men også om de spørsmålene som vi begge bryr oss om, sa Clinton etter at Warren offisielt gikk ut og støttet henne i går.

Verken Warren eller Clinton har kommentert det timeslange møtet de hadde i Clintons hjem fredag ettermiddag.

De har tidligere ikke hatt det næreste forholdet, men Demokratene tror og håper Warren kan gjøre opp for Clintons manglende apell blant unge, progressive og liberale velgere - en velgergruppe Bernie Sanders har hatt overtaket på.

Warren har også sittet lenge på gjerde før hun støttet Clinton. Mange av Bernie Sanders-supporterne kaller hun en «sell out» for støtteerklæringen som kom dagen etter Barack Obamas og samme dag som visepresident Joe Biden.

STØTTEERKLÆRING: President Barack Obama støtter Hillary Clinton i presidentvalgkampen. Se presidentens hyllest av Clinton. Video: Hillaryclinton.com Vis mer

Trump-kritiker

Om Warren blir Clintons visepresidentkandidat, kan vi forvente oss noen legendariske ordvekslinger - spesielt på Twitter - der Massachusetts-senatoren har blitt superkjendis under valgkampen.

Twitter-veggen hennes, som stort sett er dedikert til hånlige meldinger om Donald Trump, er anbefalt lesing. Der angriper hun den republikanske kandidaten for konspirasjonsteorier, løgner, rasisme og rein trolling.

Begeret rant virkelig over for Warren i går da hun dro opp igjen gamle uttalelser fra Trump som sa han håpet på et boligkrakk, skriver CNN.

- Hva slags mann håper at folk blir kastet ut av sitt eget hjem? Hva slags mann håper folk mister jobben? At folk mister pensjonen?

- Jeg skal fortelle dere nøyaktig hva slags mann som gjør det. Det er en mann som ikke bryr seg om noen andre enn seg selv. En liten, usikker, pengeknikker som ikke bryr seg hvem som lider, så lenge han tjener penger på det, sa Warren.

Trump svarte altså med å kalle Warren for Pocahontas og at han håper Warren blir visepresidentkandidat, og at han overhodet ikke angrer på kallenavnet.