BEKYMRET: Donald Trump er bekymret for at han kan komme til å måtte vinke farvel til Republikanernes flertall i Senatet, dersom Demokratene gjør det godt under mellomvalget i høst. Foto: REUTERS / Joshua Roberts  / NTB scanpix
BEKYMRET: Donald Trump er bekymret for at han kan komme til å måtte vinke farvel til Republikanernes flertall i Senatet, dersom Demokratene gjør det godt under mellomvalget i høst. Foto: REUTERS / Joshua Roberts / NTB scanpixVis mer

Trump er «veldig bekymret» for at Russland vil blande seg i valget for å hjelpe Demokratene

- De vil definitivt ikke ha Trump.

Den siste uka har Donald Trump for alvor stått i Russland-stormen. Først fikk han både politiske motstander og egne partikolleger på nakken da han under en pressekonferanse med Russlands president Vladimir Putin sa at han «ikke ser noen grunn til at Russland ville være ansvarlig» for å ha blandet seg i presidentvalget i 2016.

Dagen etter sa Trump at det hele var en forsnakkelse, og at han egentlig skulle si: «Jeg ser ikke noen grunn til at Russland ikke ville være ansvarlig».

Ytterligere et par dager etter møtet sa Trump at han ville holde Putin, som landets øverste leder, ansvarlig for valginnblandingen.

«Veldig bekymret»

Alt dette kommer på toppen av spesialetterforsker Robert Muellers etterforskning, der den tidligere FBI-direktøren gransker anklagene om russisk innblanding i presidentvalget i 2016.

Etterforskningen har gjentatte ganger blitt kalt en «heksejakt» av Trump, som seinest for halvannen uke siden kalte den en «iscenesatt heksejakt».

I forrige uke svarte Trump også et kort og bestemt «nei» da han ble spurt om han mener at Russland fortsatt stå bak dataangrep mot amerikanske mål. Seinere hevdet Trumps pressesekretær at «nei»-svaret ikke var Trumps respons på Russland-spørsmålet, skriver Washington Post.

Uavhengig av om det var det eller ikke ser Trump nå ut til å være svært bekymret for at Russland skal legge seg opp i høstens mellomvalg i USA.

«Jeg er veldig bekymret for at Russland vil kjempe hardt for å ha innflytelse på det kommende valget. På grunnlag av at ingen president har vært tøffere mot Russland enn meg, så vil de definitivt jobbe hardt for Demokratene. De vil definitivt ikke ha Trump!» tvitret Trump selv tirsdag.

Under høstens mellomvalg står republikanernes flertall i begge kamrene i Kongressen på spill.

Da talsmann for Det hvite hus, Hogan Gidley, ble spurt om Trump har noen beviser for å støtte opp om hans påstander, pekte Gidley på det faktum at Demokratene ikke har makten.

- Det er de som ikke har makta, så da han tvitret det, så var det det han tenkte på, sa Gidley, ifølge Washington Post.

- Har hyllet Putin

Påstandene blir ikke tatt spesielt godt mot av Adam Schiff, Demokratenes leder i Senatets etterretningskomité.

- Han har nedverdiget NATO, forsøkt å svekke Europa og hyllet Putin. Han har vurdert å invitere Russland inn i G8 igjen og bagatellisert deres invasjon av en nabo, sier Schiff til CNN.

- Han er en drøm som blir virkelighet for Russland. Ideen om at Russland ikke vil ha «vanskelig og tøffe Trump» er fiksjon. Det ville vært latterlig om det kom fra noen andre enn presidenten.

Da Trump i forrige uke ble spurt om han var enig med USAs nasjonale etterretningssjef, Dan Coats, vurdering av at trusselen fra Russland fremdeles er reell, svarte Trump:

- Jeg aksepterer det. Han er en ekspert. Det er dette han gjør. Han gjør en veldig godt jobb. Jeg har utrolig stor tro på Dan Coats. Og hvis han sier det, så aksepterer jeg det, sa Trump, ifølge CNN.

Vurderer å trekke sikkerhetsklarering

Når det gjelder Russland-relatert spørsmål så vurderer president Trump nå å trekke tilbake sikkerhetsklareringen til tidligere topptjenestemenn som har vært kritiske til hans administrasjon.

Ifølge pressetalskvinne Sarah Sanders har flere personer med sikkerhetsklarering brukt sin posisjon til å komme med grunnløse påstander om at Trump-administrasjonen har hatt utilbørlig kontakt med Russland eller latt seg påvirke av russerne.

Trump skal nå gå gjennom regelverket for å funne ut hva slags prosedyrer som er involvert i en slik tilbakekalling, skriver NTB.

Personene som står i fare for å miste sikkerhetsklareringen er tidligere CIA-direktør John Brennan, tidligere FBI-direktør James Comey, tidligere nasjonal etterretningssjef James Clapper, samt flere andre.

Paul Ryan, leder for Representantenes hus tror ikke Trump gjør alvor av truslene.

- For å være ærlig så tror jeg bare han «troller» folk, sa Ryan tirsdag, ifølge nyhetsbyrået AP.