USAs klimapolitikk

Trump etterspør «den gode gamle globale oppvarmingen»: - Totalt uansvarlig

Flere reagerer på Trumps twitter-melding om global oppvarming.

GLOBAL OPPVARMING: Donald Trump får kritikk av flere etter at han etterspurte mer global oppvarming. Foto: AP Photo/ Manuel Balce Ceneta/ NTB Scanpix
GLOBAL OPPVARMING: Donald Trump får kritikk av flere etter at han etterspurte mer global oppvarming. Foto: AP Photo/ Manuel Balce Ceneta/ NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USAs president, Donald Trump, har hisset på seg mange etter at han gjorde narr av global oppvarming.

Store deler av USA er i disse dager rammet av kaldt vær og i går tvitret Trump om det kalde været:

- I øst kan det muligens bli den KALDESTE nyttårsaften noensinne. Kanskje vi kunne bruke litt av den gode gammeldagse globale oppvarmingen, som vårt land, men ingen andre land, skulle betale TUSEN MILLIARDER AV DOLLAR for å beskytte oss mot. Kle dere godt!, skrev presidenten.

REKORDFART: Ifølge forskere har Polhavet aldri før smeltet så raskt. På grunn av høy temperatur blir det dannet små innsjøer på isen. Video: North Pole Environmental Observatory. Vis mer Vis mer

Vær og klima

Meldingen har fått flere til å reagere, og mange lurer nå på om Trump forstår forskjellen på vær og klima.

CNN-kommentator, Chris Cillizza, benytter anledningen til i forklare forskjellen.

- Trump ser ikke ut til å forstå, eller han velger å ignorere, at vær og klima ikke er det samme, skriver Cilizza.

Han viser til NASA sin forklaring og skriver videre:

- Vær er forhold i atmosfæren over en kort periode. Klima er hvordan atmosfæren «oppfører seg» over relativt lange perioder.

Dette er ikke første gang Trump uttaler seg om global oppvarming og klimaendringer. Han har flere ganger tidligere hevdet at klimaendringer ikke eksisterer, og påsto en gang at det var skapt av kineserne for å utkonkurrere amerikansk industri, skriver NTB.

I juli ble det kjent at Trump ønsker å trekke USA ut av Parisavtalen.

Også direktør ved California Academy of Sciences, Jon Foley, reagerer på Trumps Twitter-melding.

- Tro det eller ei, globale klimaendringer er veldig ekte, selv om det er kaldt utenfor Trump Tower akkurat nå, på samme måte som det fortsatt er sult i verden, selv om du nettopp spiste en Big Mac, skriver Foley på Twitter.

- Totalt uansvarlig

Lars Haltbrekken, tidligere leder i naturvernforbundet, nå SV-politiker, kaller Trump sin uttalelse «totalt uansvarlig».

- Dette viser nok en gang at en av verdens mektigste menn ikke har innsett alvoret. Vi har et år bak oss hvor vi har fått bekreftet at det er nær sammenheng mellom ekstremvær og klimaendringer. Trumps uttalelse er så totalt uansvarlig at det er vanskelig å finne ord, sier Haltbrekken til Dagbladet.

KLIMAENDRING?: National Geographic publiserte en video som viste en isbjørn som slet med sult på grunn av klimaendringer. Nå sår eksperter tvil om klimaendringer faktisk førte til isbjørnens sult. Video: National Geographic. Vis mer

Han mener dette understreker behovet for at Erna Solberg og andre statsledere tar opp klimaspørsmål med den amerikanske presidenten.

Statsminister Erna Solberg (H) skal besøke Trump i Det hvite hus 10. januar, og har sagt at hun vil ta opp klimapolitikk, selv om det ikke er oppført som tema før møte.

- Jeg vil redegjøre for Norges syn, nemlig at det er viktig å følge opp Parisavtalen. Det er helt naturlig for meg å ta opp dette spørsmålet, sier Solberg til NTB.