Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump: Europa bør ta hjem IS-fanger nå

Donald Trump ber på ny Europa ta ansvar. Oppfordringen kommer etter flere meldinger om at IS-fanger har rømt fra leirer og fengsler i Nord-Syria.

BER EUROPA TA ANSVAR: USAs Donald Trump ber Europa ta ansvar, slik han har gjort også tidlgiere. Foto: Nicholas Kamm/ AFP
BER EUROPA TA ANSVAR: USAs Donald Trump ber Europa ta ansvar, slik han har gjort også tidlgiere. Foto: Nicholas Kamm/ AFP Vis mer

USAs president Donald Trump rykket i natt ut på twitter med det som må tolkes som en ny oppfordring til europeiske statsledere om å hente hjem IS-fanger fra Nord-Syria.

- USA har de verste IS-fangene. Tyrkia og kurderne må ikke la dem flykte. Europa skulle tatt dem tilbake etter gjentatte forespørsel. Det bør de gjøre nå, skrev Trump natt til mandag norsk tid.

Bare timer i forveien påsto kurdiske SDF at 700 personer med IS-tilknytning - deriblant nordmenn - hadde rømt fra en IS-leir i Ain Issa nord i Syria, som følge av offensiven fra Tyrkia.

Påstanden er blitt avvist som desinformasjon fra Tyrkias Recep Tayyik Erdogan, men støttes av andre kilder.

Fredag kveld ble det også hevdet at fem IS-fanger hadde rømt fra et kurdiskdrevet fengsel i Nord-Syria etter at området ble utsatt for tyrkisk bombeangrep.

Mislyktes med plan

Det er ikke første gang Trump har oppfordret Europa til å hente hjem sine.

Den store frykten nå, etter Tyrkias invasjon av Nord-Syria, er at kurderne tvinges til å nedprioritere vakthold fordi de i stedet må forsvare seg.

Trump annonserte selv at USA hentet ut noen av de aller verste IS-fangene sine fra fengsler i Nord-Syria før Tyrkias offensiv startet sist uke.

I realiteten skal USA ha fått med seg langt færre av de viktigste IS-fangene ut enn de opprinnelig ønsket, fordi besvikne kurdere nektet å samarbeide med USA, som de mener har forrådt dem.

Dermed skal amerikanske styrker ha blitt tvunget til å etterlate svært mange av de verste IS-fangene sine, skrev New York Times i går kveld.

Ny vending

Søndag tok den pågående konflikten i Syria en ny vending.

For det første ble det klart at USA trekker ut rundt 1000 soldater fra Nord-Syria, etter å først ha omgruppert soldatene sine i forrige uke.

For det andre skal syriske myndigheter og kurderne nå ha inngått en allianse, som altså betyr at det syriske regimet nå skal hjelpe kurderne i nord med å stå i mot den tyrkiske invasjonen.

Samtidig øker det politiske presset internasjonalt for å få Tyrkia til å stanse sin invasjon, slik blant annet Norges regjering også har oppfordret til.

Oppsiktsvekkende meldinger

Ifølge FN er 130.000 mennesker drevet på flukt i Nord-Syria nå, samtidig som vanntilgangen er kritisk i deler av området, fordi et sentralt vannverk er delvis ødelagt.

Flere organisasjoner har advart om situasjonen for sivilbefolkningen i området.

Det har lenge vært en diskusjon hva norske politikere bør gjøre med IS-tilknyttede nordmenn i Syria.

Ifølge PST er det sannsynlig at rundt 55 nordmenn befinner seg i Syria. Ti av disse skal være voksne menn, mens rundt ti skal være voksne kvinner.

Dette er personer PST mener har dratt fra Norge for å slutte seg til IS.

Samtidig anslår PST at rundt 35 av de IS-tilknyttede nordmennene i området er barn.

Nå kan det virke som om det politiske presset i Norge også øker på å få barna hjem.

Norske myndigheter har til nå nektet å hente barna hjem sammen med foreldre, og har så langt bare hentet ut fem foreldreløse barn fra Syria.

Holdt hemmelig møte

Sist uke holdt utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) et hemmelig møte om situasjonen i Nord-Syria, hvor hun orienterte Stortingets utenriks- og forsvarskomite om situasjonen.

I etterkant uttalte Ap-leder Jonas Gahr Støre at det nå trolig er et klart flertall for å hente hjem IS-kvinner sammen med sine barn dersom situasjonen krever det.

Utenriksminister Søreide har ikke ønsket å svare på om Norge nå gjør nye grep for å få nordmenn i området tilbake til Norge, men sa til Dagbladet sist uke at Norge er svært bekymret over den tyrkiske militæraksjonen i det nordøstlige Syria.

«Vi er spesielt bekymret for den humanitære situasjonen for sivilbefolkningen. Vi følger også med på hvordan dette påvirker situasjonen i Al-hol-leiren. Arbeidet med å gi konsulær bistand til norske borgere i Al Hol har vært og er høyt prioritert. Regjeringen har hele tiden sagt at vi er bekymret for barn av norske borgere som er internert i Syria. Av hensyn til sikkerheten for de berørte kommer jeg ikke til å si noe mer om eventuelt pågående arbeid», sa Søreide da.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media