Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erna Solberg møtte Donald Trump:

Trump får gjennomgå for feil om Norges jagerfly

- Norge har kjøpt F-52 jagerfly av USA, sa Trump på pressekonferansen. Det er ikke riktig.

DET HVITE HUS: Statsminister Erna Solberg møtte USAs president, Donald Trump, i Det hvite hus i Washington. Trump uttalte seg blant annet om Norges kjøp av jagerfly. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
DET HVITE HUS: Statsminister Erna Solberg møtte USAs president, Donald Trump, i Det hvite hus i Washington. Trump uttalte seg blant annet om Norges kjøp av jagerfly. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): President Donald Trump får gjennomgå på Twitter etter gårsdagens møte med statsminister Erna Solberg.

Under pressekonferansen de to holdt etter møtet nevnte Trump at Norge har kjøpt jagerfly av USA.

STRYK: Etter pressekonferansen med Erna Solberg og Donald Trump har det kokt i sosiale medier. De mener nemlig den norske statsministeren er bedre i engelsk enn amerikaneren selv. Video: CNN, NTB Scanpix Vis mer

Trump sa da at USA har solgt F-52 jagerfly til Norge. Dette stemmer ikke, og det er ikke noen jagerflytype som heter F-52.

Det var den amerikanske avisa Business Insider som først omtalte saken.

Kjøper 52 fly

Det kan virke som at Trump ikke helt har klart å holde tunga rett i munn under pressekonferansen, for fakta er at det er F-35 jagerfly Norge har kjøpt av USA. 52 stykker.

DIREKTE: Pressekonferanse med Erna Solberg og Donald Trump i Det hvite hus. Video: NTB/Scanpix Vis mer

Riktignok ble også jagerflykjøpet snakket om under møtet Solberg og Trump hadde før pressekonferansen. Da ble det riktige navnet på flytypen brukt.

- Vi gjør mye forretninger med Norge. Jeg vet at dere har kjøpt F-35 jagerfly av oss, sa Trump under møtet.

I 2008 ble det bestemt at Norge skulle gå til innkjøp av F-35 flyene.

Det vil koste Norge minst 261 milliarder kroner å kjøpe og drifte den planlagte investeringen i 52 nye og hypermoderne F-35 jagerfly. Summen inkluderer alle våpen, kostnader ved oppgradering av baser og avhending i flyenes levetid.

MØTES: Donald Trump og Erna Solberg møtes i dag for samtaler i Det hvite hus. Video: CNN Vis mer

Motorproblemer

F-35 har vært omstridt siden utviklinga av flyet skred fram. I tillegg til prisoverskridelser og forsinkelser, er en rekke av flyets tekniske spesifikasjoner satt under kritisk søkelys av media og eksperter, og på ett tidspunkt ble alle F-35 vingeklippet og nektet å fly grunnet et problem med motoren.

Så langt har Stortinget gitt fullmakt til å bestille 40 fly. Om dagens plan holdes blir de siste F-35-flyene levert i 2024.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!