FÅR KJEFT: Moren til avdøde Christopher Stevens ønsker ikke at sønnens navn blir brukt i Trumps kampanje. Foto: REUTERS/Brian Snyder 
FÅR KJEFT: Moren til avdøde Christopher Stevens ønsker ikke at sønnens navn blir brukt i Trumps kampanje. Foto: REUTERS/Brian Snyder Vis mer

Trump får kjeft av den drepte ambassadørens mor i brev: - Opportunistisk og kynisk

- Jeg er sikker på at Chris ikke ville likt dette.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I et brev sendt til New York Times' redaktør, ber mora til Christopher Stevens om at den republikanske presidentkandidaten Donald Trump må slutte å henvise til sønnens død.

Stevens, som var USAs ambassadør til Libya, ble drept under Benghazi-angrepet i Libya i 2012, som den amerikanske kongressen mente kunne ha vært avverget dersom kjente sikkerhetsproblemer hadde blitt håndtert ved ambassaden. Det skal ha vært militante islamister som gjennomførte angrepet.

DØDE I ANGREPET: Christopher Stevens ble drept den 11. september 2012 i Benghazi i Libya. Foto: Reuters / NTB Scanpix
DØDE I ANGREPET: Christopher Stevens ble drept den 11. september 2012 i Benghazi i Libya. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg ber Donald Trumps kampanje og det republikanske partiet om å slutte å nevne navnet hans, skriver Mary F. Commanday i brevet.

- Jeg er sikker på at Chris ikke ville ha likt at hans navn og minne blir brukt i denne forbindelsen. Jeg håper at bruken av navnet hans på denne opportunistiske og kyniske måten opphører umiddelbart og permanent, skriver Commanday videre.

Det er på feltet som angår forsvars- og sikkerhetspolitikk de sterkeste angrepene fra Trump mot Hillary Clinton har kommet, og da spesielt den nevnte Benghazi-skandalen fra 2012. Clinton var utenriksminister da angrepet skjedde.

Ifølge Time, skal Trump ha sagt at Stevens ble etterlatt hjelpesløs for å dø mens Clinton lå og sov.

USA først

Trump gjorde det også klart under mandagens tale at han skulle sette USA først og sette USAs interesser høyere en verden.

PLAGIAT?: Melania Trump brøt tausheten, og talte foran det republikanske partiet under landsmøtet. For åtte år siden talte Michelle Obama under Demokratenes landsmøte. Talene har flere åpenbare likheter. Video: CNN Vis mer

Han ga eksempler på hvordan han mener USA «gang på gang er ydmyket i utlandet», blant annet da utenriksstasjonen i Benghazi i Libya ble angrepet. Det ble ett av mange steder der talen ble like mye en tirade mot Demokratene som en tale for hans egen politikk, skriver NTB.

- USA og verden er langt mindre trygg og stabil enn før Obama bestemte seg for å la Hillary Clinton styre vår utenrikspolitikk. La oss slå henne i november, sa han og la til at han tror Obama virkelig angrer på utnevnelsen av Clinton.

- Død, ødeleggelse, terrorisme og svakhet er hennes ettermæle, langet han ut mot kvinnen som formelt blir utnevnt til å stille mot Trump i presidentvalget i november til uka.

- HER FINNES INGEN LØGNER: ... sa Republikanernes presidentkandidat i landsmøtets siste tale natt til fredag norsk tid. - Vår plan er å sette USA først. Video: CNN Vis mer

- Jeg gir Hillary skylda

Drept i Benghazi-angrepet ble også sønnen til Patricia Smith, og hun sto selv fram på scenen under republikanernes landsmøte på mandag og holdt en rørende tale for de tusener til stede på arenaen.

LA SKYLDEN PÅ HILLARY: Patricia Smith, moren til en offiser som døde under angrepet på konsulatet i Benghazi, gir Hillary Clinton skylda for sønnens død. Her taler hun på det republikanske landsmøtet.  Foto: Robyn Beck / AFP / NTB Scanpix
LA SKYLDEN PÅ HILLARY: Patricia Smith, moren til en offiser som døde under angrepet på konsulatet i Benghazi, gir Hillary Clinton skylda for sønnens død. Her taler hun på det republikanske landsmøtet.  Foto: Robyn Beck / AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg gir Hillary Clinton skylda for min sønns død. I en e-post til datteren sin, ikke lenge etter angrepet, la Hillary Clinton skylda på terrorisme. Men da jeg så Hillary Clinton i min sønns begravelse, bare dager senere, så hun meg rett i øynene og fortalte meg at det var en video som hadde skylda. Siden den gang har jeg gjentatte ganger bedt Hillary Clinton forklare meg den egentlige grunnen til at sønnen min er død. Jeg venter fortsatt, sa Smith fra talerstolen.

Hillary og e-postene

Våren 2015 ble det kjent at Hillary Clinton brukte en privat epostkonto, ikke en offisiell epostkonto, til jobbrelatert korrespondanse mens hun var utenriksminister fra 2009 til 2013, skriver NTB.

SKANDALE: Hillary Clinton har måttet tåle kraftig kritikk etter at hun brukte en privat epostkonto, og ikke en offisiell konto, til jobbrelatert korrespondanse mens hun var utenriksminster. Foto: Broadimage /REX/ Shutterstock / NTB Scanpix
SKANDALE: Hillary Clinton har måttet tåle kraftig kritikk etter at hun brukte en privat epostkonto, og ikke en offisiell konto, til jobbrelatert korrespondanse mens hun var utenriksminster. Foto: Broadimage /REX/ Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Saken kom fram da en komité i Representantenes hus ba om innsyn i Clintons epostkorrespondanse om angrepet på den amerikanske utenriksstasjonen i Benghazi i Libya i 2012.

I en 800 sider lang kongressrapport om Benghazi-angrepet i 2012 anklages Obama-administrasjonen for flere grove feil i forbindelse med angrepet der fire amerikanere døde i Libya i 2012, blant annet at de ikke forsto farene ved å ha et konsulat i Benghazi. Men det er ingen direkte anklager mot daværende utenriksminister Hillary Clinton.

Når det gjelder bruken av den private epostkontoen kan det ha vært et brudd på amerikansk arkivlov, som fastslår at all tjenestekorrespondanse skal bevares for ettertiden.

I mai rettet utenriksdepartementet kraftig kritikk mot Clinton i en intern granskingsrapport, som fastslo at hun ikke sørget for å få epostpraksisen juridisk godkjent.

KONSULATET I BENGHAZI: Slik så konsulatet i Benghazi ut etter angrepet. Foto: Reuters / NTB Scanpix
KONSULATET I BENGHAZI: Slik så konsulatet i Benghazi ut etter angrepet. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

5. juli 2016 avsluttet FBI sin gransking. FBI anbefalte ikke at det ble tatt ut tiltale, men fastslår at Clinton var ytterst uforsiktig.

FBI har gått gjennom alle epostene og fant 110 som inneholdt hemmeligstemplet informasjon.

Men tidligere i juli ble det klart at USAs utenriksdepartement gjenåpner granskingen av saken der Hillary Clinton har brukt en privat epostserver i jobben som utenriksminister, skriver NTB.

Departementet skal igjen granske hvordan Clinton og andre høyt ansatte håndterte hemmeligstemplet informasjon.

Talsmann John Kirby i amerikansk UD sier etterforskningen kommer i gang fordi justisdepartementet ikke vil rettsforfølge Clinton. Utenriksdepartementet utsatte sin gransking i april for å ikke hindre FBIs etterforskning i saken.

- Vårt mål er å være så åpne som mulig om våre resultater, samtidig som vi overholder ulike rettslige forpliktelser, sier Kirby.