I TRØBBEL: Da en video der Cindy Hyde-Smith fleipet med offentlig henging ble publisert på nettet, fikk den republikanske senatoren raskt trøbbel. Nå krever flere store selskaper å få pengene de har gitt henne tilbake. Foto: REUTERS / Jonathan Bachman / NTB scanpix
I TRØBBEL: Da en video der Cindy Hyde-Smith fleipet med offentlig henging ble publisert på nettet, fikk den republikanske senatoren raskt trøbbel. Nå krever flere store selskaper å få pengene de har gitt henne tilbake. Foto: REUTERS / Jonathan Bachman / NTB scanpixVis mer

Trump-favoritt fleipet om offentlig henging. Nå krever gigantselskapene å få tilbake pengene sine

Google, Facebook, Walmart, AT&T og Pfizer har alle bedt om å få tilbake pengene sine, etter at Trumps favoritt fleipet med offentlig henging i valgkampen.

Mellomvalget i USA er ikke over. Tirsdag går innbyggerne i Mississippi nok en gang til urnene for å bestemme hvem som skal få en plass i Senatet.

Republikaneren Cindy Hyde-Smith og demokraten Mike Espy var begge å finne på stemmeseddelen på valgdagen 6. november, men da ingen av kandidatene fikk nok stemmer til å stikke av med seieren - blir det nå avholdt omvalg.

Fleipet med henging

De fleste meningsmålingene tyder på at Donald Trumps favoritt, som ikke overraskende er Hyde-Smith, kommer til å stikke av med seieren. Det skjer likevel ikke uten kontrovers.

For Hyde-Smith har i løpet av valgkampen kommet med flere uttalelser som har blitt møtt med krass kritikk. Det er spesielt én uttalelse hun ga under et besøk hos en rancheier som har ført til bråk i Mississippi:

- Hvis han inviterte meg til en offentlig henging, ville jeg stått på første rad, sa Hyde-Smith i en video som ble publisert på Twitter.

Det fikk mange til å reagere.

Krever tilbake penger

Sist ut er gigantselskapet Google, som i begynnelsen av november donerte 5000 dollar - rundt 42 000 kroner - til Hyde-Smith-kampanjen.

- Selv om vi støtter kandidater som promoterer politikk som sørger for vekst for næringsliv og teknologi, så tolererer vi ikke disse kommentarene. Vi ville ikke ha gitt et slikt bidrag hvis vi kjente til dem, heter det i en uttalelse fra Google, ifølge Washington Post.

I helga bekreftet Facebook at de har bedt om å få tilbake 2500 dollar, som de har gitt som et bidrag til kampanjen.

- De offentlige kommentarene fra senator Cindy Hyde-Smith gjenspeiler ikke Facebooks verdier. Vårt bidrag ble gitt før disse kommentarene kom, og vi har bedt Hyde-Smith-kampanjen om å returnere vår kampanjedonasjon, heter det i en uttalelse fra Facebook.

Dagligvaregiganten Walmart, mobilselskapet AT&T og legemiddelprodusenten Pfizer er noen andre av de stadig flere selskapene som ber om å få tilbake pengene sine, samtidig som presset fra illsinte amerikanere øker.

Mørk historie

For å finne noe av grunnen til de kraftige reaksjonen på republikanerens uttalelser, må man se på Mississippis historie.

Ifølge menneskerettighetsorganisasjonen NAACP fant en av åtte av de 4743 lynsjingene som ble utført mellom 1882 og 1968 sted i Mississippi.

Til sammen skal det ha blitt gjennomført 581 lynsjinger i Mississippi, det høyeste antallet for en enkelt stat.

- Hyde-Smits avgjørelse om å fleipe med 'henging', når afroamerikaneres historie er skjemt av utallige tilfeller av denne barbariske handlingen, er syk. Enhver politiker som ønsker å tjene som folket i Mississippis nasjonale stemme, burde vite bedre, sa NAACP-president Derrick Johnson i en uttalelse, ifølge Washington Post.

Kan bli den første svarte senatoren siden 1881

Under en debatt kom Hyde-Smith med noe som kunne minne om en beklagelse. Hun sa at hun overhodet ikke hadde noen «vonde intensjoner» med uttalelsen. Men så hun litt seinere:

- Denne kommentaren ble vridd, den ble gjort om til et våpen som kunne brukes mot meg, et politisk våpen som ikke ble brukt til noe annet enn å gi min motstander personlig og politisk gevinst.

På tross av kontroversene er altså Hyde-Smith storfavoritt til å vinne nattas valg. Hun og en annen republikansk kandidat, Chris McDaniel, fikk til sammen 58 prosent av stemmene i den første valgomgangen, sammenliknet med Espys 42 prosent.

Skulle Espy likevel vinne vil han bli den første svarte senatoren fra Mississippi siden rekonstruksjonstida, altså åra etter borgerkrigen.

Da hadde Mississippi to svarte senatorer. Førstemann var Hiram R. Revels, som satt i Senatet fra 1870-71, og nestemann var Blanche Bruce, som satt fra 1875 til 1881.

Med andre ord vil det være både overraskende, og historisk, om Espy skulle vinne.

Hyde-Smith har sittet i Senatet siden mars for å fylle setet til Thad Cochran, som måtte trekke seg tilbake på grunn av helseproblemer.