VIKTIG SEIER: Prognoser fra flere amerikanske medier viser at Donald Trump sikrer seieren i nattas nominasjonsvalg i Michigan og Mississippi. Foto: Jim Young/ Reuters / NTB Scanpix
VIKTIG SEIER: Prognoser fra flere amerikanske medier viser at Donald Trump sikrer seieren i nattas nominasjonsvalg i Michigan og Mississippi. Foto: Jim Young/ Reuters / NTB ScanpixVis mer

Trump feiret seier i to stater

Sanders med viktig seier over Clinton i Michigan, mens Marco Rubio kollapser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Donald Trump vinner Republikanernes nominasjonsvalg i både Michigan og Mississippi, viser prognoser fra flere amerikanske medier.

I Michigan ligger han an til å få i underkant av 40 prosent av stemmene, mens prognosene viser at han stikker av med rundt halvparten av stemmene i Mississippi. Det vil i så fall være første gang Trump vinner et flertall av stemmene i noen delstat. 

- Forferdelige ting Seieren i de to viktige statene er med på å øke milliardærens forsprang i kampen om å bli republikanernes presidentkandidat i årets valg. Ved 3.30-tiden Trump feire seieren i de to delstatene fra scenen ved sin valgvake i Jupiter i Florida.

- Det er aldri brukt mer penger enn det som er blitt brukt på å ta meg. Men hver eneste person som har angrepet meg, har tapt, sa Trump i sin tale.

- Bare én person gjorde det bra i kveld: Donald Trump, sa han videre.

Trump var tidlig ute med å erklære seieren på Twitter, der han skriver både «Takk, Mississippi!» og «Takk, Michigan!».

Har vunnet i hele sør Seieren i Mississippi føyer seg inn i en rekke sterke resultater i sørstatene. 

- Det er veldig interessant at Trump har dominert sørstatene. Med den sterke seieren i Mississippi har han vunnet alle statene i «Det dype sør», sier Alf Tomas Tønnessen til NTB.

Tønnessen er førsteamanuensis ved Høgskulen i Volda og spesialist på amerikanske kulturstudier.

- Trump vinner klart, samtidig som vi vet at 85 prosent av velgerne i Mississippi regner seg som evangelisk kristne, i likhet med Ted Cruz, påpeker Tønnessen.

Samtidig gjør ikke Trump det på lang nær like godt lenger vest. Han tapte i Kansas, og ligger an til å tape igjen i Idaho tirsdag.

- Men etter en noe skuffende lørdag, må han kunne sies å ha en god tirsdag.

Republikanerne holder også nominasjonmøter i Idaho og Hawaii, der prognosene ikke er klare.

Totalt 150 delegater står på spill i de republikanske nominasjonsrundene natt til onsdag norsk tid. 

VINNER: Prognoser viser at Hillary Clinton og Donald Trump begge vinner nattas nominasjonsvalg i Mississippi. Foto: Geoff Robins / AFP / NTB Scanpix
VINNER: Prognoser viser at Hillary Clinton og Donald Trump begge vinner nattas nominasjonsvalg i Mississippi. Foto: Geoff Robins / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Før tirsdagens valg hadde Trump 384 delegater, Ted Cruz 300, Marco Rubio 151 og John Kasich 37. For å vinne nominasjonen i Det republikanske partiet trenger man 1.237 delegater, skriver NTB.

Sanders vant i Michigan Demokratene kjemper om 166 delegater under nattas nominasjonsvalg i Michigan og Mississippi. I tillegg kommer 5 superdelegater i Mississippi og 17 i Michigan, som kan stemme fritt på Demokratenes landsmøte.

For demokratene viser prognosene fra Michigan at Bernie Sanders (74) kan sikre seieren, selv om det er tilnærmet dødt løp. Da drøyt 70 prosent av stemmene var talt opp, ledet Sanders med 51 mot Clintons 47,1 prosent.

Tidlig onsdag morgen norsk tid melder AP at Sanders vinner en knepen seier i Michigan, som har langt flere delegater en Mississippi. Seieren kommer som en overraskelse på mange, ettter at Clinton har ledet klart på meningsmålingene i forkant av valget. 

- Det har vært en enormt vellykket kveld i Michigan. Dette viser at vår revolusjon er sterk i alle deler av landet, sa Sanders før resultatet var klart. Han la samtidig til at delegatene i Michigan vil bli relativt jevnt fordelt uavhengig av hvem som vinner.

Amerikanske medier har langt på vei konkludert med at Clinton vinner en overlegen seier over Sanders i Mississippi, der 36 demokratiske delegater ligger i potten. Der har hun sikret seg 83 prosent av stemmene mot Sanders' 16.

Det er imidlertid Michigan, der 130 demokratiske delegater står på spill, som anses som den klart viktigste staten i nattas valg. 

Totalt trengs det 2.383 delegater for å vinne den demokratiske nominasjonen til presidentvalget i høst. Før tirsdagens nominasjonsrunder hadde Clinton vunnet 673 delegater pluss 457 superdelegater, mens Sanders hadde sikret seg 477 delegater og 22 superdelegater. Superdelegatene kan stemme fritt på Demokratenes landsmøte.

- Rubio kollapser En annen mann som ikke kan skryte på seg valgresultater som Trump og Sanders, er Marco Rubio. Florida-senatoren har gjort det svært dårlig i nattas nominasjonsvalg.

Ifølge den amerikanske avisa The Week har Rubio i skrivende stund mindre en ett prosent av stemmene i staten Mississippi - som faktisk er ett prosentpoeng under det Ben Carson har fått, som har trukket seg fra presidentkampen

Dagbladet følger nattas valg.