BLOKKERT AV TRUMP: USAs president Donald Trump har blokkert en rekke personer på Twitter. Blant dem den republikanske krigsveteranen, og nå politimann, Brandon Neely. Foto: Reuters / NTB Scanpix
BLOKKERT AV TRUMP: USAs president Donald Trump har blokkert en rekke personer på Twitter. Blant dem den republikanske krigsveteranen, og nå politimann, Brandon Neely. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

President Donald Trump

Trump fikk nok etter 61 tegn fra republikaneren Brandon: - Det er bare komisk

Hva har en republikansk krigsveteran og politimann til felles med en journalist og skribent? De er begge blokkert av USAs president Donald Trump på Twitter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Gratulerer, og nå kommer ikke svarte lunger til å dekkes av Trump Care».

Det skrev Brandon Neely til USAs president etter at Donald Trump rykket ut på Twitter for å skryte 12. juni.

Det Trump skrøt av, var etableringen av en ny kullgruve i delstaten Pennsylvania. Den første i Trump-æraen, het det i artikkelen fra Fox News presidenten delte på Twitter.

Minutter seinere ble Neely, en republikansk politimann og krigsveteran fra Huntsville i Texas, blokkert fra å følge, se eller tvitre til Donald Trumps Twitter-konto.

Han var blitt blokkert av USAs president, Donald Trump, på Twitter.

– Det er bare komisk. Han har angrepet folk på Twitter i årevis, men klarer ikke å håndtere at han selv blir kritisert, sier Neely til Dagbladet om Trumps Twitter-blokade.

BLOKKERT: Denne meldingen får personer Donald Trump har blokkert på Twitter opp på skjermene sine. Foto: Privat
BLOKKERT: Denne meldingen får personer Donald Trump har blokkert på Twitter opp på skjermene sine. Foto: Privat Vis mer

37 har blitt blokkert

Han tilhører en liten, men økende gruppe Twitter-brukere som USAs president blokkerer på mediet han bruker aller mest. Felles for dem som har blitt Trump-blokkert, er at de har ytret seg kritisk om presidenten i Twitter-meldinger.

Nå har Kevin Poulsen, tidligere redaktør for teknologinettstedet Wired, opprettet nettstedet TrumpBlocks. Me for å kartlegge alle Twitter-brukerne som er blokkert av USAs president.

I skrivende stund er det antallet 37, men det reelle antallet er trolig mye høyere.

Twitter fører nemlig ingen offentlig oversikt over hvor mange brukere som har blitt blokkert av presidenten. Poulsens nettsted tar dermed sikte på å kartlegge dem det gjelder.

Poulsen er en tidligere hacker som har utviklet SecureDrop, en plattform som lar journalister og kilder utveksle informasjon sikkert.

Irak-veteran

– Det er skammelig. Han er bare en feiging, sier Trump-blokkerte Neely om presidentens oppførsel på Twitter.

Neely tjenestegjorde i det amerikanske militæret fram til 2005. Fra 2003 til 2004 kjempet han for den amerikanske hæren under Irak-krigen.

Før han ble sendt i strid, var han stasjonert ved den amerikanske militærbasen Guantánamo Bay på Cuba. Her tjenestegjorde han som fangevokter i militærfengselet som ble opprettet av George W. Bush for å huse mistenkte terrorister.

At president Trump som drev valgkamp på krigsveteraners velvære nå har blokkert ham, har Neely vanskelig for å svelge.

– Hvis det er sånn han håndterer kritikk fra en veteran, hvordan i all verden skal jeg tro at han er i stand til å håndtere en ordentlig krise. Han kan ikke bare blokkere Kim Jong-un, sier veteranen, som egentlig er republikaner.

Han stemte imidlertid på Hillary Clinton, det beste av det han karakteriserer som to dårlige valg.

– Hadde Hillary blitt valgt hadde hun kanskje ikke fått til så mye, fordi jeg tror motstanderne hennes hadde hindret henne i det, men jeg tror USAs image ute i verden hadde vært bedre, sier Neely.

Mener det er grunnlovsstridig

Én annen som har blitt blokkert av Trump, er den tidligere journalisten og skribenten Steve Benko. Han forteller at han ble sjokkert da han oppdaget at presidenten hadde blokkert ham på Twitter.

– Jeg trodde ikke han leste Twitter-meldinger fra andre engang. Jeg bare antok at han sendte ut Twitter-meldinger og fortsatte dagen sin, sier Benko til Dagbladet.

I likhet med Neely mener Benko at Twitter-blokkeringen viser at Trump er hårsår, og lite mottakelig for kritikk.

– Partitilhørighet til side, presidenten i USA er en ansatt og sjefen er det amerikanske folk. Dette er rett og slett galt, sier Benko, og legger til:

– Myndighetspersoner bør ikke få hindre en persons rett til å ytre seg.

TRUMP-BLOKKERT: Steve Banko, tidligere journalist og skribent, er blokkert av Donald Trump. Foto: Privat
TRUMP-BLOKKERT: Steve Banko, tidligere journalist og skribent, er blokkert av Donald Trump. Foto: Privat Vis mer

Der får Benko støtte av Knight Institute ved det anerkjente universitet Columbia i USA. Instituttet forsker på det første amerikanske grunnlovstillegget, tillegget som blant annet sikrer religions-, presse- og ytringsfriheten i USA.

Instituttet mener Trumps Twitter-blokkeringer strider mot grunnlovstillegget.

– Han (Trump) driver Twitter-kontoen sin som en offisiell konto hvor han formidler politikk, har kontakt med offentligheten og informerer landet om viktige avgjørelser – som annonseringen av den nye FBI-direktøren. Myndighetene kunne ikke ha holdt folkemøter som ekskluderte folk hvis de var demokrater, eller mener klimaendringer er ekte, sier seniorjurist Katie Fallow ved instituttet til Wired.

Forsker-støtte

Seniorforsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier kaller Trumps Twitter-oppførsel for «bekymringsfullt». Han har forsket på amerikansk politikk i en mannsalder, med vekt på forsvars-, sikkerhets- og utenrikspolitikk.

– Jeg blir ytterst betenkt av å se at presidenten tilsynelatende ikke tåler kritikk, sier Melby.

Han mener det potensielt kan svekke Trump – og følgelig USA – i viktige internasjonale forhandlinger.

– Der kan det gå tøft for seg. Skal det så lite til for å få mannen ut av fatning, er det noe andre land har merket seg og kan tenkes å prøve og utnytte, sier Melby.

På en og samme tid blir Melby overrasket og ikke overrasket over Trumps oppførsel. Han mener den skiller seg fra så godt som alle foregående amerikanske presidenter.

– Amerikanerne har tradisjonelt veldig respekt for presidentembetet, uavhengig av hvilken mann som innehar det. Den som bekler embetet, må imidlertid ikke tro at han er hevet over alle andre. Trump ser ut til å behandle presidentembetet, og verdigheten som bør følge med, underordnet sitt eget ego, sier seniorforskeren.

INNREISEFORBUD: Donald Trump bruker Twitter til å si akkurat hva han mener om innreiseforbudet. Video: CNN Vis mer