FØRSTE TUR: Donald Trump har landet i Saudi-Arabia på sin første utenlandsreise som USAs president. Video: CNN Vis mer

Donald Trump i Saudi-Arabia:

Trump flyr fra skandalene på hjemmebane. Her tas han imot som en helt

Flyet med Donald Trump har landet i Saudi-Arabia, men på hjemmebane fortsetter skandalene å ta av. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USAs president Donald Trump landet lørdag morgen i Riyadh i Saudi-Arabia, som er første stopp på milliardærens første utenlandstur som president. Samtidig vokser skandalen på hjemmebane seg stadig større.

For kort tid etter at flyet Air Force One tok av fra flyplassen i Maryland i USA, kom det nye avsløringer om påståtte Russland-forbindelser.

Men i Riyadh blir presidenten tatt imot som en helt, ifølge amerikanske medier. Avisa New York Times skriver at Trump blir tatt imot med en entusiasme som er uvanlig å se i Saudi-Arabia. Samtidig er hovedstaden fylt opp med store plakater av president Trump og kong Salman side om side. Langs veiene flagrer amerikanske og saudiarabiske flagg.

Foto: Hamad I Mohammed / Reuters / NTB Scanpix
Foto: Hamad I Mohammed / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Utenlandsturen, som innledes i Saudi-Arabia i dag - før reisen går videre til Israel, Palestina, Vatikanet, NATO-toppmøtet i Belgia og G7-møtet i Italia, er trolig et velkomment avbrekk for Trump. For hjemme i USA har Trump skaffet seg en voldsom hodepine.

Nye skandaler

New York Times meldte fredag kveld norsk tid at presidenten kalte FBI-sjef James Comey for en «nut job», som kan oversettes med «skrulling», under et heftig omdiskutert møte med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og Washington-ambassadør Sergej Kisljak i Det ovale kontor.

Møtet skjedde 10. mai, dagen etter at Trump overraskende ga FBI-sjefen sparken.

- Jeg har akkurat sparket sjefen for FBI. Han var sprø, en ordentlig skrulling, skal Trump ha sagt ifølge dokumentet, som skal ha blitt lest opp for New York Times av en ansatt i regjeringsapparatet.

Comey hadde som kjent ansvaret for etterforskningen som skal se på om det har vært noen form for samarbeid mellom Trump-kampanjen og Russland i høringen.

Under møtet med Russerne skal Trump også ha sagt at han var presset på grunn av Russland og at sparkingen tok dette presset av ham.

Ifølge avisa avviser ikke pressetalsmann Sean Spicer denne framstillingen. Derimot hevder Spicer at «den virkelige historien» er hvordan lekkasjer fra private og konfidensielle samtaler undergraver den nasjonale sikkerheten.

Sparket FBI-sjef kan gi svar

FBI-DIREKTØR: Donald Trump sparket FBI-sjef James Comey tirsdag 9. mai. Her er en rask innføring i hvem Comey er. Video: CNN Vis mer

Kort tid etter ble det kjent at den sparkede FBI-sjefen skal vitne i en åpen høring i Senatets etterretningskomité.

«Komiteen ser fram til å vitnemålet fra den tidligere FBI-direktøren om hans rolle i utviklingen av etterretningsmiljøets vurderingen av Russlands påvirkning på 2016-valget, og jeg håper at han vil klargjøre de siste tids hendelser, som har blitt bredt omtalt i mediene, for det amerikanske folk», skriver komitéleder, senator Richard Burr i en pressemelding, ifølge CNN.

Det er ventet at Comey vil redegjøre for FBIs etterforskning av påstandene om forbindelser mellom Trump-kampanjen og Russland i høringen.

- Comey har på ærefullt vis tjent landet sitt i mange år, og han fortjener en mulighet til å fortelle sin historie. Utover dette fortjener det amerikanske folket en mulighet til å høre den, sier demokraten Mark Warner, som sitter i komiteen, ifølge NTB.

- Russerne skrøt av Trump-påvirkning

NEKTER Å SVARE: Under en pressekonferanse på Det hvite hus med den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan, fikk Donald Trump spørsmål om hvorvidt han delte hemmeligstemplet informasjon med russiske myndigheter uken før. Det nektet han å svare på. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer

Noen timer seinere kom CNN med nye avsløringer:

Russiske tjenestemenn skrøt i samtaler under den amerikanske valgkampen av at de hadde bygget opp et godt forhold til Flynn, og at de mente de kunne bruke ham til å påvirke Trump og hans stab, hevder kildene overfor CNN.

De angivelige samtalene skapte stor bekymring blant ansatte i amerikansk etterretning, og noen av de ansatte skal på egen hånd ha lagt begrensninger på hvor mye sensitiv informasjon de var villige til å dele med Flynn, siden det da lå an til at han ville bli utpekt til Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver, opplyser nåværende og tidligere regjeringskilder i Washington.

- Måten russerne snakket om ham på utløste brannalarmen fra starten av, sier en tidligere tjenesteperson i Obama-administrasjonen.

En annen tjenesteperson som var ansatt i Obama-administrasjonen sier Flynn ble sett på som et potensielt problem for nasjonens sikkerhet.

Vil ikke kommentere

Samtalene som amerikansk etterretning fanget opp, indikerte at Russland så på Flynn som en alliert, hevder kilder overfor CNN.

Dette forholdet utviklet seg gjennom fjoråret, fram til noen måneder før Flynns telefonsamtale i desember med Russlands ambassadør Sergej Kisljak. Samtalen, og Flynns forskjellige versjoner av hva den gikk ut på, førte til slutt til at Trump ga ham sparken.

En advokat for Flynn ønsker ikke å kommentere saken. I en uttalelse fra Det hvite hus heter det at man avventer utfallet av den pågående granskingen og at man er sikker på at det ikke finnes bevis som støtter noen avtale mellom Russland og Trumps valgkamp.

(Dagbladet/NTB)