Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Trump før Trump» kan bli gull verdt i presidentkampen: - Folk digger henne for at hun sier drøye ting

Langvarig presidentflørt endte i flammende støtteerklæring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En langvarig presidentflørt er i løpet av det siste døgnet blitt til virkelighet. I går annonserte Donald Trumps valgkampapparat at den konservative favoritten Sarah Palin støttet Trump som republikanernes presidentkandidat.

Palin ble best kjent i 2008 da hun stormet inn i valgkampen som John McCains visepresidentkandidat mot Barack Obama. I september i fjor, da de aller fleste avskrev Donald Trump som en døgnflue i kampen om å bli president, snakket Trump og Palin varmt om hverandre. Helt siden de hadde et «toppmøte» i New York i 2011 hvor de spiste pizza, har det vært kjent at det er en god politisk relasjon mellom de to.

I natt dukket også Palin opp under Trumps valgkamparrangement i byen Ames i delstaten Iowa. Der holdt hun et flammende innlegg om Donalds Trumps suksess som forretningsmann og la seg på Trumps retoriske linje i kritikk mot president Barack Obama og den politiske eliten i Washington og i Det republikanske partiet.

Mye verdt Hennes engasjement i Trumps valgkamp, kan være gull verdt for den 69-årige eiendomsmagnaten som leder på målingene før primærvalgene starter i Iowa 1. februar. Trump leder både på de nasjonale meningsmålingene og i Iowa. Etter ham følger den konservative Texas-senatoren Ted Cruz.

- Jeg tror dette er mye verdt for Trump. Palin er godt likt blant den verdikonservative grasrota i Det republikanske partiet, som er den type velgere Trump og Cruz kjemper om i Iowa og i sørstatene, sier Hilmar Langhelle Mjelde, Forsker II ved Uni Research Rokkansenteret, til Dagbladet.

Han mener også støtteerklæringen fra Jerry Faldwell jr., rektor ved verdens største kristne universitet Liberty University, kan bety mye for «The Donalds» kandidatur.

- Dette handler om troverdigheten til Trump hos kristenhøyre i Det republikanske partiet. Det er generelt en tendens til at han nå får mer støtte på tvers av partiet, sier Mjelde.

Såkalte støtteerklæringer er svært vanlig i amerikanske valg, og statistikkguru Nate Silver, som står bak nettstedet Fivethirtyeight, har laget en liste der støtteerklæringene rangeres. Her topper Jeb Bush - som bare når en nasjonal oppslutning på 4,8 prosent - klart. Donald Trump har foreløpig ingen poeng.

- Historisk har støtte fra partifeller signalisert til velgerne at en kandidat er «hel ved». Støtten gir kandidatene en slags validering fra folk som betyr noe. Andre toppolitikere går dermed god for denne personen. Nå er imidlertid yrkespolitikere diskreditert i USA etter finanskrisa og år med handlingslammelse i Washington, D.C.

- Det kan nesten virke kontraproduktivt med støtte fra mange partitopper akkurat nå for tida. Palin er derfor en bedre støtteerklæring, ettersom hun er en rebell som Trump og ikke lenger en yrkespolitiker, sier Langhelle Mjelde.

Var Trump før Trump Palin ble i Norge godt kjent for hennes mange oppsiktsvekkende politiske utspill og til tider manglende geografikunnskaper. Hun ble kjent som uredd og turte og tale det politisk korrekte USA midt imot.

- Hun fanger outsiderne med politisk ukorrekte uttalelser, folk som digger henne for at hun sier drøye ting. Hun var en Trump før Trump. Når hun blir latterliggjort i mainstream-mediene er det en hedersbetegnelse og bevis for mange at hun har noe for seg. Palin har frustrert mer intellektuelle på høyresida, men er fortsatt en bauta for Tea Party-folk. Hun har fått stort navn som konservativ kommentator og har relansert seg selv etter 2008-mageplasket, sier han.

Trump har i løpet av de siste debattene fått kritikk av sin argeste konkurrent Ted Cruz for sine liberale «New York-verdier». Trump har tidligere vært uttalt seg langt mer liberalt enn han har gjort denne valgkampen og Cruz er en verdikonservativ og mer ideologisk konsekvent kandidat enn Trump. Med støtten fra Palin har han imidlertid en sterk verdikonservativ kvinne med bakgrunn fra Tea Party-bevegelsen ved sin side.

- Trump og Cruz kniver om de mest verdikonservative i Det republikanske partiet. Palin er fortsatt en stor stjerne for mange av disse, selv om hun ikke har like mye popularitet som for noen år siden, sier Langhelle Mjelde.

Skuffet Cruz Sarah Palin har også hatt en nært vennskap til Ted Cruz, og har tidligere støtten han i senatsvalg. I går uttrykte han at han fortsatt er fan av Palin, på tross av hennes støtteerklæring til Cruz' argeste konkurrent.

- Jeg elsker Sarah Palin. Uten hennes støtte ville jeg ikke vært i Senatet. Uansett hva hun gjør i 2016, vil jeg alltid være en stor fan, tvitret Cruz i går.

Selv om mange har avskrevet realitystjerna og milliardæren Trump, pekte Langhelle Mjelde i en kronikk i Aftenposten i august i fjor at Trump faktisk kan bli president, et alternativ som kan virke mer realistisk for hver dag som går og Trump leder på meningsmålingene. Selv om Trump tiltrekker svært mange til sine valgarrangementer, har svært gode tall på meningsmålingene og får enormt med medieoppmerksomhet, er det mange som er usikre på hva status er når de første stemmene avlegges.

- Vi er ennå ikke kommet til første valg. Iowa og New Hampshire har vanligvis en dominoeffekt, der vinnerne gjør rent bort i de påfølgende statene. Velgere kan begynne å hoppe fra den ene siden til den andre og er ikke spesielt lojale før etter Iowa og New Hampshire. Disse valgene blir den første pekepinnen på hvor valgvinden blåser. Et stort usikkerhetsmoment er at de som liker Trump, klassisk er de som ikke stemmer, sier Langhelle Mjelde.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media