Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump foreslår byttehandel for statsborgerskap til 1,8 mill. «dreamers»

Presidenten vil heller ha 25 milliarder dollar til grensemuren.

BYTTEHANDEL: USAs president Donald Trump foreslår å gi 1,8 millioner ulovlige innvandrere statsborgerskap, mot at det blir brukt 25 milliarder dollar på grensemuren mellom USA og Mexico. Foto: NTB scanpix
BYTTEHANDEL: USAs president Donald Trump foreslår å gi 1,8 millioner ulovlige innvandrere statsborgerskap, mot at det blir brukt 25 milliarder dollar på grensemuren mellom USA og Mexico. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Donald Trump er klar for å skrive under en avtale som åpner for å gi 1,8 millioner unge, ulovlige innvandrere i USA statsborgerskap - så kalte «dreamers».

I bytte skal 25 milliarder dollar gå til grensemuren mellom USA og Mexico. Pengene blir finansiert av Kongressen. Dermed kan presidentens mur-drøm gå i oppfyllelse.

Strammer også inn

En del av avtalen er også at et ukjent antall milliarder skal gå til å innskjerpe innvandringen. Blant annet skal det bli slutt på familiegjenforeninger som ikke gjelder ektefelle og mindreårige barn, skriver CNN.

Det hvite hus håper Senatet vil stemme over Trumps plan i februar. Forslaget blir kjent mens presidenten er i Davos i anledning World Economic Forum.

Hundretusener av unge som ble brakt til USA ulovlig som barn, har risikert å bli utvist etter at den amerikanske regjeringen opphevet den såkalte DACA-ordningen i fjor. Ordningen ble innført av Trumps forgjenger Barack Obama og tillot dem å bli i landet og studere eller arbeide en periode.

Ordningen gjelder rundt 700 000 personer - omtrent halvparten av antallet personer som nå skal få statsborgerskap dersom planen blir vedtatt. Foreldrene til disse innvandrerne vil ikke få muligheten til søke om lovlig opphold, skriver nyhetsbyrået AP.

SITT FØRSTE ÅR: Donald Trump er nå ferdig med sitt første år som USAs president, og det har vært mildt sagt innholdsrikt. Video: AP/CNN Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

- Sjenerøst forslag

Det hvite hus er i hvert fall positive til planen. De tror den blir vedtatt.

- Planen inneholder noen ekstremt sjenerøse forslag som gjør at med støtte fra Demokratene, kan den få 60 stemmer, sier en talsmann i Det hvite hus, og peker særlig på forslaget om å gå unge, ulovlige innvandrere statsborgerskap.

En annen del av Trumps forslag er å avskaffe det såkalte visa-lotteriet «Diversity Immigrant Visa Program», trolig bedre kjent for nordmenn som Green Card-lotteriet. Visumet har eksistert i 20 år og gir rundt 55 000 søkere arbeidsvisum til USA hvert år. Målet med programmet har vært å øke antallet innvandrere fra land med historisk lav innvandring til USA. Lotteriet ble satt på agendaen under terrorangrepet i New York i oktober i fjor fordi gjerningsmannen hadde et slikt visum.

Kongressen har forsøkt å få til en slutt på visum-lotteriet fem ganger siden 2007, men har ikke lyktes.

- Skal løse problemet

Allerede natt til torsdag sa USAs president at de unge, ulovlige innvandrere ikke lenger trenger å bekymre seg.

- Vi skal løse dette problemet, sa han.

Trump antydet at det kom til å skje om ti, tolv år, men det kom altså kjappere enn det han antydet i går.

Trump har flere ganger antydet at han har sympati med de unge «dreamers», og har sagt at han kan åpne for DACA igjen om Demokratene går med på strengere regler for innvandring og finansiering av muren mot Mexico.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!