FORMUEN SKRUMPER: USAs president Donald Trump opplever store fall i formuen, skal vi tro Forbes' rikingliste. Foto: REUTERS/Aaron Bernstein/NTB Scanpix
FORMUEN SKRUMPER: USAs president Donald Trump opplever store fall i formuen, skal vi tro Forbes' rikingliste. Foto: REUTERS/Aaron Bernstein/NTB ScanpixVis mer

USAs rikeste

Trump-formuen skrumper. Nå er Snapchat-gründeren like rik

Presidenten taper stort på eiendom, mens 27 år gamle Evan Spiegel nå tangerer ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Finansmagasinet Forbes kom i dag med sin liste over USAs 400 rikeste.

Det er kanskje ingen overraskelse at Microsoft-gründer Bill Gates (61) topper lista. Det er 24. året på rad forretningsmagnaten er USAs rikeste, og han har nå en beregnet formue på 706 milliarder kroner.

Formuen hans har steget med 63 milliarder kroner det siste året, ifølge Forbes' beregninger.

STILT TIL VEGGS: Donald Trump skulle svare på et spørsmål om hvorfor han ikke har uttalt seg om soldater som ble drept i Niger. I stedet for valgte han å kritisere sin forgjenger, Obama. Video: Det hvite hus / Foto: NTB / Scanpix Vis mer

Alle på topp ti lista har blitt minst åtte milliarder kroner rikere det siste året, og det er fortsatt noen gamle kjenninger som følger bak Gates.

Zuckerberg rikeste under 40

Bak ham finner vi Amazon-gründer Jeff Bezos (53) med en formue på 647 milliarder norske kroner. Bak ham følger investor Warren Buffett (87) med småpene 619 milliarder kroner på bok.

Deretter følger én av bare 14 personer under 40 på topp 4-lista, nemlig Facebook-gründer Mark Zuckerberg (33). Han er til gjengjeld den rikeste av dem med en formue på 563 milliarder kroner. Oracle-gründer Larry Ellison (73) tar den siste topp fem-plasseringen med 468 milliarder kroner i formue.

Men en av dem som har tapt både penger og plasseringer i år, er USAs president Donald Trump (71). Ifølge Forbes' beregninger har formuen hans sunket med hele 4,7 milliarder siden i fjor. Det er nesten hundre plasseringer ned på topp 400-lista.

Trump med kraftig fall

Trump kunne vise til en plassering som nummer 156 i fjor mot 248 i år. Forbes anslår hans formue til å være på 24,6 milliarder kroner.

- Vi får se om han tvitrer i dag. Jeg vet at han bryr seg om dette, sier Forbes-redaktør Luisa Kroll til CNBC.

Fallet betyr at yngstemann på lista, Evan Spiegel (27), nå tangerer Trumps formue. Samtidig har det vært et år preget av store svingninger for Snapchat-gründeren. I mars i år gikk formuen til værs da morselskapet Snaps aksjer først gikk offentlig.

SNAP, SÅ RIK: Evan Spiegel (t.h.) grunnla Snapchat og er den yngste på Forbes topp 400-liste. Her med medgründer Bobby Murphy. Foto: Drew Angerer/Getty Images/AFP
SNAP, SÅ RIK: Evan Spiegel (t.h.) grunnla Snapchat og er den yngste på Forbes topp 400-liste. Her med medgründer Bobby Murphy. Foto: Drew Angerer/Getty Images/AFP Vis mer

Aksjekursen har imidlertid falt med nesten 40 prosent mot slutten av september etter hvert som brukerveksten har sakket av og Facebook-eide Instagram kom med liknende funksjoner.

Hadde det ikke vært for fallet, hadde Spiegel, som i sommer giftet seg med supermodell Miranda Kerr (34) vært betydelig høyere enn Trump.

Knuses av flere nordmenn

Samtidig går det enda verre for Trump på Bloombergs liste over verdens topp 500 milliardærer. De anslår at han har en formue på 22,7 milliarder kroner og havner dermed utenfor topp 500-lista på verdensbasis.

På den lista finner vi blant annet hotellmagnat Olav Thon (94) på en 375. plass med 39,45 milliarder i formue. Stein Erik Hagen følger på en 439. plass med en anslått formue på 35,5 milliard kroner. Like bak på en 444. plass finner vi Rema-gründer Odd Reitan med en anslått formue på 35,3 milliarder.

Den desidert rikeste nordmannen er Kypros-utflytter John Fredriksen (73) med en anslått formue på 85 milliarder hos Bloomberg og en 135. plass.

Lista stemmer ikke helt overens med tidsskriftet Kapitals topp 400-liste. Der er Stein Erik Hagens formue over ti milliarder mindre og Odd Reitans formue over 8 milliarder større. Samtidig har Olav Thon gitt bort store deler av formuen sin til en stiftelse.

- Tap på eiendom

Forbes' beregninger baserer seg i stor grad på aksjebeholdninger, eiendomsverdier og offentlige regnskaper. Trumps tap kommer som følge av et tøft eiendomsmarked i New York, der størsteparten av verdiene hans ligger.

Bare verditap på Trumps eiendommer på Manhattan har ført til et formuesfall på over 3 milliarder kroner. Også golfeiendommene hans, som i Skottland, Irland og Miami har tapt i verdi.

I tillegg krymper formuen på grunn av en dyr presidentvalgkamp. Ifølge Forbes bruke han 524 millioner kroner på sin egen kampanje, og nesten 200 millioner på å inngå forlik i et søksmål mot Trump University.

Trump ble anklaget for svindel av personer som har tatt Trump University-kurs som skulle lære folk å tjene penger på eiendom, og inngikk altså forlik mot over 6000 personer som hadde saksøkt universitetet.

Tjener penger

Et dokument sluppet av United States Office of Government Ethics i juni viste at også Trump naturlig nok har tjent en del penger på eiendommer og forretninger. Ifølge dokumentet tjente han summer tilsvarende 4,481 milliarder kroner i løpet av 2016 og de tre første månedene i år.

I disse står det at 1,1 milliard av presidentens inntekter kom i forbindelse med eiendom. Flere av Trumps bedrifter oppga i dokumentet bare omsetning, men ikke overskudd. Derfor kunne tallene også være noe oppblåst. Når det gjelder gjeld, viser dokumentene at presidenten skylder summer tilsvarende 2,6 milliarder kroner.