WARMBIER: Otto Warmbier døde rett rett etter at han ankom USA etter en utveksling med Nord-Korea. Kim hadde ingenting med det å gjøre, mener Donald Trump. Video: AP Vis mer Vis mer

Trump forsvarer Kim: - Tror ikke han hadde noe med Ottos død å gjøre

- Nord-Korea er et stort land, de har mange leire og fengsler, sier Trump.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

På dagens pressekonferansen i Hanoi etter det avbrutte toppmøte mellom Donald Trump og Kim Jong-un ble USAs president spurt om han konfronterte Nord-Koreas diktator med Otto Warmbiers dødsfall.

Warmbier døde etter han satt et år i fangenskap i Nord-Korea, etter at han ble dømt for å ha forsøkt å ta med seg en propagandaplakat fra hotellet han bodde på da han besøkte landet i 2015.

- Kim fortalt meg at han ikke visste om det, og jeg tar ham på ordet, sa han.

Dømt til 15 års straffarbeid

Døden rundt Warmbier har skapt mye debatt. Nyttårsaften 2015 tok Warmbier med seg en propagandaplakat fra hotellet han bodde på i Nord-Korea.

Warmbier skulle i utgangspunktet bare tilbringe noen dager i Nord-Korea som turist. Han ville besøke landet fordi han ønsket å se hvordan menneskene der hadde det i et så lukket regime.

Men tre måneder etter at han tok plakaten, ble han i den nordkoreanske domstolen dømt til 15 års straffarbeid.

MINNE: En video av Otto Warmbier som kaster snøball mot et kamera mens han ler og smiler sammen med resten av gjengen i reisefølget sitt. Warmbier ble nylig erklært død etter å ha kommet hjem fra et års fangenskap i Nord-Korea. Video: NTB Scanpix Les mer her: http://www.dagbladet.no/nyheter/de-siste-oyeblikkene-for-otto-warmbiers-ferie-ble-forvandlet-til-et-mareritt/67681089 Vis mer

Ett år etter at han ble dømt ble han av helsemessige årsaker sendt hjem til USA i koma, der han ei uke seinere døde.

Leger som undersøkte ham opplyste at han hadde alvorlige hjerneskader da han kom hjem til USA.

Myndighetene i Nord-Korea sa at Warmbiers koma kom etter at han ble rammet av botulisme og hadde tatt en sovepille. Amerikanske leger sier de ikke fant «noen tegn» på «aktiv botulisme» hos Warmbier.

Trump stoler på Kim

På pressekonferansen sa Trump at han ikke tror Kim ville latt noe slikt skje.

- Jeg tror ikke det er i Kims interesse. Jeg kjenner Warmbier-familien godt og synes det som skjedde var forferdelig. Jeg tror ikke lederskapet i Nord-Korea visste om det. De sendte ham hjem, men han var i en form som var forferdelig.

Reporteren på pressekonferansen presset Trump til å svare på om han faktisk konfronterte Kim om døden til Warmbier. Og etter hvert forteller Trump at Kim visste om det.

- Han kjente til saken, men først seinere. Nord-Korea er et stort land, de har mange leire og fengsler. Og noen forferdelige ting skjedde med Otto, noen virkelig forferdelige ting.

Etter nyheten om at Warmbier hadde dødd, omtalte Trump Nord-Korea som et brutalt regime. Trump sa at Warmbiers død hadde styrket administrasjonens løfte om å hindre at uskyldige mennesker havner i hendene på regimer som ikke respekterer loven eller grunnleggende menneskerettigheter.

Nord-Korea er et av verdens strengeste regimer. FNs menneskerettighetsråd rapporterer om grove brudd på menneskerettigheter som tvungne aborter, henrettelser, tortur og slaveri.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer