FORSVARER: Donald Trump tar sin justisminister Jeff Sessions i forsvar, men mener han kunne vært mer presis. Foto:  REUTERS / Kevin Lamarque      / NTB scanpix
FORSVARER: Donald Trump tar sin justisminister Jeff Sessions i forsvar, men mener han kunne vært mer presis. Foto:  REUTERS / Kevin Lamarque / NTB scanpixVis mer

Trump forsvarer Sessions mot «heksejakt»: - Demokratene har mistet grepet om virkeligheten

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Donald Trump mener Demokratene driver en «fullstendig heksejakt» mot Jeff Sessions.

Kommentarene kommer i kjølvannet av at Sessions møtte Russlands ambassadør i Washinton to ganger i løpet av 2016.

- En ærlig mann

Under en høring i Senatet før han ble innsatt som justisminister, sa Sessions at han ikke kommuniserte med russerne under valgkampen.

På tross av sin støtte til Sessions, sier Trump justisministeren kunne vært tydeligere om kontakten med Russland.

- Jeff Sessions er en ærlig mann. Han sa ikke noe galt. Han kunne vært mer presis i sitt svar, men det var åpenbart ikke med vilje, skriver Trump i en uttalelse.

Han går samtidig til angrep på Demokratene, som han mener bruker saken for å redde ansikt.

- Hele denne fortellingen er et forsøk fra Demokratene på å unngå å tape ansikt etter at de tapte et valg alle trodde de skulle vinne. De spiller et høyt spill, sier presidenten.

- Mistet grepet

- De tapte valget og nå har de mistet grepet om virkeligheten. Den virkelige historien her handler om alle de ulovlige lekkasjene av gradert og annet materiale. Det er en fullstendig heksejakt.

Jeff Sessions har, på bakgrunn av opplysningene om at han har hatt møte med Russlands ambassadør, sagt at han vil holde seg unna etterforskningen av Trump sin valgkamp.

Men han avviste torsdag at han ikke opplyste Senatet om sine to møter med Russlands ambassadører.

- La meg være tydelig. Svaret mitt var ærlig og korrekt slik jeg forstod det da det ble stilt, sa Sessions.

- Jeg har aldri hatt møter med russiske myndigheter om Trumps valgkamp.

For å bli minister i USA må et flertall av Senatets 100 medlemmer godkjenne den aktuelle kandidaten. I forkant av avstemningen holdes det høringer hvor andre medlemmer av Senatet får anledning til å stille ministerkandidaten spørsmål.

Kandidatene er da under ed, og det var nettopp i denne situasjonen at Sessions unnlot å nevne kontakten mellom han selv og ambassadør Kisljak. Dette blir av flere ledende demokrater ansett som løgn og følgelig ulovlig, og det er nettopp dette som gjør saken ekstremt betent.

Krever Sessions avgang

Årsaken til at han likevel valgte å holde seg unna etterforskningen er, ifølge Sessions, at han ikke burde delta i granskingen av en valgkamp han selv var en del av.

Opplysningene har uansett fått ledende demokrater til å kreve at Sessions trekker seg som justisminister.

- Jeff Sessions løy under ed under sin bekreftelseshøring i Senatet. Under ed fortalte han Senatet: «Jeg har vært surrogat en gang eller to i valgkampanjen, og jeg har ikke hatt kommunikasjon med russerne». Vi vet nå at den uttalelsen er usann, heter det i en uttalelse fra Nancy Pelosi, Demokratenes leder i Representantenes hus.

I høringen i justiskomiteen 10. januar ble Sessions spurt om hva han ville gjøre om han fant bevis for at noen i Trumps valgkamp hadde kommunisert med den russiske regjeringen i løpet av valgkampen.

- Jeg kjenner ikke til slike aktiviteter. Jeg har noen ganger blitt omtalt som et surrogat i den valgkampen, og jeg hadde ingen kommunikasjon med russerne, svarte den blivende justisministeren.

- Mange av Trumps kandidater og ledende rådgivere har russiske forbindelser, har du vært i kontakt med noen som er tilknyttet noen del av den russiske regjeringen om valget i 2016, lød et annet spørsmål i høringen, og svaret var kort og kontant:

- Nei.

(Dagbladet/NTB)